Bir zamanlar su derinliği nedeniyle Konya’nın denizi olarak anılan Beyşehir Gölü, neredeyse çöle dönmek üzere. Göller yöresinin hemen üzerinde 167 kilometre kıyı çizgisiyle uzanan Konya, Beyşehir Gölü, 2 milyar 751 Milyon metreküplük hacmiyle çok önemli bir sulak alan. 1121 metre yükseklikteki göl, Anamas Dağları’nın doğusunda uzanan tektonik kökenli çukurluğun sularla dolması sonucu oluştu.
660 kilometrekarelik yüzölçümüyle Türkiye’nin 3’üncü büyük gölü olan Beyşehir Orta Anadolu’ya hayat veren bir kaynak. Türkiye’nin tahıl ambarı Konya Ovası’ndaki tarım faaliyeti, Beyşehir Gölü’ndeki su kaynağı ile doğrudan irtibatlı. 2019’da ortalama metrekareye 80 milimetre yağış düşen bölgede yağış miktarı şimdilerde 30 milimetreye kadar gerilemiş durumda.
Toros Dağları’nın kuzeyinde Sultan Dağları’nın yamaçlarında tektonik (yerkabuğu hareketleri) bir çukurda oluşan Beyşehir Gölü, Türkiye’nin en büyük tatlı su kaynağı. İğdeli, Akburun, Kızkalesi, Mada, Yılanlı, Külbent, İğdeli, Aygır, Orta, Keçi ve Hacıarif gibi 10 kayalık ve 27 adayı barındıran göl geçmişte 30’dan fazla dere ve 16 kaynak ile besleniyordu. Göl çevresinde pek çok tarihi eserde kültür tarihine ışık tutuyor.