İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak04:22 Güneş05:59 Öğle13:07 İkindi16:56 Akşam20:03 Yatsı21:34
Hava - Hava durumuAçık 15°C Nem %76
Türkçe
18 Şevval 1445 27 Nisan 2024 Cumartesi
18 Şevval 1445
İmsak
04:22
Güneş
05:59
İşrak
06:39
Öğle
13:07
İkindi
16:56
Akşam
20:03
Yatsı
21:34
Giriş Yap

Mesire alanlarındaki keneye dikkat!

27.07.2020    |

Aileleler açık havada vakit geçirmeyi tercih ederken, mesire alanındaki keneler hem çocuklar hem de yetişkinler için tehlike oluşturuyor. Acil tıp uzmanları, kene ısırması durumunda ilk müdahalenin önemine dikkat çekti.

Acil Tıp Uzmanı Doç. Dr. Cem Ertan, her yıl aynı dönemlerde keneyle ilgili başvuruların arttığını söyleyerek kene yüzünden bulaşabilecek riskli hastalıklara karşı uyarılarda bulundu. Kene yoluyla insana bulaşan en ağır hastalıklardan birinin salgınlar halinde görülen Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı olduğunu ifade eden Ertan, ''Bu hastalıkla birlikte akciğerlerde ve diğer iç organların yanı sıra beyin bölgesinde kanamalar olabilir. Bu kanamalardan sonra ölüme kadar giden ağır tablolar ortaya çıkabiliyor. Bunun dışında ateşli hastalıklara yol açabiliyor. Diğer hastalıklar günümüzde rahatça tedavi edilebilirken Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi daha çok sorun oluşturuyor. Ölüme kadar giden ağır tablolara neden oluyor'' dedi.

Kene ısırmasıyla ilk kez karşılaşanları sakin kalınması gerektiğini belirten Ertan, yapılması gereken ilk müdahalelerle ilgili bilgi verdi. Panik halinde böceği ezen, kopartmaya çalışan ya da üzerine sabun ve kolonya gibi kimyasallar dökmeye çalışan hastalarla karşılaştıklarını söyleyen Ertan, bu müdahalelerden kaçınarak serinkanlı olunması gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti: 

"Kene, deriyle temas ettiğinde o bölgeyi dikkatlice inceleyip temizlemelisiniz. Bir cımbızla, ince uçlu bir aletle ya da kene kartlarıyla keneyi olduğu yerden çıkarabiliriz. Kene kartları dikdörtgen ve kredi kartı boyutundadır. Bir köşesi V şeklinde çentiklidir. Bu kısmı kene ile deri arasına sokup yukarı çekmeliyiz. Acele etmemeli sabırla kenenin kendisini bırakmasını beklemeliyiz. Aksi taktirde keneyi zorla çıkartırsak kene vücuda giren baş kısmındaki tükürük bezlerinden o hastalık kaynaklarını cilt altına kusar. Bu esnada biz hastalık kapmış oluruz.

Eğer çıkartacak bir şey bulamazsak en yakın sağlık kuruluşuna gitmeliyiz. Sıkmaktan, koparmaktan ve üzerine kimyasal madde dökmekten kaçınmalıyız. Kene ne kadar uzun süre vücutta kalırsa hastalık kaynağı olacak mikropları vücuda aktarma ihtimali o kadar yükselir. Akşam fark edince sabahı beklememeli, acil servislere başvurup kenenin oradan çıkartılmasını sağlamalıyız.

Keneyi kendimiz çıkardıysak keneyi bir peçete ya da kapaklı kabın içinde saklayıp enfeksiyon hastalıkları polikliniğine başvurmalıyız. Orada bazı kan tahlilleri yapılıyor. Keneden bir hastalık bulaşıp bulaşmadığını ve vücutta hasar bırakıp bırakmayacağını anlayabiliriz. Sonrasında enfeksiyon hastalıkları uzmanları şüpheli hastaları kontrole çağırıyor. Keneyi çıkartsak bile hastaneye başvurmak gerekiyor.

Milliyet

­

 

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Hatm-i Şerif - Maher Al Muaiqly
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Hatm-i Şerif - Maher Al Muaiqly
Hatm-i Şerif - Maher Al Muaiqly Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close