Yedi sayfalık rapora göre, Avrupa, küresel ısınma yüzünden yakında enerji savaşlarından kitlesel göçlere, çöken devletlerden siyasi radikalleşmeye uzanan bir dizi güvenlik sorunuyla karşılaşacak.
Küresel ısınmaya zengin batı ve kuzey ülkeleri yol açarken, feci etkileri yoksul güneyi vurduğundan, zengin-yoksul ve kuzey-güney gerilimi tırmanacak. Asıl pandomim, buzların erimesiyle kuzey kutbunda yatan milyarlarca tonluk petrol-doğalgaz rezervi yüzünden kopacak.
Geçen yıl hak iddiasını perçinlemek için Kuzey Kutbu'nda okyanus tabanına bayrak diken Rus ekibinin Rusya'da kahraman gibi karşılandığı hatırlatılırken, 'Arktik'teki gelişmelerin uluslararası istikrar ve Avrupa'nın güvenliği açısından sonuçları olabilir. Buz dağlarının hızla erimesi yeni su yolları ve uluslararası ticaret rotaları açıyor, bölgenin jeostratejik dinamiklerini değiştiriyor' denildi. Raporda enerji zengini bölgelerin istikrarsızlığına da dikkat çekildi.
NATO DA KONUYU ELE ALDI
NATO da gelecek ay Bükreş'teki zirvesinde konuyu ilk kez ele alıp ittifakın enerji güvenliği için bir nevi boru hattı polisliği yapmasını görüşecek.
Eski ABD, Britanya, Almanya, Fransa ve Hollanda genelkurmay başkanlarının yayımladığı 150 sayfalık bildiride, Arktik'te çatışma uyarısı yapıp, bunun ilk işaretleri olan Spitsbergen adaları çevresinde Rusya ile Norveç'in tutuştuğu kavganın çatışmaya dönebileceği, ABD, Kanada ve Danimarka'nın krize çekilebileceğini belirtmişti.






