İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Akşam19:32 Yatsı20:54 İmsak05:17 Güneş06:44 İşrak07:23 Öğle13:14 İkindi16:45
Hava - Hava durumuAçık 18°C Nem %61
Türkçe
19 Ramazan 1445 29 Mart 2024 Cuma
19 Ramazan 1445
İkindi
16:45
Akşam
19:32
Yatsı
20:54
İmsak
05:17
Güneş
06:44
İşrak
07:23
Öğle
13:14
Giriş Yap

Doğa ve çevreyle dost çocuklar yetiştirmenin keyifli yolları

08.06.2021    |

Çocuklarınıza yeşil yaşamı ve çevreyi öğrenmenin ve anlamanın faydalarını öğretmek ister misiniz?

Psikoloji öğretim görevlisi Dr Sandi Mann, açık havanın gelişim için iyi olan birçok uyarıcı aktivite sağlayabileceğini söylüyor. Bunlar, çamurda yürümek, zorluklarla başa çıkma yollarını bulmak, zorlu bir duruma uyum sağlamayı öğrenmek olabilir. Yürümek, koşmak veya tırmanmak için çocukları hafifçe zorlamanın, zihinsel gücü ve zorlukların üstesinden gelme yeteneğini teşvik etmeye yardımcı olduğunu görebilirsiniz.

Açık hava etkinliklerinin faydası

Dışarı çıkmak ve doğayı izlemek, okul öncesi çocukları, daha sonraki yaşamlarında olabilecek büyük değişikliklere ve zorluklara hazırlamak için iyi bir fırsat olabilir. Hatta bitkilerdeki yaşam döngülerini öğrenmek, küçük çocuğunuza insan ömrünü anlatmaya yardımcı olabilir.

Açık havada koşmak, zıplamak, tırmanmak, oynamak çocuklardaki huzursuz enerjiyi atmak için daha fazla alan sunar. Hepimiz temiz havanın iyi olduğunu biliyoruz, buna ilave olarak dışarıda birkaç dakikalık aktif oyun, çocukların koordinasyonunu, dengesini ve dayanıklılığını ve gerçekten keyifli olmasını sağlayacaktır. Psikolog Dr Claire Halsey, aktif olmanın ve her gün çevreyi değiştirmenin hem çocuklar hem de yetişkinler için hayati önem taşıdığını şöyle ifade ediyor:  "Bu şeyler ruh halini yükseltir, fiziksel sağlığı ve koordinasyonu geliştirir ve sosyal beceriler geliştirir."

Çocuklar büyüdükçe takım oyunları oynamayı ve spor yapmayı öğrenir. Bunlar, sırayla almayı, iyi bir kazanan veya nazik bir kaybeden olmayı ve başkalarıyla işbirliği yaparak takım ruhuna girmeyi öğrenmek için idealdir.

Küçüklerin de bağırıp gürültü yapabildiğini anne babalar olarak biliyoruz. Genellikle kapalı ortamlardaki oyun sırasında kısıtlanan bu özgürlüğü sağlamak, çocuğun kendini ifade etmesi ve duygusal sağlığı için faydalı olabilir. Evde huzursuzluğu gidermek ve uyku kalitesini iyileştirmek için bu enerjiyi yakmanın hayati önem taşıdığı, daha uzun vadeli faydalar görülebileceği belirtiliyor.

Çocukların biraz stres atmasına izin vermek için dışarı çıkmak gerekiyor! Bir sürü eğlenceli fiziksel oyundan sonra, manzaranın tadını çıkarmak için yavaşlamak çocuklara da faydalı olacaktır.

Hasley, “Dışarıda birkaç dakika bile olsa, özellikle arka bahçe, park veya yerel spor sahasını ziyaret etme gibi yeşil bir ortamın, ruh halini iyileştirdiği ve çocukların moralini yükselttiği biliniyor” diyor ve ayrıca yeşil bir ortamda olmanın bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabileceğini söylüyor.

Açık alan, keşfetme duygusunu geliştirir

Çocuklar doğal araştırmacılardır ve keşfetmeyi severler. Onların doğal ortamlarla etkileşime girerek deneyerek öğrenmelerini sağlayın. Uzmanlar, açık havada oynamanın bağ kurmak için de önemli olabileceğini hatırlatıyor: "Çocuklar keşifleri paylaşmayı, bir şeylere dikkat çekmeyi, bir şeyleri açıklamayı ve bir şeylerin açıklanmasını severler."

Doğa size rol model olmanız, öğretmeniz ve paylaşmanız için birçok fırsat sunuyor. Dışarı çıkmak veya parkta yürümek için hazırlanma süreci bile küçük çocuğunuzla etkileşim kurma fırsatlarıdır.

Hasley, “Bir yetişkinin ilgisine sahip olmak, her çocuk için çok şey ifade ediyor. Açık havada oyun oynamak ve yürüyüş yapmak ya da sohbet etmek bu güzel ilişkileri kurmaya yarar ve hem yetişkinler hem de küçükler üzerinde sakinleştirici ve olumlu bir etkiye sahip olabilir." diyor.

Çocukları meraklı olmaya teşvik etmek, onları harika öğrenenler yapar ve doğaya saygı ve takdir kazanmalarına yardımcı olabilir.

Çevre sevgisi erken yaşta kazandırılmalı

Çocuklarda çevre sevgisi oluşturmaya başlamak için ne kadar erken davranılsa o kadar iyidir. Araştırmalar, erken başlamanın, çocuklarda bir yetiştirme ve bakım duygusu geliştirmeye yardımcı olabileceğini öne sürmekte.

