Körfez basını ve gündeminde öne çıkan haberler: Gıda güvenliği, ekonomi çeşitlendirme, vizeler ve Körfez ekonomilerinden ayrıntılar…
Katar, Umman, Bahreyn, Kuveyt ve Mısır basınında yer alan bazı haberlerden derlediğimiz bültene buradan ulaşabilirsiniz.
Katar: “Gıda güvenliği milli bir meseledir.”
Katar Belediye ve Çevre Bakanı, Katar'da gıda güvenliğinin bir ulusal güvenlik meselesi haline geldiğini ve Katar'ın gıda sisteminin dayanıklılık için bir model oluşturduğunu söyledi. Son zamanlarda kamu ve özel sektörün katılımıyla gerçekleştirilen Katar Gıda Sistemleri Ulusal Diyaloğu'nda, katılımcıların sürdürülebilir kalkınma hedeflerinden birine ulaşmak için perakendecilerle işbirliği içinde gıda israfını ele alma gereği vurgulandı. Zirve, daha sağlıklı, adil ve sürdürülebilir bir gıda sistemine sahip olmanın yollarına ve söz konusu sistemlerin reformu konusunda farkındalık sağlamaya odaklanıyor.
Umman Türk yatırımcıları bekliyor
Körfez ülkeleri 2014 yılından başlayarak petrol fiyatının düşüşünden etkilenirken, petrole dayanan ekonomisinde çeşitlendirmeye giden Umman, mali reformlar yaparak bütçesini düzenledi. Umman, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Mısır gibi komşu ülkelerle giriştiği yabancı yatırımcı çekme yarışında Türk yatırımcıları bekliyor. Umman’ın Salalah Serbest Bölgesi üç yıl önce İstanbul'da temsilcilik açtı. Umman, 2021 yılının ilk yedi ayında yüzde 22,3 azalttığı bütçe açığını 1,205 milyar Umman riyali (3,13 milyar dolar) düşürerek ekonomisini toparlama yolunda önemli bir adım attı.
Dubai’de Sanal Mahkeme
Jebel Ali Serbest Bölgesi (Jafza) ve Dubai Mahkemeleri, serbest bölgede faaliyet gösteren şirketler ve onların çalışanlarının dahil olduğu iş davalarını ele almak için Orta Doğu'da türünün ilk örneği olan sanal bir mahkeme başlattı. Mahkeme, yüksek düzeyde elektronik güvenlik altında tutulan Dubai Mahkemeleri ile bağlantılı bir canlı yayın sistemi ile donatıldı. Yargıçlar ayrıca, Jafza'nın dijital iş sözleşmeleri sistemine erişerek, kararlarını vermek için diğer ilgili bilgileri kullanarak duruşmalar yapabilmekte hüküm verebilmekte.
Bahreyn KDV oranını iki katına çıkaracak
Bahreyn, devlet gelirlerini artırmak ve bölgenin en geniş bütçe açıklarından birini frenlemek istediği için, Suudi Arabistan'dan sonra Körfez'in en yüksek oranı olan katma değer vergisini yüzde 10'a çıkarmayı planlıyor. Suudi Arabistan, petrol fiyatları düşerken devlet gelirini desteklemek için geçen yıl KDV oranını yüzde 15'e çıkarmıştı. BAE ve Umman, altı ulustan oluşan Körfez İşbirliği Konseyi bloğu tarafından ortak bir 2018 çerçevesi kapsamında yüzde 5 KDV uyguluyor. Kuveyt ve Katar henüz KDV uygulamasına geçmedi.
Bahreyn, Körfez komşularının 2018'deki 10 milyar dolarlık kurtarma paketine rağmen mali baskı altında. Bu paket, Bahreyn'in bütçe açığını dizginlemek için mali reformları uygulaması şartıyla gelmişti. Amaç, bütçeyi 2022'nin sonuna kadar dengelemekti. Uluslararası Para Fonu'na göre, Bahreyn'in bütçe açığının 2020'deki GSYİH'nın yüzde 18,3'üne kıyasla bu yıl yüzde 9,1'ine düşmesi bekleniyor.
Kuveyt ticari vize sahiplerine çalışma izni verecek
Ülkenin İnsan Gücü Kamu Otoritesi (PAM), Kuveyt'te ticari ziyaret vizesi bulunan yabancı uyrukluların özel sektördeki çalışma izinlerine geçmelerine izin verileceğini söyledi. Bu hareketle Kuveyt'teki şirketlerin artan insan gücü talebini karşılaması amaçlanıyor. PAM, sağlık, eğitim, finans ve diğer işletmelerde işlerin sorunsuz devam etmesini sağlamak için çaba sarf ediyor. Binlerce gurbetçi bu yıl Kuveyt'ten ayrıldı ve henüz ülkeye dönemedi.2021'in ilk yarısında ülkedeki gurbetçilerin sayısı 56.300 azalarak toplam 3.154 milyona ulaştı.
Mısır'da dünyanın en büyük atık su arıtma tesisi hizmete girdi
Mısır, günde 5,6 milyon metreküp üçlü arıtma üretim kapasitesine sahip ve türünün en büyüğü olan Bahr el-Bakar atık su arıtma tesisinin açılışını yaptı. Bu su, Sina’yı geliştirme ve devletin su kaynaklarının optimal kullanımını artırma ulusal projesinin bir parçası olarak Kuzey Sina topraklarına aktarılacak. Projenin 26 aylık uygulama sürecine 21 bin mühendis, teknisyen ve işçi katıldı. Mısır Sulama Bakanlığı’na göre, Bahr el-Bakar su arıtma projesi deniz suyunun yeraltı suyuna karışmasını önlemeyi ve doğu deltasında çevreyi iyileştirmeyi amaçlıyor.