Günlük hayatta uygulamaya geçmesi beklenen düzenlemelerle ekonomi, enerji ve çevre anlamında bazı değişiklikler söz konusu olacak.
Binalarda enerji kimlik belgesi zorunluluğu, yenilenebilir enerji kullanmak isteyenler için yeni tarife modeli, gelir oranlarına göre elektronik faturalama bu düzenlemelerden bazıları olacak.
Enerji Belgesi şartı
Konutlarda, enerji kimlik belgesi zorunluluğu başlıyor. Enerji Kimlik Belgesi, binalardaki enerjinin israfını önlemek amacıyla zorunlu tutuluyor. Belge temin edilmezse binaya iskân verilmeyecek. Dolayısıyla kiralama, satma gibi gereksinimler karşılanamayacak.
Yenilenebilir enerji için yeni elektrik tarifesi
Elektriğini yenilenebilir enerji kaynaklarından kullanmak isteyen tüketiciler için yeni bir tarife modeli gelecek. Vatandaş isterse sadece yenilenebilir enerji tüketebilecek.
Konaklama ve dijital reklamlarda vergi oranı
Otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart, misafirhane ve kamping gibi konaklama tesislerinden konaklama vergisi alınacak. Oran, 31 Aralık 2020'ye kadar yüzde 1 olacak. Her türlü reklam hizmetleri artık dijital hizmet vergisine tabi olacak. Dijital hizmet vergisi yüzde 7.5 olacak.
e-fatura, e-defter uygulaması
Mükellefler hasılatlarına göre e-fatura, e-defter, e-irsaliye, e-arşiv uygulamasına geçecek. 2018 yılı brüt satış hasılatları 10 milyon TL ve üzeri olan firmalar, 1 Ocak 2020 tarihi itibarıyla e-fatura, e-arşiv fatura ve e-defter uygulamalarına birlikte geçiş yapmak zorunda. Böylece sahte ve naylon faturanın önüne geçilmesi hedefleniyor
Atık yağ düzenlemesi
Çevre ve insan sağlığının korunması için madeni atık yağları kapsayan yönetmelik yürürlüğe giriyor. Motor yağı değişimi yapılan işletmeler belge almak zorunda. Atık yağların ithalatı da yasaklanıyor.