İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Öğle13:07 İkindi16:56 Akşam20:04 Yatsı21:35 İmsak04:20 Güneş05:58 İşrak06:38
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 14°C Nem %83
Türkçe
19 Şevval 1445 28 Nisan 2024 Pazar
19 Şevval 1445
İşrak
06:38
Öğle
13:07
İkindi
16:56
Akşam
20:04
Yatsı
21:35
İmsak
04:20
Güneş
05:58
Giriş Yap

Çocuklara sağlıklı beslenme alışkanlığı nasıl kazandırılır?

08.10.2023    |

Çocukların sağlıklı beslenmeleri zihinsel ve fiziksel gelişimlerini etkileyen en önemli unsurlardan biri. Sağlıklı beslenmelerini sağlamaksa yetiştikleri ortamda bu alışkanlığı edinmeleriyle mümkün.

Peki, ebeveynler olarak çocuklarımıza sağlıklı beslenme alışkanlığını nasıl kazandırabiliriz. İşte çocukların alışkanlık kazanmalarını kolaylaştıracak birkaç adım.:

1.   Planlı Beslenme Saatleri Belirlemelisiniz

Planlı yemek saatleri ve iki ara öğün, çocukların atıştırma ihtiyacını sınırlandırabilir. Düzenli yemek saatlerinin olması çocuklara açlık ve tokluk hissini öğretecektir.

2.   Sağlıklı Atıştırmalıklar Hazırlamalısınız

Etrafta şekerli ve sağlıksız ürünler varken sağlıklı atıştırmalıklara geçiş zor olabilir. Bunun için bu tür gıdaları evinize almayarak işe başlayabilirsiniz. Sağlıksız gıdalar yerine sağlıklı atıştırmalıkları her gün gördükleri raflara, boylarının yeteceği yerlere koyun ki kendileri alıp yiyebilsinler. Bisküvi, cips, kraker gibi paketli gıdaları; fındık, fıstık, havuç, salatalık, meyve gibi alternatiflerle değiştirin ve bunları onlara hoş gelecek şekilde hazırlayın. Minik yıldız tostlara, gülen yüzlü kreplere hiçbiri hayır demeyecektir.

3.   Suyu Unutmamalısınız

Hazır meyve suları ve gazlı içecekler çok lezzetli gelse de boş kalori, bol şeker ve bilinmeyen birçok madde içerirler. Bunları suyla değiştirmek fayda sağlamayan kalorileri ve maddeleri kesmenin en etkili yollarından birisidir.

 4.   Oyun Saatlerini Eğlenceli Bir Egzersiz Saatine Dönüştürebilirsiniz

Çocuklar doğal olarak oyun oynamak isterler, siz de bunu avantaja çevirebilirsiniz. Kutu oyunu oynamak yerine daha aktif oyunlar tercih edebilir; beraber spor yapabilir, bunu oyuna dönüştürebilirsiniz. Böylece onu zorlamadan egzersiz yaptırmış olursunuz.


5.   Ekran Saatini Sınırlandırmalısınız

Çocuklardaki obezitenin artışındaki en büyük nedenlerden biri de maruz kaldıkları ekran saatindeki artış. Uzmanlar çocukları 3 yaşından önce ekrandan uzak tutmayı,

3 yaş sonrasında “yaş x 10 dk” şeklinde ekran süresini ayarlamayı öneriyorlar. Ama bunu sert ve kural koyucu bir tavırla değil de onun iyiliği için yaptığınızı hissettirerek yapmalısınız.            

6.   Günlük Aktivitelerinize Yürüyüşü Eklemelisiniz

Market gibi kısa mesafelere yürüyerek gidin ve çocuğunuz için bunu bir maceraya çevirin. Alışveriş daha uzun vakit alsa da zamanla sağlıklı bir alışkanlığa dönüşecektir.

7.   Rol Model Olmalısınız

Ve en önemli madde; çocuklarınıza rol model olun. Çocuklarınızın beden algısı ve sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmasında en önemli etken sizsiniz. Beslenme alışkanlıklarınız değişkenlik gösteriyor ya da seçici tutum sergiliyorsanız çocuklarınız da büyük çoğunlukla böyle davranacaklardır. Bu yüzden onun beslenme, egzersiz, ekran saati düzenini ne yönde ve ne kadar değiştirmek isterseniz sizler de o yönde ilerlemelisiniz. Unutmayın, bir çocuk yetişkinleri dinlemek konusunda iyi değildir. Ancak onları taklit etme konusunda oldukça beceriklidir.

­

 

 

 

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Mehmed Zahid Kotku Sohbetler
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Mehmed Zahid Kotku Sohbetler
Mehmed Zahid Kotku Sohbetler Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close