İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Akşam19:56 Yatsı21:23 İmsak04:35 Güneş06:09 İşrak06:49 Öğle13:08 İkindi16:54
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 13°C Nem %88
Türkçe
11 Şevval 1445 20 Nisan 2024 Cumartesi
11 Şevval 1445
İkindi
16:54
Akşam
19:56
Yatsı
21:23
İmsak
04:35
Güneş
06:09
İşrak
06:49
Öğle
13:08
Giriş Yap

Küçük değişiklikler tonlarca suyu kurtarabilir

Özel Haber
Özel Haber
25.05.2022    |

Su hayatımızın vazgeçilmez bir parçası. Günümüzü su olmadan geçirmek imkânsız. Ancak su sadece bizim için değil birçok ekosistem için vazgeçilmez bir element.

Dünyanın dörtte üçü sudan oluşuyor. Her ne kadar gezegenimiz su yönünden zengin gibi görünse de insanların erişip kullanabileceği su kaynakları sınırlı. Demografik açıdan baktığımızda ise sürekli artış gösteren nüfus, su kaynaklarının kullanım oranını arttırıyor. Ayrıca çeşitli sektörlerin doğması, seri üretim, su alışkanlıklarının değişmesi gibi etmenlerin suya olan ihtiyacı arttırması su tüketimini had safhaya çıkarıyor.

2019 Su raporuna göre mevcut su tüketimi devam ederse 2050’ye kadar küresel çapta gayri safi yurtiçi hasılanın %45’i ve küresel tahıl üretiminin %40’ı risk altına girebilir. Bu nedenle her canlıya hayat veren ve onu hayatta tutan suyun israfından kaçınmak için bireysel olarak da elimizi taşın altına koymak görevimiz. Suyun kullanım oranı arttığı için kaynakların tehlikeye girmesi söz konusu. Bu vesileyle su israfından kaçınarak bunu bir kültür, bir alışkanlık hâline getirmemiz gerek.

Bilinçli su tüketimi için bir araya getirdiğimiz önerilerden kendi alışkanlıklarımıza uyanları seçip uygulamaya koyabilir, üzerinde yaşadığımız yeryüzü için bir şeyler yapmanın mutluluğunu tadabiliriz: 

* Musluk açık kalmasın. El sabunlarken, diş fırçalarken, bir şeyleri yıkarken suyu kapatmak su kaynaklarını doğru kullanmayı sağlar. Farkında olmadan akıp gitmesine izin verdiğimiz suyla belki 1 kişi daha elini sabunlayabilir veya diş fırçalayabilir.

* Duş alma süresi kısaltılmalı. Yorucu bir günün ardından duş almak her ne kadar rahatlatıcı olsa da bu süreyi kısaltarak suyun boşa akmasını önleyebiliriz..

* Plastik ürünleri azaltalım. Tüm çevre sorunlarında mesele dönüp dolaşıp plastiğe geliyormuş gibi hissedilebilir ama aslında plastiğin hem üretilmesinde hem de geri dönüştürülmesinde çok fazla su kullanılıyor. Buna sebep olmamak için plastik ürünleri kullanmayı olabildiğince azaltmak gerek.

* Damlatan musluklara dikkat! Günde beş damla damlatan bir musluk senede 292 litre suyu israf ediyor. İnanması güç ama gerçek. Damlatan muslukları ve boruları tamir etmek bu açıdan önem arz ediyor.

* İhtiyaç kadar suyu kullanmak.  Akan suda işlerimizi halletmeye çalışmak daha fazla su tüketimine neden olur. Bunun yerine ihtiyacımız kadar suyu bir kovaya, kaba vs. koyarak kullanabiliriz. Örneğin sebzeleri suda bekleterek yıkayabiliriz.

* Fazla olan suyu tekrar kullanmak. Yapılan işten su arta kalmışsa bunu dökmeyin. Çeşitli şekillerde tekrar kullanın. Örneğin sebze yıkadığınız suyla çiçeklerinizi sulayabilirsiniz. Seçenekler suyun durumuna ve ihtiyaçlara göre artırılabilir.

* Suyla çalışan cihazları dolmadan çalıştırmamak. Özellikle bulaşık makinesi, çamaşır makinesi gibi suyla çalışan cihazlar tam dolsa da dolmasa da aynı miktar suyu ve enerjiyi harcarlar. Bunları tam doldurarak çalıştırmak hem zamandan hem de sudan tasarrufu sağlar.

* Sebzeleri kaynatmak yerine buharda pişirmek.  Sebzeleri suda haşlamak yerine buharda pişirmeyi tercih ederek litrelerce suyu kurtarılmış olur. Üstelik sebzenin mineralleri de suyla birlikte çöpe gitmez, sebzenin içinde kalır.

* Gıda israfından kaçınılmalı. İsraf edilen her üründe o ürünün işlenirken de su kullandığı asla unutulmamalı. 

* Mevsimsel beslenmek. Mevsimine göre beslenmediğinizde zamanı dışında serada üretilen ürünler tüketmiş oluyorsunuz. Bunların elde edilmesi için de mevsim sebze-meyvesinin ihtiyaç duyduğundan daha fazla su kullanılıyor.

* Organik tarım ürünleri. Organik olmayan ürünler yetiştirilme aşamasında birçok kimyasal ilaca maruz kalıyor. ‘Bunun suyla ne ilgisi var’ diyecek olursanız: kimyasallar, su kaynaklarının ve toprağın kirletilmesi demek. Yani kaynaklar kullanılamadan âtıl kalıyor.

* Yerli üretimi desteklemek. Yerli üretimi destekleyerek ürünlerin uzak yerlerden gelmesini engelleyebilirsiniz. Bu da yine dolaylı yoldan fosil yakıtların kullanımını azaltarak su kaynaklarının daha az kullanılmasını sağlar.

Bu gibi küçük ama etkili yöntemlerle tonlarca su kurtarılabilir ve bu ufak tedbirle bu iyilik hareketinin bir halkası olabiliriz.

İyilik Tasarım Merkezi

­

© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Aynadaki İnsan
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Aynadaki İnsan
Aynadaki İnsan Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close