İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0507:3808:2312:5315:3817:5719:25
Kabe

Maske, eldiven gibi enfekte atıklara dikkat

Maske, eldiven gibi enfekte atıklara dikkat
Yaşam
|

Dr. Lokman Hakan Tecer, normalleşme sürecinde birçok ilde takma zorunluluğu getirilen maskelerin bilinçsizce atılmalarının yanı sıra kafe ve restoranlarda tek kullanımlık plastik kapların tercih edilmesiyle artan plastik kullanımının yeni bir risk oluşturduğunu söyledi.

Dr. Lokman Hakan Tecer, normalleşme sürecinde birçok ilde takma zorunluluğu getirilen maskelerin bilinçsizce atılmalarının yanı sıra kafe ve restoranlarda tek kullanımlık plastik kapların tercih edilmesiyle artan plastik kullanımının yeni bir risk oluşturduğunu söyledi.

Tecer, "Bir taraftan da başka sorunlarla karşı karşıya kalmak üzereyiz. Maskeler, eldivenler, enfekte olmuş atıklar çevreye dolmaya başladı. Doğanın kendini yenilemeye başladığı şu Koronavirüs günlerinde bu tehditle karşı karşıyayız. Hepimiz sokaklarda, etrafımızda görüyoruz; maskeler, hijyen kurallarından aykırı enfekte olmuş atıklarla dolu. Buna çok dikkat etmemiz gerekiyor. Hijyen deyince sadece el dezenfekteni ile kastedip sınırlandırmamak lazım. Sokaklarımızı ve caddelerimizi enfekte olmuş bu atıklardan korumamız gerekiyor. Uygun yerlerde bertaraf edilmesini sağlamamız gerekiyor. Bu hijyen ve tıbbı atıkların ayrı bir bertaraf yöntemi var. Bunlar için cadde ve sokaklarda belediye ve çevre kuruluşlarının ayrı bir toplama sistemi, ayrı bir konteynır koymaları oldukça faydalı olacaktır" diye konuştu.

"Tek kullanımlık plastikler arttı"

Milliyet'teki haberde, salgın sürecinde insanların yaşam biçiminin değiştiğini ifade eden Prof. Dr. Tecer, şöyle devam etti:

"Bundan önce plastik poşetlerin kullanımı azalmıştı, şimdi tek kullanımlık poşetlerin kullanımı arttı. Kafe ve restoranlarda siparişlerimiz tek kullanımlık plastik kaplara girdi. Bunlar da plastik atıklar. Dikkat etmemiz gereken bir diğer konu da ellerimizi temizlemekte kullandığımız dezenfektanlar. Bu dezenfektanlar kimyasaldır. Dezenfektanlar atık sularımıza karışıyor. Atık sularımızdan da nehirlere, denizlere boşalıyor. Bu ortamlardaki kimyasal kirlenme anlamına geliyor. Atık su arıtım sistemlerinde belediyelerin ve ilgili birimlerin bu konuya öncelik vererek ayrı bir değerlendirme ve ayrı deşarjını sağlaması gerekiyor."

­

 

 

AKRA