İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak05:16 Güneş06:43 Öğle13:14 İkindi16:45 Akşam19:32 Yatsı20:53
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 15°C Nem %62
Türkçe
19 Ramazan 1445 29 Mart 2024 Cuma
19 Ramazan 1445
İmsak
05:16
Güneş
06:43
İşrak
07:23
Öğle
13:14
İkindi
16:45
Akşam
19:32
Yatsı
20:53
Giriş Yap

Singapur’da Mevlid-i Nebi idrak ediliyor

12.10.2021    |

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (SAS.) dünyayı teşrif ettikleri gün olan Mevlid-i Nebi, dünyanın dört bir yanında Rebiülevvel ayının on ikinci gününde dualar, kasideler, na’t-ı şeriflerle kutlanıyor.

Güneydoğu Asya ülkelerinden Singapur’da ise camilerde mevlid coşkusu Rebiülevvel ayının girmesiyle başladı. Bazı camilerde 12 gün boyunca bazılarında ise 1 ay boyunca sürecek olan etkinlikler düzenleniyor, Mevlid-i Nebi bir nevi bayram havasında kutlanıyor. 

Singapur Müslümanlarının çoğunluğunu Malaylar oluşturuyor. Yerli halk içinde Mevlid Kandili, “Hz. Peygamber (SAS)’in milad bayramı” anlamında “Eid Milad-un-Nabi” yahut “Maulid-an Nabi” kavramlarıyla ifade ediliyor.

Malay takım adalarının hemen hepsinde olduğu gibi bu ada ülkesinin de İslam’la şereflenmesinde Yemen asıllı deniz tüccarı âlimlerin etkisi büyük. Mevlid etkinliklerinde de bu âlimlerin tesiriyle devam eden Arapça kaside ve salavat okuma geleneği bulunuyor. Pek çok camide akşam namazının ardından kasideler okunmaya başlıyor. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa’nın (SAS) doğumundan vefatına kadar olan yolculuğunu anlatan mevlid-i şerifler okunuyor. Mesela bunlardan bu yörede en meşhur olanı 15. asrın hadis ve tarih âlimlerinden Yemen asıllı İmam Celil Abdurrahman Ad-diba'i tarafından kaleme alınan Mevlid Diba'i. Bu mevlid eşliğinde salavatlar getiriliyor, göz yaşlarıyla dualar ediliyor. Merhaba kasidesine sıra geldiğinde herkes ayağa kalkıyor, ellerini kalbine götürerek kasidenin sözlerine eşlik ediyor. Mescid gönüllülerinin bu esnada dağıttığı gül suyu ve esanslar da caminin her köşesinden gül kokusu yükselmesine vesile oluyor.

Toplu halde ifa edilen yatsı namazının ardından tezkire ismi verilen sohbet eşliğinde dualar yapılıyor. Camiden ayrılırken gönüllüler, etkinliğe katılan herkesin paketli ikramlardan ve misvak gibi hediyelerden almasını temin ediyor. Kimi camilerde 12 gece boyunca, kimi camilerde bir ay boyunca aynı etkinlik devam ediyor.

Mevlid ismi verilen bu etkinliğin yapıldığı camilere halkın rağbeti büyük. Camiler akşam namazından itibaren dolup taşıyor, seccadeler camilerin bahçesine taşıyor. Geçmiş yıllarda camilerde binlerce insanın katılımıyla gerçekleştirilen 12 Rebiulevvel Mevlid Günü anma etkinlikleri büyük bir iştiyak ile bekleniyor. Mevlid-i şerif okuma geleneği Endonezya, Malezya, Singapur gibi ülkelerde pek çok camide her hafta Cuma günleri devam ettiriliyor.

Mevlid-i Nebi vesilesiyle okunan mevlid-i şerifte yer alan kasidelerden birinin sözleri şöyle:

Ya Rabbi salli ala Muhammed, (Ey Rabbim Muhammed’e salat ve selam eyle) Ya Rabbi, salât ve selâm onun üzerine olsun.

Ya Rabbi salli ala Muhammed, Ya Rabbi, vesile makamını yalnız O’na nasip et.

Ya Rabbi salli ala Muhammed, Ya Rabbi, O’nu bütün yaratılmışlardan faziletli eyle.

Ya Rabbi salli ala Muhammed, Ya Rabbi, sahabe efendilerimizden razı ol.

Ya Rabbi salli ala Muhammed, Ya Rabbi, O’nun sülalesinden de razı ol.

Ya Rabbi salli ala Muhammed, Ya Rabbi, O’nun yolundan giden âlimlerden razı ol

Ya Rabbi salli ala Muhammed, Ya Rab, ailemize rahmet eyle.

Ya Rabbi salli ala Muhammed, Ya Rabbi, hepimize rahmet eyle.

Ya Rabbi salli ala Muhammed, Ya Rabbi, cümle Müslümanlara rahmet eyle.

Ya Rabbi salli ala Muhammed, Ya Rab, cümle günahlarımızı bağışla.

Ya Rabbi salli ala Muhammed, Ya Rabbi, ey dualarımızı İşiten.

Ya Rabbi salli ala Muhammed, Ya Rabbi, ümitlerimizi boşa çevirme.

Ya Rabbi salli ala Muhammed, Ya Rab, O’nu Makamında ziyaret ettir.

Ya Rabbi salli ala Muhammed, Ya Rabbi, bizi O’nun nuruyla aydınlat.

Ya Rabbi salli ala Muhammed, Ya Rabbi, bizleri Emanınla koru.

Ya Rabbi salli ala Muhammed, Ya Rabbi, bizleri cennetlerine dahil eyle.

Ya Rabbi salli ala Muhammed, Ya Rabbi, bizi azabından muaf eyle.

Ya Rabbi salli ala Muhammed, Ya Rabbi, bize şehit makamı nasip eyle.

Ya Rabbi salli ala Muhammed, Ya Rabbi, bizi ebedi saadetle kuşat.

Ya Rabbi salli ala Muhammed, Ya Rabbi, değişmek isteyen bizleri ıslah eyle.

Ya Rabbi salli ala Muhammed, Ya Rabbi bizleri her şerden koru.

Ya Rabbi salli ala Muhammed, Ya Rabbi, şefaat eden (Muşaffa) Peygamber'in  şefaatine eriştir.

Ey Rabbimiz salat, selam, rahmet ve bereket O’na ve ailesine olsun. 

­

 

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Kur'an-ı Kerim Hatimleri
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Kur'an-ı Kerim Hatimleri
Kur'an-ı Kerim Hatimleri Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close