Türkiye'nin 2005'te Afrika Birliğine (AfB) gözlemci üye kabul edilmesiyle hayata geçirilip, 2008'de AfB Stratejik Ortaklığıyla ivme kazanan ilişkiler ile 2013'ten itibaren uygulanan "Afrika Ortaklık Politikası", Türk diplomasisinin kıtadaki varlığı açısından önemli dönüm noktaları oldu.
1950'li yıllardan itibaren, Türkiye'nin kıtadaki diplomatik faaliyetlerinde artış gözlendi. Türkiye, 21. yüzyılda Afrika kıtasında en fazla sayıda büyükelçilik açan ülke oldu. Türkiye kıtadaki büyükelçilik sayısını gelecekte 50'ye yükseltmeyi hedefliyor.
Diğer yandan Afirka ülkeleriyle yeni anlaşmalar ve işbirliklerine imza atıldı.

Ticaret Bakanlığı açıklamasına göre Türkiye-Afrika ticaret hacmi 25,3 milyar dolara ulaştı.
Türkiye ile Nijerya arasında 7 anlaşma
İki ülke arasında, "Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme ve Vergi Kaçakçılığı ile Vergiden Kaçınmaya Engel Olma Anlaşması" "Madencilik Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı", "Hidrokarbon Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı" ve "Enerji Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı" gibi anlaşmalar imzalandı.
Türkiye ve Angola arasında anlaşma
Türkiye ve Angola arasında eğitim, gümrük, tarım ve medya gibi farklı alanlarda anlaşmalar imzalandı. Angola'nın Türk yatırımcılar için önemine işaret eden Angola Devlet Başkanı Manuel Gonçalves Lourenço, Türk yatırımcıların Angola'ya gelmesiyle diğer ülkelerde de ticaret ve yatırım yapma imkanı bulabileceklerinin altını çizdi. Lourenço, "Türkiye'nin buraya gelmesiyle iki ülke için kazanımlarımız olacağı gibi bölgedeki diğer ülkelerde de üretim ve satış yapabileceğiz." dedi.
Öte yandan 3. Türkiye- Afrika iş formunu İstanbul'da gerçekleştiriliyor. Ardından 17-18 Aralık'ta İstanbul'da üçüncü Türkiye-Afrika ortaklık zirvesi yapılacak.
AA