İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak04:37 Güneş06:10 Öğle13:08 İkindi16:53 Akşam19:54 Yatsı21:22
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 14°C Nem %87
Türkçe
10 Şevval 1445 19 Nisan 2024 Cuma
10 Şevval 1445
İmsak
04:37
Güneş
06:10
İşrak
06:50
Öğle
13:08
İkindi
16:53
Akşam
19:54
Yatsı
21:22
Giriş Yap

­Körfez basınında bu hafta 28.02.2022

28.02.2022    |

Körfez basını ve gündeminde öne çıkan haberler...

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Lübnan gündeminde yer alan haberlerden derlediğimiz bültene buradan ulaşabilirsiniz.

Körfez Ülkelerinde elektrik üretim ve tüketimi zorlu bir dönemde

Sübvansiyonlar, Körfez nüfusunun ekolojik nedenlerle tasarruf etme teşvikinin çoğunu ortadan kaldırdı. Bugüne kadar, altı KİK ülkesinin hiçbiri, enerji üreticileri gibi ağır kirleticilerin CO2 emisyonlarını karşılamak için finansman almak zorunda olduğu Avrupa Birliği'nin aksine, elektrik üretiminin olumsuz etkilerini fiyatlara yansıtmıyor bu da nihayetinde müşterilere çevresel maliyet olarak yansıyor. Bu bağlamda, enerji sübvansiyonu kamu maliyesi üzerinde ağır bir yük. 2021'de Umman, elektrik sübvansiyonları için bu yılki bütçe açığının %45'ine eşdeğer miktar harcadı. Umman'ın konut elektrik maliyetleri, aynı dönemde yaklaşık %80'lik enflasyona rağmen, 1987 ile 2020 arasında artmadı. 2025 yılına kadar konut elektrik sübvansiyonlarını aşamalı olarak kaldırma kararı ertelendi ve şimdi on yıl sürmesi bekleniyor.

Petrol gelirleriyle yüksek oranda ilişkili olan devlet gelirleri durgunlaştıkça, kişi başına düşen mevcut sübvansiyonları da sınırlandırıyor. Suudi Arabistan, 2022 gelirini, on yıl önceki 1.239 milyar SAR'dan daha düşük olan 1.045 milyar SAR olarak tahmin ediyor. 2011'de Birleşik Arap Emirlikleri'nin yedi emirliğinden biri olan Dubai, ilk hareket eden ülke oldu ve vatandaşların konut elektrik fiyatlarını %15 artırdı. Yedi yıl sonra, Suudi Arabistan, Suudiler için sosyal koruma sağlayan Vatandaş Hesabı Programının başlatılmasının ardından en düşük dilim için elektrik tarifelerini %260 oranında artırdı.

Küresel gaz talebi 10 yılda yüzde 23 arttı

Gaz İhraç Eden Ülkeler Forumu (GECF), doğal gaz talebinin 2011'den bu yana %23 arttığını söyledi. Söz konusu forumda Katar, Rusya, İran, Mısır, Cezayir ve diğer bazı Afrika, Latin Amerika ve Karayip devletleri üye olarak yer alıyor. GECF üye ülkeleri, dünyadaki gaz rezervlerinin çoğunluğunu oluşturmakta.

Petrol ve gaz zengini Orta Doğu da dahil olmak üzere, yenilenebilir, daha temiz enerji kaynaklarına olan talep son yıllarda arttı. Bununla birlikte, küresel gaz fiyatları 2019'dan bu yana en yüksek seviyesini koruyor. Petrol fiyatları da son birkaç yılın en yüksek seviyesinde. Sonuç olarak Körfez ülkeleri güneş enerjisi ve diğer daha çevre dostu enerji kaynaklarına uyum sağlamakta yavaş kaldılar.

Abu Dhabi Havalimanında engellilere ücretsiz park

Abu Dhabi Havalimanı yetkilileri sosyal medya üzerinden yaptıkları payşamında engellilerin Abu Dhabi havalimanında ücretsiz olarak otoparktan yararlanabileceklerini duyurdu. BAE Başkenti havalimanıdaki bu yeni uygulama bir günde üç saate kadar ücretsiz park hizmeti sağlıyor.

