İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Öğle13:07 İkindi16:55 Akşam20:01 Yatsı21:31 İmsak04:26 Güneş06:02 İşrak06:42
Hava - Hava durumuAçık 17°C Nem %86
Türkçe
16 Şevval 1445 25 Nisan 2024 Perşembe
16 Şevval 1445
İşrak
06:42
Öğle
13:07
İkindi
16:55
Akşam
20:01
Yatsı
21:31
İmsak
04:26
Güneş
06:02
Giriş Yap

Sahur yemeğinin sağlık açısından önemi nedir?

Özel Haber
Özel Haber
01.04.2022    |

Oruç tutacak kimselerin imsak vaktinden önce yedikleri yemeğe sahur adı verilmiştir. Peygamberimiz (SAS.) sahur yemeğine kalkmış ve ümmetine de kalkmalarını tavsiye etmiştir.

Resûl-i Ekrem (SAS.), sahur yemeğinde “bereket” olduğunu ifade etmiş ve sahur yemeğinin, Müslümanların orucu ile ehl-i kitabın orucu arasındaki en önemli farklardan biri olduğunu belirtmiştir. Onun sahurla ilgili söz ve uygulamalarından hareketle fakihler, sahura kalkmanın ve sahuru geciktirmenin sünnet olduğunu söylemişlerdir.  (Buhârî, Savm, 19, 20, Müslim, Sıyâm, 46)

Âlimler, sahurun oruca dayanma gücü verdiğini, maddi-manevi bereketlere vesile olduğunu bildirmişlerdir. Çünkü kişi sahura kalkmakla hem seher vaktini uyanık geçirmiş hem de bu vakitte dua ve istiğfar etmek suretiyle cennet ehlinin özelliklerini kendisinde bulundurmuş olur. Bu şekilde manevi lezzetlerle başlanan oruç daha canlı, daha şevkli tutulur. Bu tür maddi-manevi bereketleri olan sahur, ihmal edilmemelidir.

Sahur yemeğinin sağlığa faydaları

Sahurun oruç tutan kimselerin sağlığına da birçok faydası vardır. Ramazan ayında oruç tutma süresi günün üçte ikisine denk gelmektedir. Sahur yapılmadan tutulan bir oruçta gün içerisinde baş ağrısı, kan şekeri dengesizliği, halsizlik, yorgunluk ve dikkat dağınıklığı olabilmektedir. Tüm bunlar göz önüne alındığında sahur yemeğinin önemi ön plana çıkmaktadır.

Sahur yemeğinin önemi kadar sahurda ne yendiği de çok önemlidir.

Çünkü sahur yemeğinde tercih edilen besinler oruç tutulan bir günün kalitesini belirler.

Sahur sofrasında neler olmalı?

Sahur yemeğinde ağır hamur işi, yağlı yemekler, kızartmalar, çok tuzlu ve baharatlı besinlerden uzak durulmalıdır. Yumurta gibi protein yönünden zengin, tok tutucu besinler alınmalı, sıvı tüketimi yeterli miktarda olmalıdır. Bağırsak sağlığı için lifli gıdalar tüketilmesine özen gösterilmeli ve mideyi rahatsız etmeyecek besinler tercih edilmelidir.

­

 

© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Güne Merhaba
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Güne Merhaba
Güne Merhaba Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close