İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak05:18 Güneş06:45 Öğle13:14 İkindi16:45 Akşam19:31 Yatsı20:52
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 16°C Nem %60
Türkçe
19 Ramazan 1445 28 Mart 2024 Perşembe
19 Ramazan 1445
Yatsı
20:52
İmsak
05:18
Güneş
06:45
İşrak
07:25
Öğle
13:14
İkindi
16:45
Akşam
19:31
Giriş Yap

Baş ağrısının sebepleri nelerdir?

24.03.2021    |

Az ya da çok şiddetteki bir baş ağrısı birçok sebep yüzünden ortaya çıkabilir. Çoğu zaman arkasında bir hastalık yoktur. Stres, yorgunluk, uykusuzluk, üşütmek, aç ya da susuz kalmak gibi basit bir sebep baş ağrısına yol açabilir.

Kimi zaman da baş ağrısı bazı hastalıkların habercisidir. 

Dr. Demet Erciyes, Milliyet'te bu sebepleri ayrıntılarıyla şöyle açıklıyor:

Uzun süren açlık

Açlık ile beraber kan şekeri de düşer. Kan şekerindeki bu düşüş   tek başına bir baş ağrısı sebebidir. Özellikle uzun süren açlıklarda kan şekerindeki düşüş de daha ileri derecede olur.

Uykusuzluk

Uykusuzluk ya da uyku kalitesinde azalma ertesi gün devam edecek bir baş ağrısına sebep olur. Uyku apnesi ya da strese bağlı uykusuzluk baş ağrısına neden olabileceği gibi baş ağrısının kendisi de uyumaya engel olabilir.

Susuzluk

Nitrat içeren işlenmiş et tüketmek, susuzluk, sigara, aşırı çay, kahve tüketimi baş ağrısını tetikler.

Hipertansiyon

Bazen  hipertansiyon yani tansiyon yüksekliğinin ilk ve tek belirtisi baş ağrısıdır. Bu nedenle baş ağrısı hissettiğiniz zaman mutlaka tansiyonunuzu ölçtürün. Kimi zaman da hipotansiyon yani tansiyon düşüklüğünde de baş ağrısı görülebilir. Bunu anlamanın en iyi yolu yine tansiyonu ölçmekten geçer.

Görme bozuklukları

Belki de  gözünüz bozulmuştur. Gözlük kullanmanız gerekiyordur. Eğer zaten gözlük kullanıyorsanız da belki numarasında değişiklik yapmak gerekiyordur. Yanlış gözlük kullanımı ya da görmede bozukluk olduğu halde gözlük kullanmamakta ısrar etmek baş ağrısına sebep olabilir.

Sinüzit

Sinüzit kafa kemiğindeki boşluklar olan sinüslerin iltihaplanmasıdır. Burun tıkanıklığı, geniz akıntısı ama en çok da baş ağrısı ile kendini gösteren bu hastalığı duymayanımız yoktur. Alın ve elmacık kemikleri üzerinde sık görülen ağrı sıklıkla kronik seyreden bu hastalığın akut evrelerinde daha da artar.

Kovid-19

Koronavirüs enfeksiyonunun belirtilerinden biri de baş ağrısı. Koronavirüs enfeksiyonundaki baş ağrısı sıklıkla ateş ile birlikte seyreder. Öksürük kas ağrısı ve halsizlik gibi koronavirüsün diğer belirtileri de sıklıkla birlikte gözlenir.

Kulaktaki enfeksiyon

Orta kulak iltihabı baş ağrısına sebep olur. Baş ağrısı ve daha çok enfeksiyon olan taraftaki kulak üzerinde belirgin ağrı ile kendini gösterir.

Nezle, grip ya da diğer ateşli hastalıklar

Yüksek ateşle seyreden tüm hastalıklar baş ağrısına sebep olur. Özellikle nezle, grip gibi burun tıkanıklığıyla seyreden hastalıklarda baş ağrısı en belirgin belirtidir.

Migren

Migren ataklar halinde gelen sıklıkla başın tek tarafını tutan şiddetli baş ağrılarıdır. Atakları tetikleyen pek çok sebep olabilir. Teşhisin doğru olarak konulması, ayırıcı tanının yapılıp tedaviye başlanması önemlidir. Zira migren atakları yaşam konforunu önemli derecede etkileyebilir.

Diş ve diş eti hastalıkları

Tedavi edilmemiş diş çürükleri ve diş eti iltihapları da baş ağrısına sebep olabilir. Bruksizm denilen diş sıkma, geceleri uykuda diş gıcırdatma hali baş ağrısına ve çene ekleminde, şakaklarda ağrıya sebep olabilir. Bruksizm uyku esnasında olduğu için kişi farkında değildir. Bu ağrılar nedeniyle doktora gidince yapılan muayene ile anlaşılır.

Kansızlık

Kan sayımındaki  düşüklük, demir eksikliği anemisi baş ağrısına sebep olur. Bu nedenle devam eden baş ağrısı nedeniyle kan sayımına ve özellikle kandaki demire ayrıca ferritin adı verilen depo demirine de bakmak gerekir.

Boyun fıtığı

Özellikle enseden başlayan baş ağrılarında boyun bölgesindeki omurga rahatsızlıklarından da şüphelenmek yerinde bir yaklaşımdır. Bu bölgedeki kaslarda kasılma baş ağrısına sebep olabilir.

Beyin zarı ve beyin iltihabı

Ensefalit olarak geçen beyin iltihabı ve menenjit olarak adlandırılan beyin zarı iltihabı sıklıkla virüslere bağlı oluşur. Her iki enfeksiyon da baş ağrısına sebep olur. Yüksek ateş, kusma gibi belirtiler eşlik edebilir. Nadir görülen bu hastalıklar atlanmamalı vakitlice teşhisi yapılıp tedavisine başlanmalıdır.

Beyindeki diğer hastalıklar

Beyin tümörleri, anevrizma ve inme de baş ağrısına neden olan diğer nadir hastalıklardır.

­
Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close