Körfez basını ve gündeminde öne çıkan haberler... Ulusal yatırımlar, projeler, hava şartlarıyla mücadele, Körfez ekonomilerinden ayrıntılar…
Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Dubai, Mısır, Yemen gündeminde yer alan haberlerden derlediğimiz bültene buradan ulaşabilirsiniz.
Suudi Arabistan yeni Ulusal Yatırım Stratejisini açıkladı
Suudi Arabistan ekonomisinin büyümesine ve çeşitlenmesine katkıda bulunacak yen bir Ulusal Yatırım Stratejisi açıkladı. Bu strateji ile özel sektörün GSYİH'ye katkısını yüzde 65'e, petrol dışı ihracatın GSYİH'ye katkısını yüzde 16'dan yüzde 50'ye çıkarmak ve işsizlik oranının yüzde 7'ye düşürmek gibi hedefleri var.
Strateji kapsamında, öncelikli sektörlerde yatırımları çekmek için teşvikler içeren özel ekonomik bölgelerin oluşturulması; stratejik tedarik zincirleri oluşturmak ve tedarik zinciri bileşenlerinde bir pazar payı elde edilmesi; sermaye oluşumunu teşvik etmek için özel sektör için yeni finansman çözümleri geliştirmeyi içeren finansman seçeneklerinin çeşitlendirilmesi gibi eylem planları bulunuyor. Suudi Arabistan yeni strateji kapsamında 2030 yılına kadar yatırım faaliyeti yoluyla ulusal ekonomiye 12 trilyon SAR'dan daha fazla kaynak aktaracak.
İngiltere Körfez’de ekonomik ilişkilerini artma hedefinde
İngiltere, Avrupa Birliği ötesinde daha derin ekonomik bağ arayışında olduğu için Brexit sonrası Suudi Arabistan ve bir grup diğer Körfez ülkesiyle bir ticaret anlaşması imzalama sürecini başlattı. İngiltere Uluslararası Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, İngiltere ile Katar, Bahreyn ve Umman'ın da yer aldığı Körfez İşbirliği Konseyi (KİK)arasında bir anlaşma için müzakerelerin, kamuoyu ve işletmelerle 14 haftalık bir istişarenin ardından 2022'de başlaması hedeflendiği belirtildi. İngiltere'nin KİK ile ticareti 2019'da yaklaşık 61 milyar dolar değerindeydi. Bu tutar, İngiltere'nin aynı yıl AB ile ticaretinin yüzde 7'siydi.
Petrolün varili 80 doları geride bıraktı
Petrol, Asya'dan Avrupa'ya talebin artacağı ve küresel dengeleri sıkılaştıracağı beklentileriyle varil başına 80 doların üzerinde tutundu. Doğal gaz ve kömür kıtlığının dizel ve akaryakıt gibi alternatif enerji üretimi yakıtlarına olan talebi artırması nedeniyle Kuzey Yarımküre kışına doğru petrol piyasaları hızla daralıyor. Bazı tahminciler, “yüksek talep, arz kaybı, gazdan petrole geçiş” nedeniyle fiyatların zaman zaman 90 dolara kadar yükselebileceğini ifade ediyor. Fiyatlar yükselmeye devam ederse ABD’nin OPEC'ten daha fazla ham petrol pompalamasını istemesi gündeme gelebilir.
Gelecek ile ilgili projelere ödül
Dubai’de bir girişim, dünyanın dört bir yanından bilim insanlarını, tasarımcıları, mucitleri, üniversiteleri, araştırma merkezlerini, şirketleri ve girişimleri bir araya getirerek insanların hayatlarını iyileştirmek için yenilikçi çözümler bulmaya teşvik etmek için ödüllü proje yarışması başlattı. Yarışmada enerji, ulaşım, sağlık, eğitim, yapay zeka ve verilere odaklanan girişim, yenilikçilerin öncü fikirlerini test etmelerine imkan tanıyacak. Bu kapsamdaki ilk yarışma, zor hava koşullarına dayanıklı piller yapmak olarak tanımlandı. Dünyanın dört bir yanından ekipler, zorlu hava koşullarında pillerin performansını ve dayanıklılığını artırmak için yarışacak. Yarışma, İHA'larda, taşınabilir cihazlarda, elektrikli arabalarda veya uzay araçlarında olsun, dünyanın artan pil bağımlılığına bir çözüm arayacak.
Umman Ulusal Afet Fonu kurdu
Umman Hükümeti, Shaheen Kasırgasından kurtarma çabalarını desteklemek için Ulusal Acil Durumlar Fonu kurulduğunu duyurdu. Tropikal durumun etkilerinin hafifletilmesini hızlandırmak ve etkilenen vatandaşların koşullarını hafifletmek için, bu tropikal durumun ve meydana gelebilecek benzer doğal afetlerin ardından mücadele etmek için fon kurulmasına karar verildi.
Mısır’da Sellerle Mücadele Programı
Mısır hükümeti, gelecek haftalarda meydana gelmesi muhtemel sel tehlikelerine karşı korunmak için yeni projeleri uygulamaya koydu. Söz konusu projeler; Yukarı Mısır, Kuzey ve Güney Sina, Kızıldeniz ve Matruh şehirde barajlar, yeraltı rezervuarları, sel bariyerleri, yapay göletler ve sakinleştirici havzalarının yanı sıra yapay su kanalları inşaatlarını içeriyor.
Mısır’da sonbahar mevsiminde zaman zaman seller meydana geliyor. Seller can ve mal kaybına, gayrimenkul ve yapıların zarar görmesine neden olabiliyor.
Çalışmalar ayrıca yeraltı kuyularının sürdürülebilirliğini sağlayacak şekilde su kaynaklarının beslenmesi ile çevredeki bedevi topluluklarının kullanması ve su kaynaklarının istikrarının sağlaması amacıyla yağmur suyunun hasat edilerek koruma barajlarının önündeki yapay göllerde toplanmasını hedefliyor.
Yemen’de seller etkili oluyor
Arabistan yarımadasının doğu ülkeleri Hint Okyanusu’ndan gelen kasırgalar ile mücadele etmeye devam ediyor. Umman’dan sonra Yemen de yoğun yağışların etkisi altına girdi. Şiddetli yağışlar nedeniyle Yemen şehirlerini vuran seller, tarım arazileri ve karayollarında büyük hasara neden oldu. Bir taraftan şiddetli sağanakların neden olduğu yoğun su seviyesinin azalmaya başlayacağına dair haberler gelirken sel sularının bazı evleri önüne katmasının ardından Hudeyde ve Aden gibi şehirlerden tahliyeler durduruldu. Meteoroloji Merkezi, sahra bölgelerinde (el-Cevf, Marib, Şabce, Hadramevt) yoğun yağışlar beklendiğini yıldırım çarpmasından korunmak gerektiği ve cep telefonu kullanılmaması uyarısında bulunurken, yağış veya yoğun sis nedeniyle dağ yamaçlarındaki yolllardaki araç sürücülerini görüş mesafesinin azalmasına karşı gerekli tedbirlerin alınması konusunda ikaz etti.
Sudan’da ilaç, gıda ve yakıt stokları bitmek üzere
Sudan Bakanlar Kurulu’nun geçtiğimiz Pazar günü yaptığı açıklamada, Sudan’ın ana limanı olan Port Sudan’ın kapatılması nedeniyle ülkedeki ilaç, buğday ve yakıt stoklarının tükenmek üzere olduğu belirtildi.