İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Akşam20:02 Yatsı21:32 İmsak04:24 Güneş06:00 İşrak06:41 Öğle13:07 İkindi16:55
Hava - Hava durumuAz Bulutlu 20°C Nem %61
Türkçe
17 Şevval 1445 26 Nisan 2024 Cuma
17 Şevval 1445
İkindi
16:55
Akşam
20:02
Yatsı
21:32
İmsak
04:24
Güneş
06:00
İşrak
06:41
Öğle
13:07
Giriş Yap

Uzaktan eğitimde ebeveyn görevleri

11.09.2020    |

Türkiye'de milyonlarca öğrenci uzaktan da olsa eğitime başladı. Salgın süreci ve uzun bir yaz tatilinden sonra, bir süre daha okul ortamında bulunulamayacağı için, öğrenme süreçlerinin pozitif gelişmesinde hem velilere hem öğrencilere önemli görevler düşüyor. 

Uzmanlar yaşı küçük olan öğrenciler için veli desteği ve takibinin, ergenler için de arkadaş dayanışmasının önemli olduğunu belirtiyor.

Öncelikle ders yapılacak alan uygun olmalı

Oda, yüksek ses ve aşırı görsellikten arındırılmalı, molalarda havalandırılmalı. Çocuk derse pijamayla değil, okula gider gibi günlük kıyafetle katılmalı.

Psikolog Duygu Barlas, ebeveynlere ders ortamıyla ilgili tavsiyelerini şöyle sıralıyor:

Dersin yapılacağı odanın mutlaka yüksek seslerden, aşırı görsellikten arındırılmış olması gerekmektedir.

Odanın mümkünse kapısının ve pencerelerinin ders süresince kapalı veya aralık olarak kalması sağlanmalıdır.

Molalarda oda havalandırılmalıdır.

Çocuk dersi hangi elektronik cihaz ile dinlerse dinlesin mutlaka oturur pozisyonda olmalıdır.

Çocuk dersine yatak kıyafetleri ile değil, gündelik ev içi kıyafetleri ile hazırlanmalıdır. Programlarının günlük bir rutine oturtulması sağlanmalıdır.

Masanın üzerinde ders materyalleri haricinde malzeme bulundurulmaması gerekmektedir.

Çocuğun dikkatinin dağıldığını fark eden yetişkin, çocuğun 1 ya da 2 dakikalığına ayağa kalkmasına, çeşitli beden egzersizleri yaparak tekrardan derse dönmesine izin vermelidir.

Uygun bir oda olmadığında, bulunulan yerin yine yüksek seslerden arındırılmış bir yer olmasına özen gösterilmelidir.

Çocuğun dikkatini bozabilecek uyaranlardan mümkün olduğunca uzak bir ortam organize edilmelidir.

Ebeveynler ilk derslere eşlik edebilir

Uzaktan eğitimin herkese aynı oranda etki edemeyeceğini belirten Barlas, bu etkinliği artırmanın velilerin elinde olduğunu söyledi: 'Anne, baba veya bakım veren, ilk birkaç hafta derse müdahale etmeden çocuklarına eşlik edebilir. Çocuğa eşlik eden yetişkin, çocuğa büyük bir saat üzerinden dersin ne zaman sonlanacağını anlatabilir, ona zaman zaman ne kadar süre kaldığını hatırlatabilir. Her ders sonunda çocuğa dersi dinlediği için olumlu geri bildirim verilmesi de faydalı olacaktır.'

Çocuklardan geri bildirim alınmalı

Uzaktan eğitim süresince kendi kendine ders dinleyebilen, ödev sorumluluğunu yerine getirebilen çocukların yanında ders süresince kalınmasına gerek olmadığını ifade eden Psikolog Barlas, ancak molalarda çocuk ile ders sürecinin nasıl sürdüğü hakkında geri bildirim alınmasının faydalı olacağını kaydetti. Barlas, 'Daha küçük yaşlardaki çocuklara biraz daha fazla eşlik edilebilir' dedi.

Ebeveyn-öğretmen işbirliği çok önemli

Sabah'ta yer alan habere göre, uzaktan eğitim, öğrencinin kendi öğreniminin sorumluluğunu alabilme becerisini gündeme getiriyor. Ancak öğrenme sorumluluğu yaşla orantılı olarak artar. Küçük yaşlarda öğrenme etkinliklerinin bir yetişkin tarafından takip edilmesine ihtiyaç duyulur. Özellikle küçük yaşlarda öğrenme rutinlerinin oluşması ve sürdürülebilmesi için ebeveyn - öğretmen işbirliğinin önemi oldukça büyüktür.

Her gün online olarak kaç saat ders göreceklerini, okulun size göndereceği ders çizelgesine göre planlamalarını ve takip etmelerini teşvik edebilirsiniz.

Bu dönemin daha iyi geçmesi için geçen dönem nelerin iyi gittiğini ve nelerin iyi gitmediğini listeleyebilirsiniz. İyi gitmeyen şeyler için (derse katılım, ödevler, internet bağlantısı, derse katıldığı odanın fiziksel koşulları gibi) bunları iyileştirebileceğine dair nasıl bir planlama yapabileceğini konuşabilirsiniz.

Okula başlamayla birlikte yeni bir rutine ve düzene girmesini destekleyebilirsiniz. Bunun için uyku ve beslenme saatlerini okul düzenine göre ayarlamak öncelikli olmalıdır.

Ders programını, günlük planını, okulla ilgili önemli notları odasına asmasını teşvik edebilirsiniz.

Ders dışı etkinliklerin zamanını ve sıklığını okul programına göre düzenleyebilirsiniz.

Ergenlik yılları arkadaş etkileşiminin önem kazandığı yıllardır. Paylaşım ve destek kaynağını daha çok akran çevresi oluşturur. Arkadaşlarıyla iletişim kuracağı, buluşacağı zamanları planlamasını sağlarken ona destek olabilirsiniz.

Ev ortamında okul saatlerinde derse katılım ve sorumluluklar konusunda net ve tutarlı olmak çocuğunuzun yeni döneme uyum sağlamasını kolaylaştıracaktır.

­

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Ana Haber Bülteni
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Ana Haber Bülteni
Ana Haber Bülteni Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close