Körfez basını ve gündeminde öne çıkan haberler...
Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Fas gündeminde yer alan haberlerden derlediğimiz bültene buradan ulaşabilirsiniz.
BAE’de Ramazan Ayına mahsus çalışma saatleri düzenlemesi
BAE Federal Hükümeti ülke genelinde Ramazan Ayı boyunca hafta içinde çalışma saatlerinin kamuda çalışan personelin Pazartesiden Perşembeye 09:00-14:30 ve Cuma günleri 09:00-12:00 arasında uygulanacağını duyurdu. Karar, federal yetkililerin Ramazan ayı boyunca Cuma günleri esnek çalışma ve uzaktan çalışma sistemleri uygulamasına da izin veriyor. Buna ek olarak, BAE hükümet kararı, kamu çalışanların yüzde 40'ına Cuma günleri evden çalışma seçeneği sunuyor. Evden çalışma kuralları, hem çalışanların hem de çalışmalarının belirli gereksinimleri karşılamasını şart koşuyor.
Rabat’ta Uluslararası Siyer Sergisi
Fas'ın başkenti Rabat, Uluslararası Siyer ve İslam Medeniyeti Fuarı ve Sergisine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Bu etkinlik, Rabat'ın 2022 İslam Dünyasının kültür başkenti yılı kutlamalarına denk geliyor. Aslen Medine’de daimi olarak ziyarete açık olan Siyer-i Nebi Sergisi, medeniyet ve insanlık açısından zengin uluslararası bir öneme sahip olarak takdir topluyor.
Suudi Arabistan’dan siber suçlarla mücadelede işbirliği çağrısı
Suudi Arabistan İçişleri Bakanı, teknoloji ve dijital dönüşüm dünyasındaki gelişmelerin, insanlığa birçok yarar sağladığını ama ne yazık ki bilgi teknolojisi alanındaki yeni suç kalıplarının ve yöntemlerinin ortaya çıkmasına da katkıda bulunduğunu vurgulayarak, “bu durum kapsamlı bir iş birliği sisteminde teknik ve insani hazırlık gerektiriyor” dedi.
Söz konusu açıklamalar, Tunus’un başkentinde düzenlenen Arap İçişleri Bakanları Konseyi’nin 39’uncu oturumu öncesinde yaptığı ve güvenliğin her bireyin talebi olmasının yanı sıra tüm kalkınmanın ve istikrarın da temeli olduğunu vurguladığı konuşmasında yer aldı.
Katar Lübnan’ın enerji sorununda sürdürülebilir çözümler arıyor
Katar, yakıt krizi yaşayan Lübnan’ı sıvılaştırılmış doğal gaz kullanarak, uzun vadeli enerji kaynaklarıyla desteklemek için çalıştığını bildirdi. Katar’da düzenlenen Gaz İhraç Eden Ülkeler Zirvesi’nin oturum aralarında yapılan açıklamalarda, Mısır’ın Ürdün ve Suriye’deki boru hatları aracılığıyla Lübnan’a yardım edecek kısa vadeli çözümünden Katar’ın memnuniyeti bildirildi. Katar enerji yönetimi gelecekte kesinlikle gaza ihtiyaç olacağını ve fosil yakıtların yenilenebilir enerjiye geçişte denklemin bir parçası olması gerektiğine inanıyor. Ayrıca Katar enerji yönetimi, ihraç edilen gazın önemli miktarda Asyalı alıcılara gitmesi ve Asyalı alıcılarla aralarında uzun vadeli bağlayıcı sözleşmeler bulunmasına rağmen, sahip olduğu doğalgaz hacminin yüzde 10-15’ini Avrupa’ya gönderebileceklerini belirtiyor.
BAE’de İnsansız Sistemler Konferansı ve Fuarı
BAE’nin başkenti Abu Dabi’de İnsansız Sistemler 2022 Konferansının beşincisi düzenlendi. Bu yıl ki etkinlikler, İnsansız Sistemler Fuarı ve Simülasyon Eğitim Fuarı kapsamında ve ‘Sınırsız Otonom Sistemler: Büyük Bir Atılım ve Umut Vaat Eden Beklentiler’ başlığı altında gerçekleşti. Dört oturumdan oluşan İnsansız Sistemler 2022 Konferansı’na dünyanın çeşitli ülkelerinden bakanlar, insansız sistemler alanında öncü isimler ve yenilikçiler dahil 22 konuşmacı katılırken konferansta insansız sistemler alanıyla ilgili konular ve meseleler ele alındı.
‘İnsansız Sistemler Alanında Değişen Tablonun Doğru Anlaşılması’, ‘İnovasyonun İyileştirilmesi: Teknolojileri Uygulama ve Entegre Etme Süreciyle İlgili Zorlukların Üstesinden Gelinmesi’ ve ‘Dördüncü Sanayi Devrimi: Teknoloji Geleceğin İmkanlarını Nasıl Şekillendiriyor?’ olmak üzere dört ana tema ile ilgili oturumlar düzenlendi.
Suudi Arabistan’da yeni doğalgaz rezervleri bulundu
Suudi Arabistan Enerji Bakanlığı Ulusal Petrol ve doğalgaz şirketi’nin yeni doğalgaz sahaları keşfettiğini duyurdu. Bunlardan Şadun doğal gaz sahası, Riyad şehrinin 180 kilometre güneydoğusunda, Vusta bölgesinde günde 27 milyon standart fit küp gaz akışından sonra keşfedildi. Bir diğeri Rubul Hali bölgesinde, Şehab 1 kuyusundan günde 31 milyon standart fit küp gaz akışından sonra Şehab doğalgaz sahası keşfedildi. Şorfa doğalgaz sahası, Şeybe sahasının 120 kilometre güneybatısındaki Rubul Hali bölgesinde Şorfa 2 kuyusundan günde 16,9 milyon standart fit küp gaz akışından sonra keşfedildi. Arar şehrinin 71 kilometre güneydoğusunda, Um Hanasser-1 kuyusundan günde iki milyon standart fit küp gaz akışından sonra Um Hanasser konvansiyonel olmayan doğal gaz sahası keşfedildi. Şarkiye bölgesinde ise, Ghawar sahasının güneyinde Samna konvansiyonel olmayan doğalgaz sahası keşfedildi.