1. Dünya Savaşı sırasında düzenlenen harekatta binlerce askerin şehit düştüğü Sarıkamış hafızalardaki yerini koruyor.
22 Aralık 1914'te başlayıp 15 Ocak 1915'te sona eren ve son 140 yılın en acı olayları arasında gösterilen Sarıkamış Harekatı'nın 107'nci yılında, harekatın yapıldığı Kars'ın Sarıkamış ilçesi ve harekatın başladığı nokta olan Erzurum başta olmak üzere yurdun birçok şehrinde anılıyor.
Mehmetçiğin Sarıkamış Harekatı'nda binlerce şehit vermesine rağmen vatanı kurtarmak için çetin iklim ve coğrafi şartlar ile dondurucu soğuklara rağmen mücadele edip şehadete kavuşması hafızalardaki yerini koruyor.
Tarihçilerin aktardığı bilgilere göre, harekatın başlamasının en önemli nedeni, 1 Kasım 1914'de Kafkas Cephesi'nden yapılan saldırılar sonucu Azap ve Köprüköy'de Osmanlı ordusunun Rusları geri püskürtmesi oldu. Rusların bu tarihten sonra Sarıkamış bölgesine çekilmek zorunda kalmasıyla Sarıkamış'ın ileri harekat olarak başlatılmasına karar verildi.
Gaye, 1. Dünya Harbi başlangıcında 1914 sınırını aşıp Kars, Ardahan, Batum gibi bölgeleri ele geçirmek ardından Kafkasya'ya doğru fetihlere devam etmek, Orta Asya Türk dünyasıyla birleşmekti. O dönem coğrafyanın iklimin şartlarına uymayan planlamalarla bölgeye gelindi. Harekat 22 Aralık 1914'te başlatıldı. Mücadelenin alanı genişledikçe kontrol zorlaştı ve uzun yürüyüşler yapıldı.
26-27 Aralıkta bu zor coğrafya ve zor iklim şartlarında 3 bin rakımdan daha yüksek olan Allahauekber Dağlarında askerler 18 saat boyunca yürümek zorunda kaldı ve hemen hemen kolordunun tamamı burada donarak şehit oldu.
1. Dünya Savaşı'nda Rus işgalindeki toprakları kurtarmak için düzenlenen Sarıkamış Harekatı'nda dondurucu soğuk nedeniyle şehit olan Osmanlı askerlerinin azmi ve kararlılığı, Mehmetçiğin kahramanlıklarının eşsiz örneklerinden biri olarak unutulmuyor.
Harekatta şehit olanları anmak için Sarıkamış'ta her yıl ocak ayının ilk haftası düzenlenen yürüyüş 7-9 Ocak'ta gerçekleştirilecek.
AA