Fast food denince akla ilk olarak lezzetli yiyecekler mi yoksa yüksek yağ ve enerji içeren sağlığa zararlı atıştırmalıklar mı geliyor?
Günlük hayatımızın hız kazanması, yaşam tarzımızı ve yeme kültürümüzü de etkiliyor. Farklı milletlere ait çeşitli yemek türü ve kültürü yerine “fast food” adında yeni ve ortak bir yeme kültürü ortaya çıktı. Bu besinlerin yüksek yağ ve yüksek kalori içermesi, vitamin ve minerallerden yoksun olması insan sağlığını ciddi şekilde etkiliyor.
Fast food ile ilgili yapılan araştırmalar gösteriyor ki bu tip besinlerde enerjinin %40-%45’i yağlardan gelmekte. Bu yağların çoğunu ise doymuş ve trans yağlar oluşturuyor. Uzmanlar sağlıklı bir beslenmede günlük enerjinin yağdan gelen kısmının %25-%30’u kadar olmasını önermekte. Sağlıksız ve fazla yağ tüketimi ilerleyen dönemlerde kolesterol ve kalp-damar hastalıkları riskini arttırabiliyor.
Fast food, çağımızın hastalığı olan ve gittikçe yaygınlaşan obezitenin de sorumlusu olarak görülmekte; çünkü bu besinler yüksek oranda basit karbonhidrat ve rafine şeker içeriyor. Bunlar ise obezite, diyabet, insülin direnci gibi birçok metabolik hastalığı tetiklemekte. Bu besinlerdeki şeker ve asit varlığı diş sağlığını da olumsuz etkiliyor.
Bağışıklık sistemini güçlendiren, hastalıklara karşı direncimizi artıran, beyin sağlığımızdan kemik sağlığımıza kadar katkıları olan vitamin ve mineraller, bu besinlerde oldukça düşük miktarda bulunuyor. Aynı zamanda bu yiyecekler bağırsak dostu olan posa bakımından fakir besinler.
Fast-food yüksek miktarda sodyum (tuz) içerir. Yüksek sodyum alımı ise hipertansiyon ve kalp-damar hastalıklarına davetiye çıkarır.
Fast food genellikle kızartma veya yüksek ısıda ve ateşte ızgara yöntemi ile pişirilmektedir. Kızartma işlemi sırasında uzun süre yüksek ısıda kalan yağın fiziksel ve kimyasal yapısı değişmekte, yüksek ısıya maruz kalan besinlerde de protein yapısı bozularak sağlığımızı olumsuz etkileyen maddeler ortaya çıkmaktadır.
Ayrıca fast-food yiyeceklerin hijyenik şartlarda hazırlanmaması, doğru muhafaza edilmemesi, usulüne uygun şekilde servis edilmemesi de bağırsak enfeksiyonlarına yakalanma riskini artırmakta.
Yine bu konu ile ilgili yapılan çalışmalarda fast food tüketim alışkanlığı ile depresyon arasında yakın bir ilişki saptandı.
Fast food tüketimi her ne kadar lezzetli ve pratik gibi gözükse de vücudumuza zararlı birçok maddeyi almamıza sebep olarak çeşitli hastalıklara davetiye çıkarıyor.