Manevi bahar mevsimi üç aylar başlarken dünyanın dört bir yanında Müslümanlar kendi kültür ve gelenekleriyle bu özel vakitleri idrak ediyor.
Güneydoğu Asya ülkelerinden Singapur’da Receb-i Şerif’e bir gece kala, Abdurrezzak Camii'nde Kaside-i Bürde gecesi düzenlendi.
Bu gecenin teması, Hz. Fatıma (Ra.) olarak belirlendi. Akşam namazına müteakip ülkenin önde gelen üstazları ve kasidehanları tarafından kaside ve ilahiler söylendi, salâvatlar getirildi. Kılınan yatsı namazının ardından tezkire ismi verilen sohbet eşliğinde dualar yapıldı.
Singapur Müslümanlarının çoğunluğunu Malaylar oluşturuyor. Malay takım adalarının hemen hepsinde olduğu gibi bu ada ülkesinin de İslam’la şereflenmesinde Yemen asıllı deniz tüccarı sûfî alimlerin etkisi büyük.
Camilerde idrak edilen programlarda bu âlimlerin tesiriyle devam eden Arapça kaside ve salâvat okuma geleneği bulunuyor. Mevlid gecesinde olduğu gibi manevi bahar mevsiminin önemli gecelerinde de pek çok camide akşam namazının ardından kasideler okunmaya başlıyor. Yöre halkı etkinliğe katılabilmek için ikindi vaktinden itibaren camilere akın ediyor. Seccadeler camilerin bahçesine taşıyor.

“Laylatul Burda” ismi verilen ve diğer duaların ardından Hz. Fatıma’ya da ismen dua edilen bu etkinlik için camide 150 kişilik kontenjan ayrıldı. Camide yer bulamayan yüzlerce kişi ise caminin sosyal medya hesabından etkinliği canlı olarak takip etti, dualara iştirak etti.

Kaside-i Bürde kimler tarafından yazıldı?
Kıtaları aşan zengin kültür ve tarihimizde iki Kaside-i Bürde bulunuyor. İlk Kaside-i Bürde’nin diğer ismi Bânet Sü‘âd. Sahabi efendilerimizden şair Kâ‘b b. Züheyr tarafından yazılmış ve Peygamber Efendimiz SAS’e sunulmuş bir kaside. Ka’b (Ra.) bu kasideyi okuyarak İslam’a girdiğini belirtir, kasideyi çok beğenen Âlemlerin Efendisi (SAS.), “Bürde” adı verilen ve günümüzde İstanbul Topkapı Sarayı Müzesi’nde muhafaza edilen hırkasını onun omuzlarına koyar, bundan dolayı kaside “Kasîdetü’l-bürde” diye anılagelir.

Diğer meşhur Kaside-i Bürde ise 13. Yüzyılda Mısırlı sûfî ve şair Muhammed b. Saîd el-Bûsîrî’ye ait. Bir hastalıktan dolayı yataklara düşen şairin dilinden Allah'ın mağfiretini ve Peygamber Efendimiz’in (SAS.) şefaatini dilemek için bu kaside dökülür. Kaside ile Peygamber Efendimiz’ (SAS.) sevgisini ifade eder, geçmişteki hatalarından duyduğu pişmanlıktan bahseder. Peygamber Efendimiz’in (SAS.) hayatını ve peygamberliğini anlatır. O’nun (SAS.) şefaati ve Allah'ın rahmetine ermek için yalvarır. Kasideyi bitirdiğinde hasta yatağında bir rüya görür. Rüyasında Peygamber Efendimiz (SAS.) kendi “bürde”siyle onu örter. Uyandığında şifaya kavuşur.
Dünya Müslümanları tarafından bilinen, bestelenerek pek çok ilahinin sözlerini oluşturan 160 beyitlik Kaside-yi Bürde’nin bir kısım sözleri şöyle:
مَولَاىَ صَلِّ وَسَلِّمْ دَائِمًا أَبَدًا
عَلَى حَبِيبِكَ خَيرِ الْخَلْقِ كُلِّهِم
هُوَ الحَبِيبُ الذِّي تُرْجَى شَفَاعَتُهُ
لِكُلِّ هَوْلٍ مِنَ الأَهْوَالِ مُقْتَحَمِ
Mevla Ya Salli Ve Sellim Daimen Ebeda
Ala Habibike Hayril Halki Kullihimi
Huvel Habibullezi turca şefaatuhu
Likülli hevlin min ehvali mügtehami
Mevlam! Bütün Yaratılmışların en Khayrlısı ve Sevgiline
Daima ve Ebediyen Salat ve Selam Eyle!
O, her türlü hal ve zorlukta
Şefaati umulan Sevgiliye..