İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak05:16 Güneş06:43 Öğle13:14 İkindi16:45 Akşam19:32 Yatsı20:53
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 15°C Nem %62
Türkçe
19 Ramazan 1445 29 Mart 2024 Cuma
19 Ramazan 1445
İmsak
05:16
Güneş
06:43
İşrak
07:23
Öğle
13:14
İkindi
16:45
Akşam
19:32
Yatsı
20:53
Giriş Yap

Deprem esnasındaki refleksimiz ne olmalı?

06.02.2023    |

Türkiye bir deprem ülkesi olmasına rağmen depreme bireysel olarak hazırlıklı olmadığımız ve deprem anında bilinçli davranmadığımız, yaşanan küçük ve orta ölçekli depremlerde ortaya çıkıyor.

Deprem sonucu meydana gelen can kayıplarını önlemek için, deprem öncesinde alınması gereken birçok tedbir bulunuyor. Bunun yanı sıra deprem sırasında sergilenecek doğru davranışlar da hayat kurtarıcı olabiliyor.  

Depremin etkilerini en aza indirmek için doğru davranış şekillerine dikkat çeken Sivil Savunma Derneği (SİSAD), deprem anıyla ilgili şu bilgileri veriyor:

Deprem sırasında ne yapacağını bilmeyen ve paniğe kapılan bireylerin, güvenli bir yere sığınmak yerine bilinçsizce koşması ve panikleyerek yüksek bir yerden atlaması, yaralanmalara ve can kayıplarına yol açabiliyor.  

Çok basit bir şekilde uygulanabilecek “çök-kapan-tutun” hareketi deprem esnasında çok sayıda hayatın kurtulmasına yardımcı olabiliyor.

“Çök-kapan-tutun” hareketi nedir, nasıl uygulanır?

Çök: Deprem sizi savurup yere düşürmeden, siz hemen bulunduğunuz yere çömelin ve kapanın. Çünkü sarsıntı koşarak ya da sürünerek kaçamayacağınız kadar şiddetli olabilir. Diğer yandan meydana gelen ilk sarsıntının büyük bir depremin başlangıcı olup olmadığını da bilemezsiniz. O yüzden bulunduğunuz yerde önceden belirlediğiniz güvenli bir eşyanın yanında çökmek yapılacak en doğru davranıştır.

Kapan: Sağlam bir dolap, sandık, masa, mobilya benzeri cisimlerin yanında çökerek kendinizi koruyabilirsiniz. Çökme hareketini yaparak üzerinize düşecek cisimlerden korunduktan sonra başınızı ve yüzünüzü kollarınızla saklayın.

Tutun: Sarsıntının sizi bulunduğunuz güvenliği noktadan ayırmaması için yanında çöktüğünüz sağlam cisme bir elinizle tutun.

Depremden sırasında ne yapmalı?

Deprem anında sakin kalmaya çalışın ve çevrenizdekilerin de sakin kalmasına yardımcı olun, mümkün olduğunca hareket etmeyin ve yer değiştirmeye çalışmayın.

Güvenli bir yer bulup çömelin. Başınızı ve boynunuzu koruyacak şekilde kapanın. Güvenli bir yere tutunun. Sarsıntı geçinceye kadar olduğunuz yerde kalın.

Eğer kapalı bir mekândaysanız, dayanıklı bir masanın ya da benzeri bir yerin altına girip, camlardan korunun,

Eğer dışardaysanız, açıklık bir alana gidip, üzerinize düşebilecek yıkıntı, elektrik kabloları ve ağaçlardan korunun,

Eğer arabanızın içindeyseniz, arabayı açıklık bir alana sürün ve orada kalın. Köprülerden, alt geçitlerden ve elektrik direklerinden uzak durun,

Eğer dar bir sokakta iseniz, düşebilecek nesnelerden korunabileceğiniz bir yer bulup sarsıntının geçmesini bekleyin.

Deprem esnasında:

Panik yapmayın.

Merdivenlere ya da çıkışlara doğru koşmayın.

Balkona çıkmayın.

Balkonlardan ya da pencerelerden atlamayın.

Asansör kullanmayın.

SİSAD tarafından hazırlanan www.72altinsaat.com web sayfasında, deprem ve diğer afetlerin öncesinde ve yaşandığı esnada doğru davranış şekillerinin neler olduğuna dair yol gösterici ve kritik öneme sahip bilgiler aktarılıyor.

­

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Kur'an-ı Kerim Hatimleri
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Kur'an-ı Kerim Hatimleri
Kur'an-ı Kerim Hatimleri Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close