Bor ihracatı için ilk tren yola çıktı. Yeniden canlanan tarihi İpek Yolu üzerinden kıtalar aşılarak Türkiye'nin madeni Bor, Çin’e ulaşacak.
Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı üzerinden Türkiye ile Çin arasında işletilecek üçüncü ihracat treninin hazırlıkları tamamlandı. 42 konteyner içerisinde taşınacak olan bor, Çin'e ihraç edilecek. Trenin, yurt içi yolculuğu Ankara-Sivas-Kars güzergahından başlayacak. Gürcistan-Azerbaycan-Hazar Denizi geçişi-Kazakistan üzerinden Çin’e geçiş yapacak.
Bor’un Çin yolculuğu 12 gün sürecek. Bu yolculukta 2 kıta, 2 denizi aşarak, 5 ülkeden geçiş yapmış olacak. Tren, 2 bin 323 kilometresi Türkiye'de olmak üzere toplamda 8 bin 693 kilometre yol katedecek. Toplamda 7 bin 792 kilometre yol katedecek.
Rusya’ya ilk ihracat treni de yola çıktı
Öte yandan, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı üzerinden Türkiye-Rusya arasında işletilecek ilk blok ihracat treni de yola çıktı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Türkiye'den Rusya'ya gidecek olan ilk blok ihracat treninin 4 bin 650 kilometre yolu 15 vagonuyla, 8 günde kat ederek Türk sanayicisinin ürününü Rusya'ya ulaştıracağını duyurdu. Bakanlık aynı zamanda yeni Türkiye-Çin ihracat treninin de aynı gün yola çıkacağını aktardı.
Aralık ayı içerisinde, Bakü- Tiflis-Kars demiryolu hattı ve orta koridor üzerinden Türkiye ile Çin arasında sefer yapan ihracat trenlerinin başarıyla işletilmesinin ardından, Türkiye ile Rusya arasında blok ihracat trenlerinin de işletilmeye başlanacağının aktarıldığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
"Türkiye ile Rusya Federasyonu'nun başkenti Moskova arasında işletilecek ilk blok ihracat treni, 29 Ocak 2021 Cuma günü saat 10.00'da tarihi Ankara Garı'ndan uğurlanacak. Ankara'dan yola çıkacak tren, Gürcistan-Azerbaycan'dan geçerek varış yeri olan Moskova'ya kadar yaklaşık 4 bin 650 km yolu, 8 günde kat edecek."
AA