İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Öğle13:08 İkindi16:54 Akşam19:56 Yatsı21:23 İmsak04:35 Güneş06:09 İşrak06:49
Hava - Hava durumuHafif Yağmurlu 13°C Nem %93
Türkçe
11 Şevval 1445 20 Nisan 2024 Cumartesi
11 Şevval 1445
İşrak
06:49
Öğle
13:08
İkindi
16:54
Akşam
19:56
Yatsı
21:23
İmsak
04:35
Güneş
06:09
Giriş Yap

Gıda katkı maddesi Titanyum dioksitin zararı tescillendi

11.05.2021    |

Tükettiğimiz birçok gıdada beyazlatıcı olarak kullanılan bir katkı maddesi olan Titanyum Dioksit, etiketlerde geçen adıyla E171, sağlığımıza zararlarıyla bir kez daha gündemde.

Unlu mamüllerden sakızlara, soslardan çorbalara, işlenmiş kuruyemişlerden diş macununa kadar birçok alanda kullanılan bu katkı maddesinin zararları neler?

Titanyum dioksit nedir?

Titanyum dioksit, dünyada en çok kullanılan renklendirici olma özelliğini taşıyor. Gıdaya beyaz renk vermek için E171 kodlu bir gıda katkı maddesi olarak kullanılıyor.  Son yıllarda yapılan araştırmalarda titanyum dioksitin yan etkilerinde artış gözlemleniyor.

Titanyum dioksitin tespit edilen zararları

Uzmanlar titanyum dioksitin kan dolaşımına girebileceğini ve bazı dokularda birikerek glikoz metabolizmasını etkileyebileceğini belirtiyor. Çalışmalar titanyum dioksitin sitotoksik ve genotoksik olabileceğini gösteriyor.

Genotoksisite, bir kimyasal maddenin hücrelerin genetik materyali olan DNA'ya zarar verme eğilimini ifade ediyor. Genotoksisite kanserojen etkilere yol açabileceğinden, güvenliği konusunda bir sonuca varmak için bir maddenin potansiyel genotoksik etkisinin değerlendirmesi gerekiyor. Bu sebeple TiO2 diğer ismiyle E171'in kabul edilebilir günlük alım değeri (ADI) belirlenemiyor.

Güvenilir olmaktan çıkarıldı

Avrupa’da gıda güvenliğine ilişkin bir merci tarafından 6 Mayıs'ta yapılan açıklamada titanyum dioksitin gıda katkı maddesi olarak güvenli kabul edilmediği belirtildi. Mevcut tüm bilimsel çalışmalar ve veriler dikkate alınarak “TiO2” partiküllerinin genotoksisitesiyle ilgili bir endişenin göz ardı edilemeyeceği sonucuna varıldı. Açıklamada şu ifadeler de yer aldı: "Ağızdan alımdan sonra titanyum dioksit partiküllerinin emilimi düşüktür, ancak vücutta birikebilirler ”.
Yapılan bu son açıklamaya kadar titanyum dioksitin sağlık risklerinin yasaklanacak kadar yüksek olmadığı düşünülüyordu.  Şimdi, Avrupa Birliği'nde gıda mevzuatında bu bildirim ışığında değişiklik yapılması bekleniyor.

Diğer yandan Fransa, önceki yıl bu katkı maddesini yasakladığını açıklamıştı.

Ülkemizde ise Türk Gıda Mevzuatı katkı maddeleri yönetmeliğine göre bu katkı maddesinin kullanımı yasal. Etiket yönetmeliğine göre kullanımı durumunda etikette renklendirici  (titanyum dioksit) adıyla yahut E171 koduyla beyan edilmesi gerekiyor.  Bu aşamada bu katkı maddesine yönelik yasal düzenlemeler bekleniyor.

E171 ( Titanyum Dioksit) hangi ürünlerde kullanılıyor?

Günümüzde bu katkı maddesi; unlu mamüller, sakızlar, soslar, çorbalar, et suları, beyaz leblebi gibi işlenmiş kuruyemişlerde sıkça karşımıza çıkıyor. Keza gıda takviyeleri, diş macunları, kremler gibi kozmetik ve ilaç sektöründe de yaygın kullanım alanı buluyor.

Tüketiciler ne yapmalı?

Uzmanlar söz konusu yan etkilere maruz kalmamak için etiket okuma alışkanlığı kazanmanın önemine vurgu yapıyor. Bazı katkı maddeleri sağlık açısından zararsız kabul ediliyor,  yüksek miktarda tüketilmedigi müddetçe bu katkı maddelerinden kaçınmaya gerek görülmüyor. Bazıları sağlı açısından az miktarda risk içeriyor. Tüketilen miktarın azaltılması öneriliyor. Bazıları sağlık açısından risk taşıdığı bilimsel olarak ispatlandığı için tüketiminden tamamen kaçınılması öneriliyor.

Bu durumda birçok katkı maddesi içeren paketli ürünlerden mümkün olduğunda uzak durmak veya en az katkı maddesi içeren paketli gıda ürününü, kozmetik ve gıda takviyesini tercih etmek sağlığımız için oldukça önem arz ediyor. 

­

 

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close