Yaşanan aşırı yağışlar ve seller şehirlerde büyük zararlara yol açıyor. Sellerin etkilerinden korunabilmek için ormanlaşma ve sünger şehir tavsiyeleri yapılıyor.
Uzmanlar, "Meteorolojik değerlendirmeleri vatandaşların takip etmesi ve meteoroloji kültürü oluşturması gerekiyor. Nüfus artışı ve şehirleşmeye bağlı meteorolojik olaylardan etkilenme yüzdesi de gün geçtikçe artıyor.” değerlendirmesini yapıyor.
Meteorloji mühendisi Güven Özdemir, bu ayda yağmur yağmasının normal olduğunu söyleyerek, şu tespitlerde bulunuyor:
“Sera etkisi nedeniyle şehirler üzerinde biraz kuvvetli oldu. Bu durum ne yazık ki sellere de neden oluyor. Ağaçların çok az olması ve hızlı betonlaşma selleri körüklüyor. Şehirlerin ‘sünger şehir’ haline getirilmesi gerekiyor. Bu ne demek; çatı oluklarından akan suların kesinlikle sokağa akmaması gerekiyor. Binaların sarnıçlarına da ya depolara akması gerekiyor.
Şehir içindeki su toplayıcı mazgalların hepsi eski tip ve su taşıma kapasiteleri çok az. Bunların da yenilenmesi ve genişletilmesi gerekiyor. Yolların altında bir tünel olmalı ki caddelere akan bu suyu alması gerekiyor. Eskiden de böyle yağmurlar vardı ancak böyle sonuç olmuyordu. Sebebi de bu kadar fazla betonlaşmanın olmamasıydı, etrafta daha fazla yeşil alan vardı. Sağlıklı bir alt yapımız olmadığı sürece yağan bu yağmurlar sellere neden olacak.”
Prof. Dr. Orhan Şen ise 60 santimetreye ulaşan yağmur suyunun bir aracı, 30 santimetreye ulaşan suyun ise bir insanı kaldırıp sürükleyebileceğine de dikkat çekerek ‘Yaz yağmurudur, geçer’ diye beklenmemesi ve su baskını ihtimali olan yerleri hemen terk etmek gerektiği uyarısını yaptı.