Türkiye'nin tahıl ambarı Konya Ovası, hububat, bakliyat ve şeker pancarının yanı sıra et ve süt üretimiyle katkı sağlıyor. Konya Ovası, temel gıdada 8 kalemdeki üretimin yüzde 15'ini tek başına karşılıyor.
Salgın süreci, tarımsal üretimin ve gıdanın stratejik önemini artırdı.
Tarımsal üretimiyle nüfusunun 6 katını besleyebilecek kapasitedeki şehirde, sektör paydaşları, salgın sürecinde önemi bir kat daha artan tarımsal üretimde aksaklık beklemediklerini belirtti.
Sektör temsilcilerinden Hüseyin Çevik, Konya'da 2,2 milyon hektar arazide bitkisel üretim yapıldığını söyledi. Buna göre, gıdanın temeli sayılan birçok ürünün arzında Konya birinci sırada yer alıyor. Hububat, bakliyat, şeker pancarı, et ve süt üretimiyle kent ülke ekonomisine büyük katkı sağlıyor.
Çevik, "Beslenme ve gıda arzının sekteye uğratılmaması için gerekli her türlü çaba gösterildi. Bazı ülkelerdeki marketlerde yaşanan manzaralar ve rafların boşalması gibi sorunlar ülkemizde yaşanmadı. Buğday ekiminde yüzde 3 ila 6 artış görünüyor. Türkiye'nin ürettiği buğday tüketimi karşılar. Bütün kapıları kapatsan 83 milyona yetecek buğdayımız, gıdamız ve her şeyimiz var hamdolsun." dedi.
Murat Akbulut da Konya'nın ülke tarımına katkısının yüksek olduğunu dile getirdi. Konya'nın, ülkenin yüzde 2,5'ine tekabül eden nüfusuna karşılık 12 milyona yetecek gıda arzı sağladığını söyleyen Akbulut, şöyle devam etti:
"8 üründe ülke ortalamasının yüzde 10'undan fazlasını Konya'mız üretiyor. Pancarda 35 milyon, buğdayda 2 milyon, fasulyede 50 bin, mısırda 700 bin ton üretim var. Büyükbaş hayvan varlığında birinciyiz. Sütte de 1 milyon tonun üzerinde üretim sağlanıyor. Ortalama yüzde 15 civarında bitkisel üretim Konya'dan karşılanıyor. Üretim için en önemli unsur sudur. 2,2 milyon hektar arazinin 600 bin hektarını sulayabiliyoruz."
AA