İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İkindi16:54 Akşam19:56 Yatsı21:23 İmsak04:35 Güneş06:09 İşrak06:49 Öğle13:08
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 14°C Nem %88
Türkçe
11 Şevval 1445 20 Nisan 2024 Cumartesi
11 Şevval 1445
Öğle
13:08
İkindi
16:54
Akşam
19:56
Yatsı
21:23
İmsak
04:35
Güneş
06:09
İşrak
06:49
Giriş Yap

Ruh sağlığını korumak ve mutlu olmak elimizde

06.10.2023    |

Sağlıklı olmak denildiğinde ilk akla gelen beden sağlığı olsa da sağlık kavramı fiziksel, sosyal ve ruhsal yönden tam bir iyilik durumunda olmayı ifade ediyor.

Sağlıklı ve dinç olmak için dengeli beslenme, egzersiz yapma gibi hususlara dikkat etmek gerekirken ruh sağlığını korumak için neler yapmalıyız?

Haberimizde; ruh sağlığının insan bedeni için önemi, ruhumuzdaki huzursuzluğun temel nedenleri ve ruh sağlığımız yani ruhumuzdaki huzuru keşfetmemiz için öneriler yer alıyor.

Çoğu başarılı insanın beyin mekanizmasındaki psikolojik sağlamlık, okudukları kitaplardan, bulundukları toplumdan ve çalıştıkları uğraş verici işlerden kaynaklansa da bu durumların başında gelen ruhsal durumlarındaki huzur da en temel noktalardan biridir.

Zihinlerini kontrol etmeyi öğrenmiş ve farkındalığı yüksek insanlar, ruhlarının derinliklerinde sevgiyi bulmuşlardır. Kişinin kendine yapabileceği en iyi yatırımlardan birisi, içindeki huzuru keşfetmektir.

Ruh sağlığı ve zihninizin yıpratılmış olması halinde, gün içerisinde gergin ve stresli bir yapımız olur. Stres ve gerginlik kişinin iş yerinde, aile ve arkadaş ortamında enerjisini ve yüzünüzü düşürür. İnsan ilişkilerinin yanında stresin beden sağlığına da zararları bulunuyor.

Stres insanın ömrünü kısaltabilen bir sorun; bu nedenle ruh sağlığı, zihinsel olarak hayata tutunabilmenin kaynaklarından. Ruh sağlığınızın iyi olması halinde, hayata olan bakış açımız, insanlara ve kendimize duyduğumuz saygı dahi değişim göstermekte.

Ruh sağlığının önemi kişinin, sosyal hayatına, ekonomik durumuna, iç dünyasına ve psikolojisine, insan ilişkilerine etki etmekte. Sağlıklı bir ruh, dinç bir beyin ve enerjik bir yaşam demektir.

Peki kişinin ruhundaki huzursuzluğun temel nedenleri nelerdir?

▶️ Geçmişte kalmak: Bu durum kişinin âna bağlılığını yitirir, psikolojisini yıpratır. Geçmişte olan durumları zihninde canlandırıp, şimdiki aklıyla neler yapabileceğini kurgular; bir daha hiç gelmeyecek o zamanı gözlerinde canlandırıp, zihnini uğraşılması güç bir buhrana iter. Bu durumsa, insanı içine kapanık bir karaktere büründürür.

Zihinle ve geçmişle mücadele etmek, size hiçbir şey kazandırmaz; geçmişte yaşamış olduğunuz olaylara ve durumlara karşı saygı duymalısınız. O zaman kendinize saygı duymanız gerekiyor; kendinize karşı barışık olduğunuz gibi geçmişteki olduğunuz kişiye de barışık olmalısınız. Bu durum hem kendiniz için hem de hayatınız için büyük bir önem taşımakta.

▶️ Sürekli olumsuz düşünmek: Bu durumun da psikolojik olduğunu belirtmemiz gerekiyor; süreklilik haline geldiğinde de alışkanlık durumuna erişmiş olması oldukça sıkıntılı. Bir süre sonra aklınıza istemsizce bir olayın en kötü hali geliyor ve sizi olduğunuz durumdan soğutuyor.

Negatif düşüncelerinizden arınabilmeniz için gün içerisinde dua, şükür, tevekkülle ruhunuzu rahatlamanız faydalı olacaktır. Hayata karşı bakış açınızı ve beyninizin içindeki düşünceleri dahi etkileyen bu durumdan kurtulmak ruh sağlığınız için hayati önem taşımakta.

