İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Öğle13:08 İkindi16:54 Akşam19:56 Yatsı21:23 İmsak04:35 Güneş06:09 İşrak06:49
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 14°C Nem %90
Türkçe
11 Şevval 1445 20 Nisan 2024 Cumartesi
11 Şevval 1445
İşrak
06:49
Öğle
13:08
İkindi
16:54
Akşam
19:56
Yatsı
21:23
İmsak
04:35
Güneş
06:09
Giriş Yap

Böbrek hastaları oruç tutarken nelere dikkat etmeli?

Özel Haber
Özel Haber
13.04.2022    |

Farklı ülkelerde yapılmış az sayıda çalışma, sanılanın aksine pek çok böbrek hastalığında oruç tutmanın, hastalığın seyri üzerine olumsuz bir etki oluşturmadığını gösteriyor.

Oruç tutmanın böbrek hastalarını nasıl etkilediği tam olarak bilinmemekte. Böbrek hastalığı olanlar bazı hususlara dikkat ederek sağlıklı bir oruç tutabilir.

Her böbrek rahatsızlığı oruç tutmaya engel değildir. Oruç tutmak bazı kişilerde hastalıkların seyrini kötüleştirebileceğinden böbrek hastalarının oruç tutmaya karar vermeden önce, takip ve tedavilerini yapmakta olan hekimler tarafından değerlendirilmeleri uygun olacaktır. Henüz diyalize girmeyen fakat potansiyel diyaliz hastası olan ileri evre böbrek hastalarının oruç tutmaları sağlıkları açısından sıkıntı oluşturabilir. Ancak erken evre kronik böbrek hastalığı olanlar oruç tutabilir.

Böbrek nakli hastaları: Hiçbir ek sorunu olmayan, nakil üzerinden 6-12 ay geçmiş ve en az 6 aydır böbrek fonksiyon testleri dengeli seyretmiş, kreatinin değeri 1,5 mg/dl’nin altında olan kişilerde oruç tutmanın risk oluşturmadığı gösterilmiştir. Ancak genelleme yapmak doğru değildir, her hasta özeldir.

Oruç tutacak böbrek hastalarına öneriler:

* Oruç tutmadan önce hekim görüşü mutlaka alınmalı. İlaç ve diyet düzenlemesi yapıldıktan sonra oruca başlamak ve takibi aksatmamak kesin bir şart olmalı. Kontrol esnasında (7-10 gün sonra) alınan kan tahlilinde böbrek fonksiyonunda bariz bozulma olanlar oruç tutmamalı.

* İftardan sahura kadar olan sürede yeterli sıvı alınmalı, özellikle sahurda idrar miktarını arttırıcı kafein içeren çay ve kahve gibi içeceklerin alınmasından kaçınılmalı.

* İftar-sahur arasında yüksek potasyum ve fosfor içeren besinlerden kaçınılmalı (birden fazla yumurta, aşırı süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi, konserve yiyecekler, sakatat, muz, kavun, kuruyemiş gibi).

* İdrar söktürücü ilaçlardan özellikle sıcak havalarda kaçınılmalıdır, alınacaksa iftardan birkaç saat sonra alınmalı.

* Az tuzlu, az yağlı bir diyet tercih edilmeli.

* İftardan sonra yürüyüş yararlı olabilir.

­

 

 

 

 

© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close