Nevşehir'in Avanos ilçesinde Hititler döneminden beri yapıldığı bilinen ve ilçenin en önemli geçim kaynaklarından olan çanakçılık, ustaların geleneksel ürünlere kattığı yeni formlarla gelecek kuşaklara aktarılıyor.
Avanos ilçesindeki atölyelerde çeyrek asırdan fazla süredir emek veren çanak ustası Osman Bircan, ilçede 5 bin yıllık geçmişi olan çanak ürünlerine özgün çalışmalarla yeni tarz katıyor.
Küçük yaşlardan beri atölyelerdeki ustalarından öğrendiklerini geleneksel tezgahlarda şekil verdiği çamura aktaran 46 yaşındaki Osman Bircan, bölgedeki arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan ürünleri yeniden modelleyerek aksesuarlara dönüştürüyor.
Bircan, vaktinin daha çoğunu gagalı Hitit, amfora gibi geçmiş yüzyıllarda kullanılan eserlere harcadığını, hayal gücünü yansıttığı ürünlere güncellik kattığını ifade etti.
Tezgahta çamura şekil vererek ortaya çıkardığı eserlerini bir hafta oda sıcaklığında kuruttuktan sonra fırında pişirdiğini anlatan Bircan, bazı ürünlere de karartma uygulayıp farklı görünüme kavuşturduğunu kaydetti.
Bircan, ortaya çıkardığı ürünleri öncelikle kendi beğenisine sunduğunu, hoşuna gittiğinde tüketicilerin ilgisine yöneltmek için satış galerilerine gönderdiğini kaydetti.