LGS puanlarının ardından lise tercih süreci başladı. Tercihler 16 Temmuz’a kadar yapılabilecek.
Yüzdelik dilim merkeze alınmalı
Doğru tercih yapabilmek için yüzdelik dilimler esas alınmalı. Eğitimcilere göre temek strateji, bulunduğunuz dilimin yüzde 20 yukarısından ve yüzde 30 altından tercih yapmak olmalı. Tercih edeceğiniz okulda alacağınız eğitimin kariyer hedefinize uygun olup olmadığını araştırın.
Ulaşım ve pansiyon
Özellikle büyükşehirde ulaşım koşulları göz önünde bulundurulmalı. Sadece çok istediğiniz için çok uzak bir bölgede tercih yapmak pek de doğru olmayacaktır. Dolayısıyla lokasyon olarak erişim kolaylığı olan okulları tercih etmekte fayda var. Eğer başka bir il için tercih yapıyorsanız okulların pansiyon durumlarına mutlaka bakın.
Liselerin hazırlık sınıfları da dikkate alınmalı.
Yeni okullar
Tercih robotunda bazı okulların karşısında yüzdelik dilim bilgisi yerine yıldız işareti var. Bunların bazıları yeni açılan okullar. Bazıları da geçen sene yüzdelik dilimi oluşmayan ya da bu yıl statü değiştiren okullar. Bu okulları tercih edecekseniz bulunduğu yerdeki eşdeğer okullara bakarak tercih yapın.
Tercihler nasıl yapılacak?
Adaylar, tercihleri, 5-16 Temmuz tarihleri arasında saat 17.00’ye kadar e-Okul Sistemi üzerinden veya herhangi bir ortaokul müdürlüğüne velisiyle birlikte başvurarak yapabilir. Tercihler, okul müdürlüğü tarafından elektronik ortamda onaylanacak. Ancak velinin ilgili ortaokul müdürlüğüne başvurup tercih bilgilerinizi imzalaması gerekiyor. Elektronik ortamda onaylanan tercih bilgilerinin 2 nüsha çıktısı okul müdürlüklerince alınıp 1 nüshası okulda saklanacak. Diğer nüshası veliye verilecek. Veliler, düzeltme veya iptal işlemi için tercih süreleri içerisinde okul müdürlüklerine başvurabilecek.
Öğrencilerin yerel yerleştirmeyle 5, merkezi sınavla alan okullardan 10, pansiyonlu okullardan 5 olmak üzere 20 tercih hakkı var. Özel okula kayıt yaptıranlar, devlet okullarını tercih edemeyecek. Sınavla öğrenci alan okulları tercih edecek öğrenciler dahil, tüm öğrencilerin öncelikle yerel yerleştirmeyle alan okullar arasından tercih yapmaları şart. Aksi takdirde, merkezi sınavla öğrenci alan okulların tercih ekranı açılmayacak.
Öğrenciler, merkezi sınav puanıyla, yerel yerleştirmeyle ve pansiyonlu okullar olmak üzere devlet okulları arasından üç grupta tercih yapabilecek. Sınava girmeyenlerin ise yerel yerleştirme ve pansiyonlu okullar olmak üzere iki gruptan tercih hakkı var.
20 tercih hakkı
Öğrencilere öncelikle yerel yerleştirme ekranı açılacak. Burada ilk 3 okulu kayıt alanından seçmek kaydıyla en fazla 5 okul tercih edilebilecek. Tercihlerde, Anadolu, Mesleki ve Teknik Anadolu, Anadolu imam hatip liseleri arasından aynı okul türünden en fazla 3 okul seçilebilecek. Örneğin 5 tercih birden Anadolu lisesi olamayacak.
177 bin 500 kontenjan var
Türkiye’de 2 bin 91 liseye merkezi sınav puanına göre öğrenci yerleştirilecek. Toplam kontenjan 177 bin 500.
Sonuçlar 26 Temmuz'da açıklanacak
Yerleştirme sonuçları, 26 Temmuz 2021 tarihinde ilan edilecek.