İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İkindi16:45 Akşam19:31 Yatsı20:52 İmsak05:18 Güneş06:45 İşrak07:25 Öğle13:14
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 20°C Nem %44
Türkçe
18 Ramazan 1445 28 Mart 2024 Perşembe
18 Ramazan 1445
Öğle
13:14
İkindi
16:45
Akşam
19:31
Yatsı
20:52
İmsak
05:18
Güneş
06:45
İşrak
07:25
Giriş Yap

Sarıkamış Harekatı'nın 107'nci yılı

22.12.2021    |

1. Dünya Savaşı sırasında düzenlenen harekatta binlerce askerin şehit düştüğü Sarıkamış hafızalardaki yerini koruyor.

22 Aralık 1914'te başlayıp 15 Ocak 1915'te sona eren ve son 140 yılın en acı olayları arasında gösterilen Sarıkamış Harekatı'nın 107'nci yılında, harekatın yapıldığı Kars'ın Sarıkamış ilçesi ve harekatın başladığı nokta olan Erzurum başta olmak üzere yurdun birçok şehrinde anılıyor.

Mehmetçiğin Sarıkamış Harekatı'nda binlerce şehit vermesine rağmen vatanı kurtarmak için çetin iklim ve coğrafi şartlar ile dondurucu soğuklara rağmen mücadele edip şehadete kavuşması hafızalardaki yerini koruyor.

Tarihçilerin aktardığı bilgilere göre, harekatın başlamasının en önemli nedeni, 1 Kasım 1914'de Kafkas Cephesi'nden yapılan saldırılar sonucu Azap ve Köprüköy'de Osmanlı ordusunun Rusları geri püskürtmesi oldu. Rusların bu tarihten sonra Sarıkamış bölgesine çekilmek zorunda kalmasıyla Sarıkamış'ın ileri harekat olarak başlatılmasına karar verildi. 

Gaye, 1. Dünya Harbi başlangıcında 1914 sınırını aşıp Kars, Ardahan, Batum gibi bölgeleri ele geçirmek ardından Kafkasya'ya doğru fetihlere devam etmek, Orta Asya Türk dünyasıyla birleşmekti. O dönem coğrafyanın iklimin şartlarına uymayan planlamalarla bölgeye gelindi. Harekat 22 Aralık 1914'te başlatıldı. Mücadelenin alanı genişledikçe kontrol zorlaştı ve uzun yürüyüşler yapıldı.

26-27 Aralıkta bu zor coğrafya ve zor iklim şartlarında 3 bin rakımdan daha yüksek olan Allahauekber Dağlarında askerler 18 saat boyunca yürümek zorunda kaldı ve hemen hemen kolordunun tamamı burada donarak şehit oldu. 

1. Dünya Savaşı'nda Rus işgalindeki toprakları kurtarmak için düzenlenen Sarıkamış Harekatı'nda dondurucu soğuk nedeniyle şehit olan Osmanlı askerlerinin azmi ve kararlılığı, Mehmetçiğin kahramanlıklarının eşsiz örneklerinden biri olarak unutulmuyor.

Harekatta şehit olanları anmak için Sarıkamış'ta her yıl ocak ayının ilk haftası düzenlenen yürüyüş  7-9 Ocak'ta gerçekleştirilecek.

AA

­

 

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Bil Yarış Kazan
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Bil Yarış Kazan
Bil Yarış Kazan Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close