Yayımlanan yeni bir çalışmanın yazarları, sosyal medya kullanmayı sadece bir haftalığına bırakmanın sağlıkta, depresyonda ve anksiyetede önemli iyileşmelere yol açabileceğini aktarıyor.
Araştırmacılar, çalışma kapsamında yaşları 18-72 arasında değişen ve her gün sosyal medya kullanan 154 kişiyi iki grubu ayırdı. Gruplardan biri bütün sosyal medyaları bir hafta kullanmamaları istenen müdahale grubuyken, diğeri de normal şekilde sayfa kaydıracak kontrol grubu oldu. Çalışmanın başlangıcında anksiyete, depresyon ve mutluluk düzeyine dönük temel puanlar alındı.
Katılımcılar, çalışmanın başlangıcında haftada ortalama 8 saatlerini sosyal medyada geçirdiklerini belirtti. Bir haftalık mola vermeleri söylenen katılımcıların mutluluk, depresyon ve anksiyete seviyelerinde, sosyal medyayı kullanmaya devam eden katılımcılara göre önemli gelişmeler olduğu görüldü.
Bir hafta mola vermeleri istenen katılımcılar, kontrol grubundaki yedi saatlik ortalamaya kıyasla sosyal medyayı ortalama 21 dakika kullandıklarını aktardı.
Bireylerin molaya bağlı kaldığını kontrol etmek üzere ekran kullanımına yönelik istatistikler sağlandı.
Ekipten araştırmacı Dr. Jeff Lambert, sonuçları şöyle yorumladı:
“Sosyal medya kullanımının devasa boyutta olduğunu ve zihin sağlığına dönük etkilerine ilişkin endişelerin arttığını biliyoruz. Dolayısıyla bu çalışmayla birlikte, insanlardan sadece bir hafta mola vermelerini istemenin zihin sağlığına faydalı olup olmadığını görmek istedik.
Katılımcılarımızın çoğu, sosyal medyadan uzak kalmakla birlikte genel olarak ruh hallerinin iyileştiğini ve anksiyetelerinin azaldığını belirterek olumlu etkiler yaşadıklarını söyledi. Bu durum, ufak bir molanın bile etkisinin olabileceğini akla getiriyor.
Elbette sosyal medya hayatın bir parçası ve birçok insan için kim olduklarının, başkalarıyla nasıl iletişim kurduklarının vazgeçilmez bir parçası. Fakat her hafta ekranı saatlerce aşağı kaydırıyor ve bunun sizi olumsuz etkilediğini hissediyorsanız, faydalı olup olmadığını görmek için kullanımı azaltmaya değer.”