İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Akşam19:31 Yatsı20:52 İmsak05:18 Güneş06:45 İşrak07:25 Öğle13:14 İkindi16:45
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 18°C Nem %53
Türkçe
18 Ramazan 1445 28 Mart 2024 Perşembe
18 Ramazan 1445
İkindi
16:45
Akşam
19:31
Yatsı
20:52
İmsak
05:18
Güneş
06:45
İşrak
07:25
Öğle
13:14
Giriş Yap

Akşam yemeğini erken yemenin faydaları

29.09.2020    |

Akşam yemeklerinin beklenenden daha hafif olmasının ve protein ağırlıklı olarak hazırlanmasının tavsiye edildiği birçok araştırma var. Son yapılan çalışmalar, akşam yemeklerinin sadece miktar ve içeriklerinin değil, zamanlamasının da önemli olduğunu gösteriyor. 

Akşam yemeklerini hafifletmenin ve karbonhidrat ağırlığını azaltıp protein yükünü arttırmanın daha sağlıklı ve formda bir vücut için faydalı olabileceği zaten biliniyor. Yeni bilgi ise şöyle: Erken yenen akşam yemeği yağ yakmayı da hızlandırıyor. Ayrıca kan şekerini yükseltmiyor, insülini patlatıp insülin direncini ve muhtemel bir diyabeti de tetiklemiyor. Neticede de kilo kontrolünde önemli bir yardımcı haline gelebiliyor. 

Obezite freni

Kısacası akşam yemekleri erken saatlere kaydırıldığında “yemek aynı yemek, kalori aynı kalori” olmasına rağmen kilo alma sorunu da obezite tehdidi de önemli ölçüde azalabiliyor. Peki neden? Bu faydanın arka planında ne var? Dr. Osman Müftüoğlu Hürriye'te şu bilgileri paylaşıyor:

Biyolojik saatimiz 

Uzmanlar erken yenen akşam yemeğinin “kilo freni” etkisi yapmasını “biyolojik saat”imize bağlıyor. Zira biyolojik saatimiz bize akşam yemeklerini erken yememizi  söylüyor. Çünkü doğal biyolojik kurgumuz böyle. Geçtiğimiz haziran başlarında yayımlanan yeni bir çalışmada akşam yemeği saat 18.00’den 22.00’ye (6’dan 10’a) kaydırıldığından kan şekeri ve yağ  değerlerinde ciddi farklılaşmaların oluştuğu görülmüş. Geç yenen akşam yemeklerinde kan şekeri seviyesi yüzde 20 artarken, yağ yakımı (kaybı) oranı ise yüze 10 azalmış. 

İki öğün beslenme önerisi

Mümkünse 3 değil, 2 öğün beslenmeye gayret edin. Sabah ve akşam erken saatlerde 2 ayrı öğünle yetinin. Öğünler arasını 14-16 saat arasında tutmaya gayret edin. Kadınsanız 14, erkekseniz 16 saati asla geçmeyin. 12 saatin altına da inmeyin.

Akşam yemeklerinizin protein ağırlıklı olmasına özellikle dikkat edin. Yemeğinizi erken saatlere alın ama yemek süresini uzun tutmayı da ihmal etmeyin. Lokmalarınızı iyice çiğnemeyi, masanızı bir sohbet masası haline getirip ruhunuzu da beslemeyi alışkanlık haline getirin.

Eğer akşam yemeğinizi geç saatlerde yemek zorunda kalırsanız karbonhidrat oranlarını mutlaka düşürün. Özellikle ekmek, makarna, pilav, meyve ve tatlılardan kesinlikle uzak durun. 

­

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
İftar Sofrası
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
İftar Sofrası
İftar Sofrası Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close