İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak04:22 Güneş05:59 Öğle13:07 İkindi16:56 Akşam20:03 Yatsı21:34
Hava - Hava durumuAçık 14°C Nem %79
Türkçe
18 Şevval 1445 27 Nisan 2024 Cumartesi
18 Şevval 1445
İmsak
04:22
Güneş
05:59
İşrak
06:39
Öğle
13:07
İkindi
16:56
Akşam
20:03
Yatsı
21:34
Giriş Yap

Gıybet, kardeşlik duygularına zarar veriyor

18.03.2022    |

İslam, iyilik, merhamet, paylaşma, kardeşlik gibi tüm güzel hasletleri barındıran, inananları da iyi insan olmaya teşvik eden bir din. Bu duygu ve eylemlere zarar veren her türlü şey de yasaklanmıştır ki bunlardan en önemlisi de insanlar arasındaki dostluğu, sevgiyi, merhameti tehdit eden gıybet.

Halk arasında ‘dedikodu’ olarak bilinen, günümüzde insanların günlük hayatlarında rahat ve çekinmeden yaptıkları gıybet, büyük günahlardan biri. Gıybetle ilgili hem Kur’an-ı Kerim'de hem hadislerde uyarılar yer alıyor.

Peygamber Efendimiz Resulullah (SAS.) bir gün, “Biliyor musunuz, gıybet nedir?” diye sormuştu. Ashâb-ı Kirâm, “Allah ve Resulü daha iyi bilir” karşılığını verdi. Hz. Peygamber, “Gıybet, din kardeşinden, onun hoşlanmayacağı bir şekilde bahsetmendir” buyurdu. Yanındakilerden biri, “Söylediğim ayıp eğer o kardeşimde varsa, ne dersiniz?” diye sordu. Allah Resulü, “Eğer söylediğin şey onda varsa gıybet ettin; yoksa, ona iftirada bulundun demektir” buyurdu.

Peygamber Efendimiz bize çok ince bir ölçü belirlemiş, unutulmayacak şekilde gıybetin kesin sınırlarını çizmiştir: “Din kardeşinden, onun hoşlanmayacağı bir şekilde bahsetmek.”

Söylenen söz kötü olmayabilir, ancak hakkında konuşulan kişi bu sözün kendisi için söylenmesinden hoşlanmıyorsa, bu gıybettir. Gıybette, söylenen sözden ziyade, kişinin ondan hoşlanıp hoşlanmaması önemlidir.

Hadiste sınırları çizilen ikinci husus ise, “Eğer söylediğin şey onda varsa gıybet ettin; yoksa, ona iftirada bulundun demektir” kısmı. İnsanların dedikoduya meşruiyet kazandırmak için sundukları, “Ben doğruyu söylüyorum”, “Olan şeyden bahsediyorum”, “Aynı şeyleri yüzüne de söylerim” gibi sözler, insanı gıybetten kurtarmaya kafi değildir.

Mü’minleri birbirleriyle kardeş yapan Cenâb-ı Hak, onlardan kardeşlik hukukunu yerine getirmelerini ve hususiyle de İslâm kardeşliğini bozacak kötü huylardan uzak durmalarını istemektedir. O yüzden de Kur’an-ı Kerim’de gıybetle ilgili ayetlerde sınırlar çok keskin. 

Hucurat Suresi 12. ayette şöyle buyurulur: “Ey iman edenler! Zannın birçoğundan sakının. Çünkü zannın bir kısmı günahtır. Birbirinizin kusurlarını ve mahremiyetlerini araştırmayın. Birbirinizin gıybetini yapmayın. Herhangi biriniz ölü kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı? İşte bundan tiksindiniz! Allah’a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz Allah tövbeyi çok kabul edendir, çok merhamet edendir.”

Çok açık bir ifadeyle yasaklanan kötü zan, kusur arama ve gıybet, ölü kardeşinin etini yemeye benzetilerek hem zihinlerde bir tasavvur oluşturulmuş, hem de fiilin çirkinliği daha net bir şekilde anlatılmış.

Gıybeti dinlemek de günah

Gıybet edeni dinlemek de, gıybet etmek gibi günah. Gıybet edilen bir yerde, o gıybeti durdurmaya muktedir birisi varsa, onu durdurmalı. Muktedir olduğu halde durdurmuyorsa, o da gıybet eden gibi günaha ortak olur. Gıybeti durdurmaya gücü yetmeyen, gıybet mahallinden ayrılmalı, buna da güç yetiremiyorsa yapılanlardan razı olmamalı, kalben reddetmeli. Ayrıca bir mecliste bir Müslümanın gıybeti yapıldığında o Müslüman müdafaa edilmeli, onun hakkında yalan yanlış söz edilmesine, şahsiyetine hakâret edilmesine asla fırsat verilmemeli.

Rasulullah (SAS.) şöyle buyurmaktadır: “Kimin yanında bir mü’min gıybet edilir de ona yardım ederse (gıybete mani olursa) Allah o kimseyi dünyada da, ahirette de hayırla mükâfatlandırır. Kimin yanında da bir mü’min gıybet edilir de, ona yardım etmezse (gıybete mani olmazsa) Allah o kimseye dünyada da, ahirette de şer işlemiş cezası verir. Hiç kimse bir mü’mini gıybet etmekten daha fena bir lokma yutmamıştır. Eğer bir mü’minin arkasından bildiği bir gerçeği söylerse, o Mü’mini gıybet etmiş olur. Eğer bilmeyerekten söylerse, mü’mine bühtan (iftira) etmiş olur.”

Hz. Peygamber’in “elinden ve dilinden emin olunan insan” diye tarif ettiği Müslüman, “gıybet” gibi kardeşlik duygularına zarar veren eylemlerden de kaçınmalı.

Gıybet etmenin kefareti, üzülüp tevbe etmek ve helalleşmektir.

Yeni Şafak­

 

­

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Hatm-i Şerif - Maher Al Muaiqly
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Hatm-i Şerif - Maher Al Muaiqly
Hatm-i Şerif - Maher Al Muaiqly Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close