İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak04:39 Güneş06:12 Öğle13:08 İkindi16:53 Akşam19:53 Yatsı21:20
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 17°C Nem %69
Türkçe
10 Şevval 1445 18 Nisan 2024 Perşembe
10 Şevval 1445
Yatsı
21:20
İmsak
04:39
Güneş
06:12
İşrak
06:52
Öğle
13:08
İkindi
16:53
Akşam
19:53
Giriş Yap

Zilhicce ayını nasıl değerlendirebiliriz?

Özel Haber
Özel Haber
18.06.2023    |

Zilhicce aynın önemi nedir? Bu ayın ilk 10 gününün fazileti nereden gelmektedir? Bu ayda yapılması gereken ibadetler hangileridir?

Sözlükte “Hac ayı” anlamındaki zilhicce kamerî yılın zilkadeden sonra gelen son ayıdır. Kurban bayramı zilhiccenin onuncu günü başlar ve dört gün devam eder. 

Zilhicce ayının ilk 10 gününün hangi ibadetlerle değerlendirilmesi gerektiğini ve bu ayda alınabilecek sevapları; Hocamız, Gönül Dostumuz, Mürebbi'miz Mahmud Es'ad Coşan'ın sohbetinden derleyerek istifadenize sunuyoruz:

Allah'ın selamı, rahmeti, bereketi, ihsanı, ikramı, lütfu, dünyada âhirette, her zaman her yerde iki cihanda üzerinize olsun. Allah hepinizden razı olsun.

İlk önce bu günlerin fazileti ile ilgili bir hadîs-i şerîf okumak istiyorum. İbn Abbas radıyallahu anh'ten merfûan İmam Buhârî rivayet etmiş. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz buyurmuş ki;

'Allahu Teâlâ hazretlerine, esnasında amel-i sâlih yapılan günlerin içinde, yapılan ibadetlerin bu 10 günden daha sevimli, sevgili olduğu başka günler yoktur.'

Neden?

Zilhicce'nin on günü, hacıların hacca geldiği, İslâm'ın beş ana direğinden, rüknünden, erkânından, esasından, temelinden biri.

İnsanların, dünyanın en mukaddes beldesi olan Harem mıntıkasına, Mekke ve civarına geldikleri günler oluyor. Dünyanın her yeri için de bu zaman, en kıymetli zaman oluyor ve bu günlerin içinde yapılan salih ameller, işler, ibadetler Allah'a çok sevgili oluyor. O halde demek ki bu günlerde ne gibi a'mâl-i sâliha, 'sevaplı işler' yapabilirim diye düşüneceksiniz. Bugünlerde âzamî derecede sevap kazanmak için elinizden geleni yapacaksınız.

Salih ameller neler olabilir?

Oruçlar çok sevaplıdır ama hacılar için değil. Çünkü hacılar hac vazifesi yapacaklar, yorulmasınlar diye onlar için o gün oruç tutmak doğru değil, mekruh... Fakat hacı olmayan, başka diyarlarda olup hacca gelmemiş olan müslümanlar için çok önemli bir oruç tutma günü, arife günüdür. Kurban bayramından bir gün önce...

Peygamber Efendimiz; 'O gün tutulan bir gün oruç, o güne kadar geride kalmış olan bir senenin günahlarını affettirdiği gibi ilerideki arife gününe kadar bir senenin de günahlarını affettirir.' diyor.

İnsanlar günahı işlemedikçe sorumlu olmuyorlar. Kafasında bir günahı işleme niyeti olursa sırf ondan dolayı Allah ceza yazmıyor. İşlemediği bir fiilden, eylemden, henüz yapmadığı bir şeyden dolayı ceza vermiyor. Ama dikkat ederseniz Peygamber Efendimiz, 'Gelecek yılın günahları da affolacak.' buyuruyor. Arife günü oruç tutmanın o kadar sevabı var ki bir geçmiş senenin günahları affoluyor, bir de gelecek senenin günahları affoluyor.

Arife günü oruç tutmak çok sevap...

Zilhicce'nin 10 günü a'mâl-i sâliha'yı işlemek çok sevap olduğu için bu günleri oruçlu geçirebilir, çok sevabı oruç tutarak kazanırsınız; bir...

Bir de nafile namazlar kılabilirsiniz.

Nafile namaz ne demek?

Türkçe'de nafilenin bir ters kullanımı var. Nafile uğraşmak, boş yere uğraşmak mânasına geliyor ama nafile ibadet demek o demek değil. Nafile ibadet; fazilet bâbından farzdan ayrı olan, sevap kazanılmasına sebep olacak ibadetler demek. Bunu müslümanlar bilir de bilmeyenler 'nafile' sözünü yanlış anlamasınlar. Farz olmayan oruçlar, namazlar... Bunların çok sevapları var.

Mesela, insan sabah namazından sonra işrak vaktine kadar camide oturup, Kur'an okuyup, zikredip, kalkıp iki rekât namaz kılarsa bir hac ve umre sevabı kazanıyor. Hacca gelemeyenler, işte buyurun, sevap...

İşrak namazı, sevap! Sabahla öğlenin arasında; saat 9.00, 10.00 veya 11.00'de dört rekât veya daha fazla kılınan duha namazı, sevap! Akşam namazının arkasından kılınan evvâbîn namazı, sevap! Gece yatarken abdest alıp, namaz kılıp, abdestli yatmak sevap! Gece kalkıp teheccüd namazı kılmak sevap!

Demek ki bu 10 günde, gündüzleri oruç tuttuktan sonra bu namazlara devam edilebilir. Kur'an okunur, zikir yapılır, tesbihler çekilir... Peygamber Efendimiz'in tavsiye ettiği çeşitli ve sevaplı tesbihler var.

***

Sevapların pek çok çeşitleri var.

Allahu Teâlâ hazretleri işte bu 10 günde yapılan ibadetleri, hayırlı amelleri çok seviyor. Hani Ramazan'da herkes gayrete geliyor, işte o Ramazan'dı... Bu da Kurban! Kurban'ın evvelindeki on gün de aynı aşkla, şevkle, canlı ibadetlerin vesilesi olmalı!

Kur'ân-ı Kerîm'de de bu on gün vardır:

Ve'l-fecr sûresinde buyruluyor ki:

Bismillahirrahmanirrahim. Ve'l-fecri ve leyâlin aşrin ve'ş-şef'i ve'l-vetri.

Câbir radıyallahu anh'ten rivayet edildiğine göre Peygamber Efendimiz buyurmuş ki:

'Buradaki on günden murat; aşru'l-adhâ... Kurban bayramının evvelindeki, Zilhicce'nin Kurban'a kadar olan on günüdür.'

Ve'l-vitrü yevmu arafe. 'Tek gün denilen, arife günüdür.'

Ve'ş-şef'u yevmu'n-nahr. 'Çift sözüyle de kastedilen, Kurban bayramı yani arifeden sonraki gündür.'

Sahih bir hadîs-i şerîf...

Bunlardan belli oluyor ki bu 10 gün Kur'ân-ı Kerîm ile de hadîs-i şerîf ile de önemine işaret edilmiş günlerdir.

Bu günlerde salih amelleri arttırın ve gayrete gelin, çok güzel hizmetler yapın!

Bu 10 günde salih amellere dikkat edeceğiz.

Zilhicce'nin Kurban'a kadarki günlerini en güzel şekilde çalışmalarla değerlendirmenizi diliyorum. Allahu Teâlâ hazretleri büyük sevaplar kazandırsın...

Allah hepinizden razı olsun...

es-Selâmu aleyküm verahmetullâhu ve berakâtüh

 

 

 

© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close