Trakya’da geçen haftaki aşırı yağış sonrası Ergene Nehri’ndeki kirlilik yükü yine toprağa karıştı. Uzmanlar, yer altı sularının da kirlenmiş olabileceği uyarısı yaptı.
Ergene Nehri, geçtiğimiz yıl Şubat ayındaki aşırı yağışlar sonrası taşmış ve kirli Ergene suyu, başta Uzunköprü olmak üzere havza üzerindeki tarım arazilerini kaplamıştı. Benzer durum geçtiğimiz hafta daha şiddetli Ergene Havzası’nı vururken, çiftçiler ise zor günler yaşadıklarını dile getiriyor.
Patoloji uzmanı Prof. Dr. Osman İnci, “Taşkınla gelen kimyasal atıklar toprağa karıştığından, taşkın bölgesindeki tarım arazilerinde ivedilikle toksitise ölçümleri yapılmalı. Yer altı sularının kirlenmesi de söz konusu. Toksik maddelerin taşındığı suyun ne kadarı yer altı sularına karıştığını bilmiyoruz. Kirli suyla kaplanan topraklardan çıkacak mahsullerin halk sağlığına olası zararları araştırılmalı.” diyor.

Halk Sağlığı Anabilim Dalından Prof. Dr. Gamze Varol da taşkınla yayılan kirli suyun tüm canlılar için risk oluşturduğunu belirterek, "Taşkın sonrası tarım topraklarını kaplayan kirlilik ilerleyen yıllarda halk sağlığı sorunlarına yol açabilir. Bu arazilerde sağlık riskleri iyice değerlendirilmeli" dedi.

Milliyet'te yer alan habere göre, 50 yılı aşkın süredir Trakya’da araştırmalar yürüten Ekoloji Uzmanı Prof. Dr. Doğan Kantarcı ortaya çıkan manzaranın endişe verici olduğuna dikkat çekerek şu bilgileri paylaştı:
“Lüleburgaz, Çerkezköy, Velimeşe, Çorlu, Ulaş hattından Ergene’ye karışan kirliliğin önüne halen geçilebilmiş değil. Yaşanan taşkın sonrası tarım arazileri çok kirlenmiş adeta zehirli Ergene suyu ile kaplandı. Diğer sorun da tarım ilaçları ve evsel atıklar da toprağa bulaştı. Seli tutacak eko sistemi bozarsanız ortaya bu tablo çıkar. Istrancalar ve Trakya ormanlarında çok fazla kesim yapıldığından yağmur suyunun hızını kesen doğal bariyerlerden mahrum kalındı. Toprak kirlenirse Trakya’da yaşam bitebilir.”