Elimizden düşürmediğimiz teknolojik cihazlar hayatımızı kolaylaştırırken aynı anda yaydıkları elektromanyetik dalgalarla sağlımızı tehdit edebiliyor.
Peki, bu zararları en aza indirmek için neler yapılabilir?
Teknolojiyi kullanırken cihazların zararlarını en aza indirmek ve sağlığımızı koruyabilmek için yapabileceklerimiz şöyle:
Ekran süresini azaltın
Cihazla geçirilen süreyi ifade eden ekran sürelerini düşük tutarak elektromanyetik dalgalara maruz kalma oranı azaltılabilir.

Kablosuz özellikli cihazlara mesafeli durulmalı
Sıkça kullanılan modem gibi cihazlardan uzak durabilirsiniz. Kablosuz erişim imkanı sağlayan cihazları az kullanarak radyasyon oranı düşürülebilir.

Kablosuz ve bluetooth özelliklerini kapalı tutun
Wi-Fi ve bluetooth özelliklerini yüksek radyo frekans seviyelerine maruz kalmamak için kullanılmadığı sürelerde kapalı tutun.

Uyku alanınızı düzenleyin
Uyku alanında kablosuz cihaz bulunmamasına ve uyku süresi boyunca kapalı olmasına dikkat edin.

Telefon görüşmesi yapma şeklinizi değiştirin
Karşıdaki kişi telefonu açana kadar geçen sürede sinyaller daha yüksek olduğu için telefonu kulağınıza yaklaştırmayın.
SAR değeri düşük cihazlar tercih edin
Kullandığımız cihazlarda donanımsal olarak birçok ayrıntıya dikkat ediyoruz. İşlemci, kamera çözünürlüğü, hafıza önem verdiğimiz teknik ayrıntılar ancak SAR değerine pek bakmıyoruz.
Özellikle cep telefonlarında yüksek olan özgül emilim orası (SAR) değeri kişide çeşitli hastalıklara sebebiyet verebilir.

Cihazların ekran parlaklığını ayarlayın
Dijital ekranlardan yansıyan ışık beyni yanıltarak melatonin salgılanmasına engel olup uyku düzensizliklerini yol açabilir. Bu nedenle telefonların ve buna imkan veren uygulamaların ekran parlaklığını “Gece Modu” ile değiştirin.
Ekranlardan yansıyan ışık için korumalı camlar kullanın
Ekranlardan yansıyan mavi ışığa uzun süre maruz kalan kişilerde çeşitli göz bozuklukları başlayabilir. O nedenle mavi ışığa duyarlı, korumalı cam gözlükler kullanılabilir.