▶️ Şikayet etmek: İnsanın bulunduğu durumu kabul etmesi ve bulunduğu durumu değiştirebilmesi kendi elindedir. Kişi bulunduğu durumu kabul etmeme halinde, sürekli bir şekilde şikayet edip söylenmeye başlar; bu olay zihni köreltir. Alışkanlık haline gelmesi halinde ise söylenip şikayet etmekten başka hiçbir şey yapmamaya başlarlar. Ruh sağlığınız için şükür ve tevekkül duygusuyla içinde bulunduğunuz olumsuz durumlardan kurtulmayı hedef bilmelisiniz. Bu hedefler doğrultusunda yürüdüğünüz zaman, hayatın güzelliklerini görmeye başlayacağınıza emin olabilirsiniz. Sorun daha ciddiyse destek almak çok önemli.

▶️ Kendini bilmemek veya tanımamak: Dünya içerisinde hangi konumda ya da dünyada neler olduğuna dair bir fikriniz var mı? Kendimize sorular sorarak bu durumu da atlatabiliriz. Kendine sorular soran ve cevaplandırmaya çalışan kişilerin, zihninde canlandırmış olduğu bir karakter ortaya çıkmaktadır. Bu karakter ise olduğunuz kişidir.

▶️ Gün içerisinde maruz kalmış olduğunuz stres: Stres insanın yaşam konforunu düşürür ve kişide gerginliğe, tedirginliğe sebep olur. Beden sağlığına da oldukça zararı olan stresin, gün içerisinde en az seviyeye indirilmesi gerekiyor. Stres durumunuzu kontrol altına aldıktan sonra, gün içerisinde rahatladığınızı hissedeceksiniz.

Bu durumları fark edip, benimsedikten sonra ruh sağlığınızın günden güne nasıl iyiye gittiğini görebilir ve hissedebilirsiniz. Ruh sağlığına iyi gelen aktivitelerden de faydalanılabilir.

Ruh sağlığına iyi gelen aktiviteler nelerdir?

Günlük hayatımızda, pek çok olumsuz duruma maruz kalabiliyoruz; bu durumları aşabilmemiz ve kontrol halinde tutabilmemiz için, ruh sağlığımızın iyi olması gerekiyor. Düşünce yapınızı, bakış açınızı ve hayata karşı duruşunuzu etkileyecek olan birçok aktivite bulunmaktadır. Ruh sağlığına iyi gelebilecek bazı aktiviteler şunlardır:

▶️ Anı yaşamak: Anı yaşama durumu, kişinin bilinçlenmesi durumunda ortaya çıkabilen bir yapılanmadır. Bazı insanlar anda kalmakta zorluk çekebiliyorlar; aradığınız huzurun anın içinde saklı olduğuna emin olabilirsiniz. Sürekli geçmişte kalmak ya da sürekli geleceği düşünmek o anda bulunmamak ve bize bahşedilen nimetleri fark etmemek anlamına gelir.

▶️ Okumak, öğrenmek ve araştırma yapmak: Okudukça beyniniz gelişir ve kendinize birçok şey katarsınız; bu durum size ayrı bir özgüven verir. Bunun yanında gün içerisinde maruz kaldığınız stresin de bir nevi ilacı sayılmaktadır. Araştırma yapıp, faydalı eserler okursanız, huzura kavuştuğunuzu görebilirsiniz. Öğrendikçe kendimize dair yorumlarımız oluşmaya başlar ve kendimizi tanımaya başlarız; okudukça insanlığın varlığına dair birçok fikir elde ederiz ve hayal gücümüz genişler. Okumak, araştırma yapmak ve öğrenmek ruh sağlığı için oldukça önemli bir noktadadır.

▶️ Spor ve egzersiz yapmak: Spor yapmanın, beden sağlığına olumlu etkisi olmasının yanında ruh sağlığına da birçok faydası bulunmakta. Spor yapan kişiler, gün içerisinde enerjik ve canlı olduklarını hisseder. Sağlıklı bir beden ve ruh için düzenli egzersiz önerilmekte. Spor yapmak kişiye ayrı bir özgüven, özsaygı ve farkındalık kazandırır.

Bu önerilerin yanı sıra; dua etmek, şükretmek, aile bireyleriyle kaliteli vakit geçirmeye çalışmak, aile büyüklerinin hal ve hatırlarını sormak, onlarla ilgilenmek, çevremizdeki ihtiyaç sahibi kimselere yardımcı olmak gibi birçok kişisel ve toplumsal davranış ruh sağlığına güzel katkılar sağlayacaktır.

 

­
Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Gençler Merak Ediyor
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Gençler Merak Ediyor
Gençler Merak Ediyor Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close