Çocukların sağlıklı beslenmeleri zihinsel ve fiziksel gelişimlerini etkileyen en önemli unsurlardan biri. Sağlıklı beslenmelerini sağlamaksa yetiştikleri ortamda bu alışkanlığı edinmeleriyle mümkün.
Peki, ebeveynler olarak çocuklarımıza sağlıklı beslenme alışkanlığını nasıl kazandırabiliriz. İşte çocukların alışkanlık kazanmalarını kolaylaştıracak birkaç adım.:
1. Planlı Beslenme Saatleri Belirlemelisiniz
Planlı yemek saatleri ve iki ara öğün, çocukların atıştırma ihtiyacını sınırlandırabilir. Düzenli yemek saatlerinin olması çocuklara açlık ve tokluk hissini öğretecektir.

2. Sağlıklı Atıştırmalıklar Hazırlamalısınız
Etrafta şekerli ve sağlıksız ürünler varken sağlıklı atıştırmalıklara geçiş zor olabilir. Bunun için bu tür gıdaları evinize almayarak işe başlayabilirsiniz. Sağlıksız gıdalar yerine sağlıklı atıştırmalıkları her gün gördükleri raflara, boylarının yeteceği yerlere koyun ki kendileri alıp yiyebilsinler. Bisküvi, cips, kraker gibi paketli gıdaları; fındık, fıstık, havuç, salatalık, meyve gibi alternatiflerle değiştirin ve bunları onlara hoş gelecek şekilde hazırlayın. Minik yıldız tostlara, gülen yüzlü kreplere hiçbiri hayır demeyecektir.

3. Suyu Unutmamalısınız
Hazır meyve suları ve gazlı içecekler çok lezzetli gelse de boş kalori, bol şeker ve bilinmeyen birçok madde içerirler. Bunları suyla değiştirmek fayda sağlamayan kalorileri ve maddeleri kesmenin en etkili yollarından birisidir.
4. Oyun Saatlerini Eğlenceli Bir Egzersiz Saatine Dönüştürebilirsiniz
Çocuklar doğal olarak oyun oynamak isterler, siz de bunu avantaja çevirebilirsiniz. Kutu oyunu oynamak yerine daha aktif oyunlar tercih edebilir; beraber spor yapabilir, bunu oyuna dönüştürebilirsiniz. Böylece onu zorlamadan egzersiz yaptırmış olursunuz.

5. Ekran Saatini Sınırlandırmalısınız
Çocuklardaki obezitenin artışındaki en büyük nedenlerden biri de maruz kaldıkları ekran saatindeki artış. Uzmanlar çocukları 3 yaşından önce ekrandan uzak tutmayı,
3 yaş sonrasında “yaş x 10 dk” şeklinde ekran süresini ayarlamayı öneriyorlar. Ama bunu sert ve kural koyucu bir tavırla değil de onun iyiliği için yaptığınızı hissettirerek yapmalısınız.
6. Günlük Aktivitelerinize Yürüyüşü Eklemelisiniz
Market gibi kısa mesafelere yürüyerek gidin ve çocuğunuz için bunu bir maceraya çevirin. Alışveriş daha uzun vakit alsa da zamanla sağlıklı bir alışkanlığa dönüşecektir.

7. Rol Model Olmalısınız
Ve en önemli madde; çocuklarınıza rol model olun. Çocuklarınızın beden algısı ve sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmasında en önemli etken sizsiniz. Beslenme alışkanlıklarınız değişkenlik gösteriyor ya da seçici tutum sergiliyorsanız çocuklarınız da büyük çoğunlukla böyle davranacaklardır. Bu yüzden onun beslenme, egzersiz, ekran saati düzenini ne yönde ve ne kadar değiştirmek isterseniz sizler de o yönde ilerlemelisiniz. Unutmayın, bir çocuk yetişkinleri dinlemek konusunda iyi değildir. Ancak onları taklit etme konusunda oldukça beceriklidir.