Deprem, sel, yangın ve doğal afetler… Bu tür acil ve ilk yardım gerektiren durumlara karşı ne kadar hazırlıklıyız? Afetlerin öncesinde, sırasında ve sonrasında yapılması gerekenler nelerdir?
Sivil Savunma Derneği (SİSAD), herhangi bir afetten önce gerekli olan tedbirlerin alınmasıyla meydana gelebilecek zararların en aza indirilebilmesi amacıyla eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarında bulunuyor.
Bir grup gönüllünün öncülüğünde 2017’de Ankara’da faaliyete başlayan SİSAD, bugün 33 ildeki temsilcileriyle farklı mesleklerden yüzlerce gönüllüsüyle afet bilincinin oluşmasında gayret gösteriyor.
Bu kapsamda, yurt içinde teorik eğitimlerin yanı sıra afet tatbikatları, farkındalık, ilk yardım, temel arama kurtarma, deprem simülasyonları gibi çalışmalar yürütülüyor.
Sivil savunma alanında bilinçli ve hazır bir toplum oluşması amacıyla yapılan teorik ve uygulamalı eğitimler, uzmanların da katılımıyla ilk ve orta öğretim öğrencilerine yönelik tahliye eğitimler diğer faaliyetler olarak dikkat çekiyor.
Salgın sürecinde eğitimler online ortamda yurt içi ve yurt dışında çok daha geniş kitlelere ulaştırılabiliyor.
72 Saat projesi
Afetlere hazırlıklı olma ve sonrasında dikkat edilmesi gerekenlere dair sosyal medya üzerinden de sürekli bilgilendirmeler yapan SİSAD, “Afete hazır bir Türkiye” hedefine katkı sağlamak amacıyla geliştirdiği “72 Altın Saat” projesinin tanıtımını geçtiğimiz günlerde online ortamda gerçekleştirdi. Programda, yaşanan afetler sonrasında ilk yardım ve arama kurtarma faaliyetlerinde ilk 72 saatin ve bu konuda sivil toplum kuruluşlarının önemine dikkat çekildi. Yakında yayına geçecek olan bir web sitesi “72 Altın Saat” ile ilgili tüm bilgileri kamuoyuyla paylaşacak.
Diğer taraftan; “Afet ve Acil Durum Planı”, “Acil Durum Çantası”, “Afet Gönüllüsü Olma” gibi önemli bilgilere www.sisad.org.tr adresinden ulaşılabiliyor.,