Göz sağlığı uzmanları, teknolojik ürünlerin kullanımının artmasına bağlı olarak göz bozukluklarının da çoğaldığını anlattı.
Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Deniz Turgut Çoban, "Toplumun yüzde 30-35'inde, özellikle bilgisayar kullanımına bağlı miyopi gelişti. 2050 yılına kadar toplumun yüzde 60'a yakınında miyopi olacağı öngörülmektedir" dedi.
Çoban, alışkanlıkların değiştiğini bilgisayar, tablet, televizyon ve telefon gibi teknolojik alet kullanımının arttığını belirtti.

Uzun süre teknolojik alet kullanımının dijital göz yorgunluğuna neden olduğunu dile getiren Çoban, çok yakın odaklı bakılması nedeniyle uzağı görme bozukluğu olarak adlandırılan miyopinin arttığını kaydetti:
“Yakın görme için ise gözlerimiz farklı bir efor harcar. Sürekli yakından baktığımızda ise gözümüz yakına odaklanmaya çalışarak miyop dediğimiz olayı ortaya çıkarır. Bu da uzak görme bozuklukları olarak karşımıza çıkmaktadır"
Çocukların eğitimlerini 8 saat boyunca bilgisayardan gördüğünü hatırlatan uzman, “Dışarıya çok çıkmadıkları için tablet, telefon gibi ürünlerle oynuyorlar. Onlardan istediğimiz şey ise yarım saatlik ya da 1 saatlik çalışmanın ardından açık havada 5 dakika uzağa bakacakları bir ortamda bulunmaları. Özellikle boş vakitlerini açık ve geniş ortamlarda geçirmelerini istiyoruz" dedi.

'Açık havada uzak bir noktaya bakın'
Göz sağlığı için açık havada vakit geçirilmesi önerisinde bulunan Çoban, "Gün ışığının miyopiyi ve göz bozukluklarını engelleyen koruyucu etkisi vardır. Eğer dar alanda değilseniz gözünüzü 20 metre uzağa odaklamanızı sağlar, yakından bizi uzaklaştırır ve göz kaslarımızın rahatlamasını sağlar. Miyopinin gelişmesini de engeller, özellikle miyopinin tedavisinde bunu önermekteyiz" dedi.