İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak05:18 Güneş06:45 Öğle13:14 İkindi16:45 Akşam19:31 Yatsı20:52
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 17°C Nem %58
Türkçe
19 Ramazan 1445 28 Mart 2024 Perşembe
19 Ramazan 1445
Yatsı
20:52
İmsak
05:18
Güneş
06:45
İşrak
07:25
Öğle
13:14
İkindi
16:45
Akşam
19:31
Giriş Yap

Körfez basınından 01.10.2021

01.10.2021    |

Körfez basını ve gündeminde öne çıkan haberler: Gıda güvenliği, ekonomi çeşitlendirme, vizeler ve Körfez ekonomilerinden ayrıntılar…

Katar, Umman, Bahreyn, Kuveyt ve Mısır basınında yer alan bazı haberlerden derlediğimiz bültene buradan ulaşabilirsiniz. 

Katar: “Gıda güvenliği milli bir meseledir.”

Katar Belediye ve Çevre Bakanı, Katar'da gıda güvenliğinin bir ulusal güvenlik meselesi haline geldiğini ve Katar'ın gıda sisteminin dayanıklılık için bir model oluşturduğunu söyledi. Son zamanlarda kamu ve özel sektörün katılımıyla gerçekleştirilen Katar Gıda Sistemleri Ulusal Diyaloğu'nda, katılımcıların sürdürülebilir kalkınma hedeflerinden birine ulaşmak için perakendecilerle işbirliği içinde gıda israfını ele alma gereği vurgulandı.  Zirve, daha sağlıklı, adil ve sürdürülebilir bir gıda sistemine sahip olmanın yollarına ve söz konusu sistemlerin reformu konusunda farkındalık sağlamaya odaklanıyor.

Umman Türk yatırımcıları bekliyor

Körfez ülkeleri 2014 yılından başlayarak petrol fiyatının düşüşünden etkilenirken, petrole dayanan ekonomisinde çeşitlendirmeye giden Umman, mali reformlar yaparak bütçesini düzenledi. Umman, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Mısır gibi komşu ülkelerle giriştiği yabancı yatırımcı çekme yarışında Türk yatırımcıları bekliyor. Umman’ın Salalah Serbest Bölgesi üç yıl önce İstanbul'da temsilcilik açtı. Umman, 2021 yılının ilk yedi ayında yüzde 22,3 azalttığı bütçe açığını 1,205 milyar Umman riyali (3,13 milyar dolar) düşürerek ekonomisini toparlama yolunda önemli bir adım attı.

Dubai’de Sanal Mahkeme

Jebel Ali Serbest Bölgesi (Jafza) ve Dubai Mahkemeleri, serbest bölgede faaliyet gösteren şirketler ve onların çalışanlarının dahil olduğu iş davalarını ele almak için Orta Doğu'da türünün ilk örneği olan sanal bir mahkeme başlattı. Mahkeme, yüksek düzeyde elektronik güvenlik altında tutulan Dubai Mahkemeleri ile bağlantılı bir canlı yayın sistemi ile donatıldı. Yargıçlar ayrıca, Jafza'nın dijital iş sözleşmeleri sistemine erişerek, kararlarını vermek için diğer ilgili bilgileri kullanarak duruşmalar yapabilmekte hüküm verebilmekte.

Bahreyn KDV oranını iki katına çıkaracak

Bahreyn, devlet gelirlerini artırmak ve bölgenin en geniş bütçe açıklarından birini frenlemek istediği için, Suudi Arabistan'dan sonra Körfez'in en yüksek oranı olan katma değer vergisini yüzde 10'a çıkarmayı planlıyor. Suudi Arabistan, petrol fiyatları düşerken devlet gelirini desteklemek için geçen yıl KDV oranını yüzde 15'e çıkarmıştı. BAE ve Umman, altı ulustan oluşan Körfez İşbirliği Konseyi bloğu tarafından ortak bir 2018 çerçevesi kapsamında yüzde 5 KDV uyguluyor. Kuveyt ve Katar henüz KDV uygulamasına geçmedi.

Bahreyn, Körfez komşularının 2018'deki 10 milyar dolarlık kurtarma paketine rağmen mali baskı altında. Bu paket, Bahreyn'in bütçe açığını dizginlemek için mali reformları uygulaması şartıyla gelmişti. Amaç, bütçeyi 2022'nin sonuna kadar dengelemekti. Uluslararası Para Fonu'na göre, Bahreyn'in bütçe açığının 2020'deki GSYİH'nın yüzde 18,3'üne kıyasla bu yıl yüzde 9,1'ine düşmesi bekleniyor.

Kuveyt ticari vize sahiplerine çalışma izni verecek

Ülkenin İnsan Gücü Kamu Otoritesi (PAM), Kuveyt'te ticari ziyaret vizesi bulunan yabancı uyrukluların özel sektördeki çalışma izinlerine geçmelerine izin verileceğini söyledi. Bu hareketle Kuveyt'teki şirketlerin artan insan gücü talebini karşılaması amaçlanıyor. PAM, sağlık, eğitim, finans ve diğer işletmelerde işlerin sorunsuz devam etmesini sağlamak için çaba sarf ediyor. Binlerce gurbetçi bu yıl Kuveyt'ten ayrıldı ve henüz ülkeye dönemedi.2021'in ilk yarısında ülkedeki gurbetçilerin sayısı 56.300 azalarak toplam 3.154 milyona ulaştı.

Mısır'da dünyanın en büyük atık su arıtma tesisi hizmete girdi

Mısır, günde 5,6 milyon metreküp üçlü arıtma üretim kapasitesine sahip ve türünün en büyüğü olan Bahr el-Bakar atık su arıtma tesisinin açılışını yaptı. Bu su, Sina’yı geliştirme ve devletin su kaynaklarının optimal kullanımını artırma ulusal projesinin bir parçası olarak Kuzey Sina topraklarına aktarılacak. Projenin 26 aylık uygulama sürecine 21 bin mühendis, teknisyen ve işçi katıldı. Mısır Sulama Bakanlığı’na göre, Bahr el-Bakar su arıtma projesi deniz suyunun yeraltı suyuna karışmasını önlemeyi ve doğu deltasında çevreyi iyileştirmeyi amaçlıyor.

­

 

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Divan-ı Aşk
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Divan-ı Aşk
Divan-ı Aşk Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close