İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İkindi16:40 Akşam19:22 Yatsı20:41 İmsak05:35 Güneş07:00 İşrak07:40 Öğle13:17
Hava - Hava durumuAçık 14°C Nem %74
Türkçe
9 Ramazan 1445 19 Mart 2024 Salı
9 Ramazan 1445
Öğle
13:17
İkindi
16:40
Akşam
19:22
Yatsı
20:41
İmsak
05:37
Güneş
07:02
İşrak
07:40
Giriş Yap

Su dostu şehirler

10.11.2021    |

Modern şehirler konsept olarak su dostu değildir. Yeraltı suyunu yenilemeyerek, doğal yaşam alanlarına yatırım yapmayarak ve yerel eko sistemleri desteklemeyerek doğal su sürecini etkilerler.

Çok sayıda insanı küçük bir yerde toplamak, doğanın yerleşik dengelerini bozar.  Kaynaklar azaldıkça ve şehirler büyümeye devam ettikçe, şehir sakinlerine su kullanımı konusunda daha dikkatli olmak gerektiği hatırlatılmalı.

Şehirler için en büyük beş su sorunu ve çözüm önerileri:

Kaldırım ve betonlar

Beton kanyonlar, yağmur suyunun doğal olarak toprağa geri salınmasını engellediği için yeniden yer altı suyuna dönüşmez ve yerel akiferleri yeniden doldurmaz. Su akışı veya yağmur suyu, insan kullanımından kalan her türlü kirli maddeyi kaldırımlar boyunca toplar. Bu, amaçlanan doğal filtreleme işlemine tabi tutulmadan hızlı bir şekilde yağmur suyu havzalarına veya nehirlere, akarsulara veya diğer doğal su yollarına akıtılır.

Bu sorun, kentsel peyzaja daha fazla yeşil alan dahil edilerek kolayca çözülebilir. Toprağın, sonunda akiferlere ulaşan doğal yağışı yeniden emmesine izin vermek, muhtemelen öyle olduğu için, şaşırtıcı derecede basit bir çözüm gibi görünüyor. Ama gerçekten bu kadar basit. Daha az beton ve daha fazla çim, daha doğal ve genel olarak geliştirilmiş su yönetimi anlamına gelir.

Suyumuzu borular içiyor!

Çoğu su arıtma tesisi, şehirlerin kilometrelerce dışındadır. Örneğin New York City ve Boston'da su, evlere ulaşmadan yaklaşık 60 mil önce pompalanır. Ek olarak, bu boru ağlarının çoğu onlarca yıllıktır. Yaşları mesafeyle birleştiğinde, son kullanıcılara ulaşmadan önce temiz su borulardan sızmaktadır. Londra'da kanalizasyon sisteminin her gün 669 mega litre su sızdırdığı tahmin edilmekte.

Bu sorunu çözmenin bariz cevabı boruları onarmak veya değiştirmektir. Uzun boru ağlarının kullanımı ortadan kaldırılırsa ne olur? Su arıtma tesislerinin kentsel dokuya kazandırılması, suyun kullanım noktalarına iletilmesi ve alınması için geniş boru ağlarına olan ihtiyacı ortadan kaldırmaktadır. Merkezi olmayan su yönetim sistemleri, atık su fırsatlarını azaltarak modern toplumsal ihtiyaçları karşılamak için su altyapısını günceller.

Suyu tüketildiği yerde yeniden kullanabilmeliyiz

Suyun döngüsel bir geri besleme ile yerinde yeniden kullanımı, sürdürülebilir su altyapısı için en iyi uygulama ve su yönetiminin en hızlı, en verimli ve en ekonomik yoludur. Suyun en çok kullanıldığı yerlerde yeniden kullanıma kazandırılması, akiferlerden ve kaynak suyundan alınan miktarı azaltarak, su taleplerini yenilemelerine ve karşılamaya devam etmelerine olanak tanıyacaktır. Bu döngüsel yapı, kullanılmış suyun insan kullanımı için su sağlamaya devam etmesine izin vermek için çok önemlidir.

Şehirlerde suyun doğal olarak kullanıldığı/toplandığı yerde depolanarak yeniden kullanılabilmesi, mümkün olduğunca çabuk tahliye edilip saha dışına çıkarılmasına öncelik verildiğinden çok kolay olmamakta.

Yakın bir zamanda tekrar kullanılacağı yerden suyu uzaklaştırmak, sürdürülebilirlik ilkelerine aykırı olduğundan, suyun kaldırımdan çabucak akıp gitmesini önlemek önemli bir etki oluşturabilir. Aynı zamanda, su yollarındaki kentsel akıştan kaynaklanan ve kaldırımlardan açık bir şekilde akan suyun kirlenme oranının da arttığını unutmamalıyız.

Su gündemin en üst sırasına konulmalı

Onlarca yıldır su, diğer gündemler sebebiyle pek akla gelmiyor. Su ile ilgili sorunların yaşlanan altyapılar, tükenen akiferler ve suyun israfı gibi sorunlara atfedilmesi de ayrı bir temayül olarak karşımıza çıkıyor. Modern şehirlerin çoğunda temiz suya erişim son kullanıcılar için neredeyse hiç bir zahmet duyulmadan hala mümkün. Bununla birlikte suya ihtiyacı olan doğal çevrede sular tükenmekte. Kırsal alanlardaki mevcut kuraklık koşulları bunun en çarpıcı örneği. 

Su yönetimini karar vericilerin gündemine almakla birlikte şehir planlamasındaki büyük ve küçük değişiklikler, eğer teşvik edilirlerse, büyük bir fark sağlayabilir. Araştırmalar, gerçekler ve konuyla ilgili konuşmalar bir farkındalık oluşturabilir.

Daha az kullanmak tek başına yetmez

Günlük hayatta çok fazla suyu çok hızlı kullanıyoruz. Ancak ne yazık ki, sadece daha az kullanmak, kentsel su sıkıntılarını çözmeyecektir. Genel olarak, su, büyük, verimsiz ve maliyetli, insan yapımı bir temizleme ve kullanım sürecinde yanlış kullanılmakta. Şehirlere hizmet veren çoğu merkezi arıtma tesisi eski, kötü kokulu ve ilave zararlı kimyasallarla kapasitede veya üzerinde çalışıyor.

Sadece eskisinin iyileştirilmesi değil, yeni bir çerçeveye ihtiyaç duyulmakta. Modern şehirler, su temizleme, kullanma ve dağıtma arasındaki boşluğu kapatarak ve ayrıca içilebilir ve içilebilir olmayan amaçlar için yeniden kullanım bileşeni ekleyerek, gelecekteki ihtiyaçları sürdürülebilir bir şekilde en iyi şekilde planlayabilir.

Su kaynaklarını korumak ve suyun yaşam döngüsünü uzatmak, geleceği en iyi şekilde sağlamak tüm şehirler için en büyük önceliklerdendir.

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Ana Haber Bülteni
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Ana Haber Bülteni
Ana Haber Bülteni Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close