Katar Yemen’de su kuyularını rehabilite ediyor

Katar Kızılay’ı Yemen'de su kuyuları kazmak ve su ve çevre sanitasyon projelerini rehabilite etmek projesinin 3. aşamasını başlattı. Yedi Yemen vilayetinde (Taiz, Dhale, Lahij, Ibb, Al-Mahwit, Sa'ada ve Raymah) 149 yeni su projesi ile bu aşama, toplam 73.500 yararlanıcıya hizmet edecek. Proje, ülkenin en yüksek bölgesinin ortasındaki yüksek dağlık arazi nedeniyle uzak ve erişilemeyen bölgelerdeki Yemen’lilerin su sorununu çözmeyi amaçlıyor. İçme suyunun güvence altına alınması Dhale'deki ve özellikle Jahaf'taki en büyük sorunlardan biri. 

Lübnan’da yaşlılara özel üniversite

Lübnan ve bölgede türünün ilk örneği olarak 2010 yılında başlayan Yaşlılar Üniversitesi ilgi görüyor. Lübnan'daki ekonomik ve sosyal koşullara rağmen, yaşlılar hala öğrenmeye hevesli. Program yöneticileri, araştırmaların entelektüel ve fiziksel olarak aktif kalmanın insanların daha sağlıklı yaşlanmasına yardımcı olduğunu gösterdiğini söylüyor. Lübnan nüfusunun %11'i 65 yaşın üzerinde ve bu oran artmaya devam ederken, birçok yaşlı insan çocukları ve torunları yurtdışında yaşarken yalnız kalıyor. Bu program aynı zamanda, üniversiteye döndükten sonra gençlere ve ailelerine destek ve umut veren yaşlılara moral ve sağlık desteği vermeyi amaçlıyor.

Yaşlılar Üniversitesi, eğitimden bağımsız olarak 50 yaşın üzerindeki herkese açık. Fransızca, İspanyolca ve İngilizce dil dersleri veriliyor. Son yıllarda artan çevrimiçi derslere Körfez, ABD ve Afrika'dan da kayıt olanlar görülüyor. Mevcut kurslar arasında sinirbilim, astrofizik, siyaset bilimi, halk sağlığı yanı sıra çizim, resim ve müzik gibi sanat dersleri ile tarım dersleri de yer alıyor.

Katar’da 8. Küçük Muhaddis Yarışması

Katar 2022 "Küçük Muhaddis" yarışmasının sekizincisi için kayıtlar başladı. Yarışmanın amaçları katılımcılara topluluk önünde konuşma, retorik ve belagat becerileri kazandırmak ve Peygamber Efendimizin asil ahlakını tanıtmak. Yarışma, erkek ve kız öğrencilerinin yanısıra velilerini de hedeflemekte. İnanç, hükümler ve ahlak gibi dinin esaslarını içeren hadislere odaklanılmakta.

Yarışma farklı sayılarda hadisler ezberleme şeklinde seviyelerden oluşuyor. Bu yılki programa katılımcı sayısının 3.000'i geçmesi bekleniyor.

Dubai’de Gelecek Müzesi ziyarete açıldı

Geçtiğimiz salı günü ziyaretçi kabul etmeye başlayan ve fütüristik bir yaklaşımla tasarlanan 77 metre yüksekliğindeki bina, interaktif sergilerle geleceği anlatmayı amaçlıyor. Ziyaretçileri BAE'nin yüzüncü kuruluş yılı olan 2071 yılına bir yolculuğa çıkarması hedeflenen müze, fütüristleri, bilim insanlarını, teknoloji uzmanlarını ve endüstri liderlerini birbirine bağlamaya yardımcı olacak. 

­

 

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Hatm-i Şerif - Ahmed el Acemi
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Hatm-i Şerif - Ahmed el Acemi
Hatm-i Şerif - Ahmed el Acemi Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close