İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak04:37 Güneş06:10 Öğle13:08 İkindi16:53 Akşam19:54 Yatsı21:22
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 14°C Nem %87
Türkçe
10 Şevval 1445 19 Nisan 2024 Cuma
10 Şevval 1445
İmsak
04:37
Güneş
06:10
İşrak
06:50
Öğle
13:08
İkindi
16:53
Akşam
19:54
Yatsı
21:22
Giriş Yap

­Yaz enfeksiyonlarına dikkat

24.06.2022    |
Yaz döneminde hava sıcaklığının artması ve farklı yerlere seyahatler, konaklama aktiviteleri ile enfeksiyonlar çeşitlilik kazanıyor.

En çok karşılaşılan enfeksiyonlar, beraberinde gelen rahatsızlıklar ve korunma yöntemleri hangileri?

Zehirlenme ve ishaller

Sıcak havada dışarıda beklemiş yiyecekler, kolay bozulan süt ve süt ürünleri, krema, mayonez, yumurtalı yiyecekler, uygun saklanmayan et ve deniz ürünleri bozularak mikropların üremesi için elverişli ortam haline gelir. Bu gıdaların tüketilmesiyle özellikle küçük çocuklar ve yaşlılar da ağır seyredebilen enfeksiyon tabloları gelişebilir.

Kusma ve ishal varlığında, kaybedilen sıvıyı yerine koymak ilk adımdır. Ciddi bulantı, kusma, ateş ve uzamış ishal varlığında mutlaka doktora başvurulmalıdır.



Hepatit A

Yaz döneminde kirli sular ve iyi yıkanmamış gıdalarla sıklığı artan bu enfeksiyon, cilt renginde sararma, halsizlik, ateş, bulantı, idrar renginde koyulaşma ve dışkı renginde açılma gibi belirtilerle seyreder.

Açık su içmemek, açıktaki kirli yiyecekleri tüketmemek ve el hijenine uymak diğer önlemler arasında.

Lejyoner zatürresi

Yaz aylarında bakım ve dezenfeksiyonun uygun olmadığı, kamplar, oteller gibi toplu yaşam alanlarında su ve klima sistemleriyle ilişkili yayılan Legionella zatürresi bir diğer enfeksiyon hastalığı. Ateş, halsizlik, öksürük ve balgam gibi belirtilerle seyreden ağır bir tablo. 



Merkezi klima tesisatının ve su haznelerinin düzenli bakımlarının yapılmamasından kaynaklanmakta ve klimalarla bulaşan zatürre olarak bilinmekte. Korunmak için periyodik bakımların yapılması önemli.

Vücut mantarları

Sıcak, nemli ve kapalı ortam mantar enfeksiyonu sıklığını artırmakta. Islak kıyafetlerle uzun süre beklenmesi mantar enfeksiyonlarına yol açabilir, bu durum ayak parmak araları ve kasıklar gibi kapalı kalan bölgeler için de geçerli. Yaz aylarında pamuklu çamaşır giyilmesi ve havuz-deniz sonrasında ıslak elbiselerin hemen değiştirilmesi gereklidir. Mantar riski açısından duş sonrasında cilt iyice kurulanmalı.

Kulak ağrıları

Yaz aylarında denize ve havuza giren insanların sayısı üst seviyelere ulaştığı için, bu zamanlarda dış kulak iltihabı rahatsızlığı da oldukça fazla görülmekte.Kulak içine su kaçıp bir enfeksiyona yol açmaması için yüzmeden veya duştan sonra kulağın tamamen kurutulması gerekiyor. Bunun için de havlu kullanılabilir. Eğer kulak içine su kaçtıysa öncelikle kafa bir yana doğru eğilir. Eğilen taraftaki kulak memesi tutularak nazikçe çekilir ve su dışarı çıkarılır. Kurutmak için asla kulak içine çubuklu ve pamuklu şeyler sokulmamalı. Bu tür uygulamalar, enfeksiyon riskini artıracaktır.



Lyme (kene) hastalığı

Bu hastalığa lyme kenesi olarak adlandırılan bir kene türü sebep olur. Yaz aylarında oldukça aktif hale gelir. Bu kene türü ormanlık ve ağaçlık alanlarda daha yaygındır. Kenenin ısırması sonucu kişide ateş, baş ile vücut ağrısı, felç, eklem iltihabı, deride tahriş ve döküntü gibi belirtiler görülür. Kene ısırığından sonra hemen hekime görünmek gerekir.



Kırım Kongo ateşi

Özellikle piknik ve kırlarda kene ısırmasıyla bulaşan bir enfeksiyon hastalığıdır. Kırım Kongo kanamalı ateşinin görülme sıklığı, yaz döneminde artar. Elbette her kene ısırmasıyla bulaşmaz. İç Anadolu ve Karadeniz kırsalı riskli alanlardır. Ateş, halsizlik, kas, eklem, baş ağrısı, bulantı, kusma ve ileri aşama kanamalarla seyreder.

İdrar yolu rahatsızlıkları

Yüzme havuzları ve kirli denizler sık idrar yolu enfeksiyonlarına neden olabilir. İdrar yaparken yanma, sızlama, sık idrara çıkma, kasık ağrısı gibi bulgularla sistit ve ilerlemiş tablolarda ateş, bulantı, kusma, yan ağrısı ile böbrek enfeksiyonları bu grupta yer alır. En sık etken, bağırsak florasında bol miktarda bulunan ve tuvalet temizliğiyle enfeksiyon oluşturan E. Coli isimli bakteridir. Korunmak için kişisel temizlik, idrarı tutmamak ve bol su içmek önemli.

 

 

 

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close