İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Öğle13:07 İkindi16:56 Akşam20:03 Yatsı21:34 İmsak04:22 Güneş05:59 İşrak06:39
Hava - Hava durumuAçık 14°C Nem %84
Türkçe
18 Şevval 1445 27 Nisan 2024 Cumartesi
18 Şevval 1445
İşrak
06:39
Öğle
13:07
İkindi
16:56
Akşam
20:03
Yatsı
21:34
İmsak
04:22
Güneş
05:59
Giriş Yap

Çocuklar evden çıkamadı obezite riski arttı

02.10.2020    |

Kovid-19 salgını yetişkinler kadar çocukları da etkiliyor. Çocuklar evde geçirdikleri süreç boyunca hareketsiz kalıp karbonhidrat ağırlıklı beslendiyse obezite riski artıyor.

Türkiye’de 3 milyona yakın çocuk, obezite sorunu yaşarken, uzmanlara göre sorunun birincil kaynağı, nişasta bazlı şeker, trans yağ ve aşırı karbonhidrat tüketimindeki artış.

Uzmanlar, salgın döneminin başlangıcından bugüne kadar geçen yedi aylık sürede rutinleri bozulan, okuldan uzak kalan birçok çocuğun 5-6 kilo aldığına ve önümüzdeki günlerde belirgin obezite artışının görülebileceğine dikkat çekiyorlar.

Konuyla ilgili olarak Dr. Şükrü Hatun, Milliyet'te şunları söyledi:

“Karantina günlerinde çocukların yaşamlarındaki en önemli değişiklik, okul günü neşesinden uzakta kalmak ve evlere tıkılmak oldu. Her dört çocuktan biri hareket etmiyor. Bu da ister istemez rutin fiziksel aktiviteden uzaklaşmaya, düzenli sor yapanların bu sporlara ara vermesine ve evde kalmanın sıkıntısı ile çok yemeye, özellikle de endüstriyel ürünlerin tüketiminde artmaya neden oldu. Birçok çocuğun bu dönemde ortalama 5-6 kilo aldığını görüyoruz. Tabii ev içinde kalmak kadar çevrim içi derslerin de etkisi ile çocukların ekran başında geçirdikleri süre çok arttı ve çocukların sosyal medya ile etkileşimleri en üst düzeye çıktı.”

Hatun, şöyle konuştu: “Aileler çocuklarının gece geç saatlere kadar uyumadığını, elektronik oyunlarda, dizilerde ya da sosyal medya platformlarında zaman geçirdiklerini, ertesi gün geç kalktığına dair yakınıyorlar. Oysa 6-13 yaş grubunda önerilen uyku süresinin 9-11 saat, 14-17 yaş arasında ise 8-10 saat olmalı.

Çocukların uyku ritimlerinin bozulması kadar, sabah zindelik sağlayan hormonların etkisini kaybettikten sonra güne başlamaları, gün boyu cansız, isteksiz bir halde günü geçirmeleri şeklinde önemli bir sorun olarak karşımıza çıkıyor.”

Obeziteye karşı 30 dakika spor önerisi

Yüksek kalorili beslenme ve hızlı kilo alımının, bazı çocuklarda erken ergenliğe neden olduğunu da dile getiren Hatun, şöyle konuştu: “Yüksek kalorili beslenme ve hızlı kilo alımı ergenliği başlatan merkezleri uyarıyor. Son haftalardaki gözlemlerimiz bu araştırmaları doğruluyor. Bu beslenme modeli değişmediği sürece hastalıklardan kurtulamayız. Trans yağlar organizma açısından toksik ve hem karaciğer yağlanması, ateroskleroz ve obeziteye neden oluyor. Patates cipsi, çikolata, şekerli içecekler, doğada olmayan yüksek yağ ve yapay şeker içeriyor. Obeziteye karşı her gün 30 dakika spor, karbonhidrat ve trans yağlardan uzak durmak, özellikle akşam yemeklerinde porsiyonları kısmak önemli.”

­
Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close