Körfez basını ve gündeminde yer alan haberlerden derlediğimiz bültene buradan ulaşabilirsiniz.
Hidrojen üretiminde hızlı büyüme
Global ölçekte hidrojen üretimi, Orta Doğu'da ve dünya çapında büyümeye devam ediyor. BAE ve Japonya potansiyel işbirliği ile bir hidrojen tedarik zincirini gündemlerine alırken, Mısır'ın Süveyş Kanalı Ekonomik Bölgesi, East Port Said'de yılda 300.000 ton yeşil hidrojen üreten 4 milyar dolarlık atıktan hidrojen tesisi için anlaşma yaptı. Mısır, planlanan yeşil hidrojen üretimi boyutunda dünyanın ilk üçünde yer alıyor. Sektör uzmanları, global petrol arıtma sektörünün 2050 yılına kadar yılda 50-100 milyon ton düşük karbonlu hidrojene ihtiyaç duyabileceğini tahmin ediyor.
Yenilenebilir enerjiye geçiş tasarruf sağlayacak
Uzmanlar, kömürün yenilenebilir enerjiyle değiştirilmesinin, sağlığa verilen zararlarda 2100 yılına kadar 78 trilyon dolarlık bir tasarrufa sebep olabileceğini iddia ediyor. AB, Afrika'da enerji geçişini ve altyapı gelişimini hızlandırmak için BAE ile ortak olmak istiyor. Bu, BAE'nin Almanya'daki bir konferansta daha fazla sürdürülebilirlik vaadinden sonra gelişti. Öte yandan Çin, BAE’de kurduğu bir ortaklıkla, elektrikli araçların Orta Doğu'da yayılmasını hızlandırıyor. Sürdürülebilir yakıtlar, piller ve hidrojen ile hava ulaşımı üzerine yapılan çalışmalar, tamamen sürdürülebilir yakıtla çalışan Atlantik ötesi uçuşları artık mümkün hale getirebilmekle birlikte bunun tüketiciler açısından daha ucuz anlamına gelmediğini de söylemek gerekiyor.
Katar’da gençler arasında Güzel Ahlak yarışması
2017 yılından bu yana verilen Ahlakımız Ödül Programı, bilgi ve ahlakın iç içe olduğu fikrini pekiştirerek, toplumda olumlu davranış değişikliği sağlamaya odaklı olarak, projeleri ve eylemleri etik davranışları ve iyi ahlaki karakter içeren gençleri desteklemek amacı taşıyor. Etkinlikte Katar'daki okullardan güçlü değerleri örnekleyen ve diğerlerini bu değerleri benimsemeye teşvik eden gençler ödüllendiriliyor.
Bu yıl ki birincilik ödülünü, sosyal medyanın olumsuz etkilerini ortadan kaldırmayı ve İslami değerleri güçlendirmeyi amaçlayan bir Arapça uygulama kazandı. Bu uygulama, geleneksel sosyal ağ sitelerine bir alternatif sunarak, kullanıcıların kendilerini, yeteneklerini ve ilgi alanlarını yansıtmalarına ve ibadetlerini uygulamak için günlük programlarını düzenlemelerine imkan tanıyor.
Dubai’ye yeni halk kütüphanesi
Arapça ve yabancı dillerde 1,1 milyondan fazla basılı ve dijital kitap, 6 milyondan fazla bilimsel tez, yaklaşık 73 bin müzik parçası, 57 bin video, 13 bin makale ve 325 yıllık bir arşiv olarak 5 binden fazla tarihi matbu ve dijital dergiyi, dünyanın dört bir yanından yaklaşık 35 bin matbu ve dijital gazete ve yaklaşık 500 nadir koleksiyonu içeren, 7 katlı ve 581 bin metrekareden fazla alanı kapsayan yeni halk kütüphanesi, 16 Haziran’dan itibaren okuyuculara kapılarını açıyor.
Dışarıdan görünümü rahle şeklinde tasarlanan kütüphane, Genel Kütüphane, BAE Kütüphanesi, Genç Yetişkinler Kütüphanesi, Çocuk Kütüphanesi, Özel Koleksiyon Kütüphanesi, Haritalar ve Atlaslar Kütüphanesi, Medya ve Sanat Kütüphanesi, İşletme Kütüphanesi ve Süreli Yayınlar Kütüphanesi olmak üzere 9 özel kütüphaneyi içeriyor.