Eğitmen Ben Ballin, dünyaya ve diğer insanlara yönelik tutumların erken yaşlarda oluştuğuna dair artan kanıtlar olduğunu ifade ediyor. “Doğal dünyayla pozitif temas, her yaştan insanın zihinsel sağlığı ve esenliği için iyidir” diyen Ballin “küçük çocuklar, çevreyle şakacı ve anlamlı bir ilişki kurarak yalnızca sosyal ve kişisel gelişimlerinden faydalanmakla kalmıyor, aynı zamanda gelecekteki eylemleri ve anlayışları için sağlam bir temel oluşturacak bir doğa sevgisi geliştiriyorlar,” diye ekliyor.

Konuşma ve dil terapisti Alys Mathers, iyi alışkanlıkların erkenden edinilmesini tavsiye ederken, "oyuncaklar ve etkinlikler gibi günlük öğeleri yapmak için geri dönüşümü kullanmak, çocuğunuzun hayali oyununu geliştirmesine yardımcı olur ve onlara hayal gücünü geliştirme fırsatları verir," değerlendirmesinde bulunuyor.

Yeniden kullanma ve geri dönüştürme aynı zamanda tasarruf sağlar ve çocuklara doğal kaynakları takdir etmeyi öğretebilir.

Çocuklarınızı doğaya çıkarın

Yürüyüşünüzü veya oyun zamanınızı daha keyifli hale getirmek ve öğrenmeyi teşvik etmek için bazı heyecan verici oyunlar veya görevler düşünmek isteyebilirsiniz.

İşte başlamanız için bazı öneriler:

* Yapraklar, çubuklar veya taşlar gibi doğadaki şeyleri toplamak için yarışmalar düzenleyin.

* En yakın ağaca, posta kutusuna veya parka ulaşmak için koşturun.

* Yürürken nesneleri bulun veya tespit edin (örneğin, belirli bir harfle başlayan nesneler).

* Keşiflerinizin fotoğraflarını çekin.

* Dinleme yürüyüşüne çıkın, keşfederken sadece görebildiğiniz şeylere değil, seslere odaklanın.

Ve tabii ki top oyunları oynayın!

Kendi oyuncaklarını yaptırın

Çocuklar oynamak kadar yapmaktan da keyif alırlar, onları sürece dahil ederseniz oyuncağa daha fazla değer vereceklerdir. Uzmanlar, çocukların oyuncak hakkında seçim yapmalarına izin verilmesini öneriyor. Bu aynı zamanda oyun yoluyla bazı kelimeleri öğrenmelerine ve ilgi alanlarının tespit etmeye yardımcı olmak için bir fırsat.

Çöpleri ayrıştırın

İki yaşındaki çocuklar genellikle basit "neye-nereye koy" talimatlarını takip edebilir (Örneğin, "gevrek paketini çöp kutusuna koy" veya "tahıl kutusunu geri dönüşüme koy") Bu temel kategorileri anlamalarına yardımcı olduğu gibi, çöplerinizi ayırma ve geri dönüştürme fikrini de onlara tanıtacaktır.

Farklı malzemelerin dokuları ve hisleri hakkında konuşun. Yeni kelimeleri, özellikle de 'sert' ve 'yumuşak' gibi kelimeleri öğrenirken dokunma gibi duyuları kullanmak, çocukların kelimeleri anlamasına ve hatırlamasına yardımcı olur.

Modelleyerek geri dönüştürün

Bir kutuyu herhangi bir oyuncağa dönüştürerek ambalajı yeniden kullanın ve hayal gücünü geliştirmeye yardımcı olun. Ne kadar rastgele olursa olsun, çocuğunuzun fikirlerini takip edin. Oyuncağınızı bitirdikten sonra, onunla birlikte oynayın. Çocukların oyun oynarken uydurdukları hikayelerin dil becerilerinin gelişmesine yardımcı olduğuna inanılıyor. 'Sırada ne olacak?' diye sorarak hikayeyi devam ettirin." Geri dönüşüm, keyifli oyuncaklara dönüşebilir.

Büyüterek büyümesine fırsat verin

Çocuklarınızla bir mini bahçe yapmak, bitkileri sulamak ( hatta makarna veya patates suyu bile olabilir) tohumun büyüdüğünü görmek, onların doğayı tanımasına yardımcı olur.

Yine Mathers’a göre, “Çocuğunuzun adım dizisini anlamasına yardımcı olmak için bitkinin büyümesinin her aşamasının bir resmini çizebilirsiniz. Tohum yetiştirmeyi birlikte canlandırabilirsiniz - küçük bir tohum gibi yerde kıvrılın, sonra yavaş yavaş kıvrılın, diz çökün, ayağa kalkın ve son olarak kollarınızı yapraklar gibi uzatın." Adımları sıraya koyarak canlandırmak, çocukların olaylar arasındaki bağlantıları anlamasına yardımcı olur ve hikaye anlatma becerilerini geliştirebilir.

Yürüyüşlerinizi çöp avına ve doğa oyunlarına dönüştürmek, çocuklarınızın çevrelerindeki dünyayı anlamayı ve onlarla ilgilenmeyi öğrenmelerine yardımcı olabilir.

Oyuncak takasına alıştırın

Sürdürülebilirlik evde başlar. Bunun için, özellikle plastik atıkları azaltmak, diğer ebeveynlerle bir oyuncak takası düzenlemek veya yardım amaçlı keşifler yapmak gibi fikirler geliştirilebilir.

­

 

 

 

 

 

 

 

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
İftar Sofrası
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
İftar Sofrası
İftar Sofrası Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close