İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İkindi16:56 Akşam20:04 Yatsı21:35 İmsak04:20 Güneş05:58 İşrak06:38 Öğle13:07
Hava - Hava durumuHafif Yağmurlu 16°C Nem %88
Türkçe
19 Şevval 1445 28 Nisan 2024 Pazar
19 Şevval 1445
Öğle
13:07
İkindi
16:56
Akşam
20:04
Yatsı
21:35
İmsak
04:20
Güneş
05:58
İşrak
06:38
Giriş Yap

Lise tercihlerinde nelere dikkat edilmeli?

06.07.2021    |

LGS puanlarının ardından lise tercih süreci başladı. Tercihler 16 Temmuz’a kadar yapılabilecek.

Yüzdelik dilim merkeze alınmalı

Doğru tercih yapabilmek için yüzdelik dilimler esas alınmalı. Eğitimcilere göre temek strateji, bulunduğunuz dilimin yüzde 20 yukarısından ve yüzde 30 altından tercih yapmak olmalı. Tercih edeceğiniz okulda alacağınız eğitimin kariyer hedefinize uygun olup olmadığını araştırın.

Ulaşım ve pansiyon

Özellikle büyükşehirde ulaşım koşulları göz önünde bulundurulmalı. Sadece çok istediğiniz için çok uzak bir bölgede tercih yapmak pek de doğru olmayacaktır. Dolayısıyla lokasyon olarak erişim kolaylığı olan okulları tercih etmekte fayda var. Eğer başka bir il için tercih yapıyorsanız okulların pansiyon durumlarına mutlaka bakın.

Liselerin hazırlık sınıfları da dikkate alınmalı. 

Yeni okullar

Tercih robotunda bazı okulların karşısında yüzdelik dilim bilgisi yerine yıldız işareti var. Bunların bazıları yeni açılan okullar. Bazıları da geçen sene yüzdelik dilimi oluşmayan ya da bu yıl statü değiştiren okullar. Bu okulları tercih edecekseniz bulunduğu yerdeki eşdeğer okullara bakarak tercih yapın.

Tercihler nasıl yapılacak?

Adaylar, tercihleri, 5-16 Temmuz tarihleri arasında saat 17.00’ye kadar e-Okul Sistemi üzerinden veya herhangi bir ortaokul müdürlüğüne velisiyle birlikte başvurarak yapabilir. Tercihler, okul müdürlüğü tarafından elektronik ortamda onaylanacak. Ancak velinin ilgili ortaokul müdürlüğüne başvurup tercih bilgilerinizi imzalaması gerekiyor. Elektronik ortamda onaylanan tercih bilgilerinin 2 nüsha çıktısı okul müdürlüklerince alınıp 1 nüshası okulda saklanacak. Diğer nüshası veliye verilecek. Veliler, düzeltme veya iptal işlemi için tercih süreleri içerisinde okul müdürlüklerine başvurabilecek. 

Öğrencilerin yerel yerleştirmeyle 5, merkezi sınavla alan okullardan 10, pansiyonlu okullardan 5 olmak üzere 20 tercih hakkı var. Özel okula kayıt yaptıranlar, devlet okullarını tercih edemeyecek. Sınavla öğrenci alan okulları tercih edecek öğrenciler dahil, tüm öğrencilerin öncelikle yerel yerleştirmeyle alan okullar arasından tercih yapmaları şart. Aksi takdirde, merkezi sınavla öğrenci alan okulların tercih ekranı açılmayacak. 

Öğrenciler, merkezi sınav puanıyla, yerel yerleştirmeyle ve pansiyonlu okullar olmak üzere devlet okulları arasından üç grupta tercih yapabilecek. Sınava girmeyenlerin ise yerel yerleştirme ve pansiyonlu okullar olmak üzere iki gruptan tercih hakkı var.

20 tercih hakkı 

Öğrencilere öncelikle yerel yerleştirme ekranı açılacak. Burada ilk 3 okulu kayıt alanından seçmek kaydıyla en fazla 5 okul tercih edilebilecek. Tercihlerde, Anadolu, Mesleki ve Teknik Anadolu, Anadolu imam hatip liseleri arasından aynı okul türünden en fazla 3 okul seçilebilecek. Örneğin 5 tercih birden Anadolu lisesi olamayacak.

177 bin 500 kontenjan var

Türkiye’de 2 bin 91 liseye merkezi sınav puanına göre öğrenci yerleştirilecek. Toplam kontenjan 177 bin 500.­

Sonuçlar 26 Temmuz'da açıklanacak

Yerleştirme sonuçları, 26 Temmuz 2021 tarihinde ilan edilecek.­

­
Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
İnsan Olmak
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
İnsan Olmak
İnsan Olmak Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close