Yaz döneminde hava sıcaklığının artması ve farklı yerlere seyahatler, konaklama aktiviteleri ile enfeksiyonlar çeşitlilik kazanıyor.
En çok karşılaşılan enfeksiyonlar, beraberinde gelen rahatsızlıklar ve korunma yöntemleri hangileri?
Zehirlenme ve ishaller
Sıcak havada dışarıda beklemiş yiyecekler, kolay bozulan süt ve süt ürünleri, krema, mayonez, yumurtalı yiyecekler, uygun saklanmayan et ve deniz ürünleri bozularak mikropların üremesi için elverişli ortam haline gelir. Bu gıdaların tüketilmesiyle özellikle küçük çocuklar ve yaşlılar da ağır seyredebilen enfeksiyon tabloları gelişebilir.
Kusma ve ishal varlığında, kaybedilen sıvıyı yerine koymak ilk adımdır. Ciddi bulantı, kusma, ateş ve uzamış ishal varlığında mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Hepatit A
Yaz döneminde kirli sular ve iyi yıkanmamış gıdalarla sıklığı artan bu enfeksiyon, cilt renginde sararma, halsizlik, ateş, bulantı, idrar renginde koyulaşma ve dışkı renginde açılma gibi belirtilerle seyreder.
Açık su içmemek, açıktaki kirli yiyecekleri tüketmemek ve el hijenine uymak diğer önlemler arasında.
Lejyoner zatürresi
Yaz aylarında bakım ve dezenfeksiyonun uygun olmadığı, kamplar, oteller gibi toplu yaşam alanlarında su ve klima sistemleriyle ilişkili yayılan Legionella zatürresi bir diğer enfeksiyon hastalığı. Ateş, halsizlik, öksürük ve balgam gibi belirtilerle seyreden ağır bir tablo.
Merkezi klima tesisatının ve su haznelerinin düzenli bakımlarının yapılmamasından kaynaklanmakta ve klimalarla bulaşan zatürre olarak bilinmekte. Korunmak için periyodik bakımların yapılması önemli.
Vücut mantarları
Sıcak, nemli ve kapalı ortam mantar enfeksiyonu sıklığını artırmakta. Islak kıyafetlerle uzun süre beklenmesi mantar enfeksiyonlarına yol açabilir, bu durum ayak parmak araları ve kasıklar gibi kapalı kalan bölgeler için de geçerli. Yaz aylarında pamuklu çamaşır giyilmesi ve havuz-deniz sonrasında ıslak elbiselerin hemen değiştirilmesi gereklidir. Mantar riski açısından duş sonrasında cilt iyice kurulanmalı.
Kulak ağrıları
Yaz aylarında denize ve havuza giren insanların sayısı üst seviyelere ulaştığı için, bu zamanlarda dış kulak iltihabı rahatsızlığı da oldukça fazla görülmekte.Kulak içine su kaçıp bir enfeksiyona yol açmaması için yüzmeden veya duştan sonra kulağın tamamen kurutulması gerekiyor. Bunun için de havlu kullanılabilir. Eğer kulak içine su kaçtıysa öncelikle kafa bir yana doğru eğilir. Eğilen taraftaki kulak memesi tutularak nazikçe çekilir ve su dışarı çıkarılır. Kurutmak için asla kulak içine çubuklu ve pamuklu şeyler sokulmamalı. Bu tür uygulamalar, enfeksiyon riskini artıracaktır.
Lyme (kene) hastalığı
Bu hastalığa lyme kenesi olarak adlandırılan bir kene türü sebep olur. Yaz aylarında oldukça aktif hale gelir. Bu kene türü ormanlık ve ağaçlık alanlarda daha yaygındır. Kenenin ısırması sonucu kişide ateş, baş ile vücut ağrısı, felç, eklem iltihabı, deride tahriş ve döküntü gibi belirtiler görülür. Kene ısırığından sonra hemen hekime görünmek gerekir.
Kırım Kongo ateşi
Özellikle piknik ve kırlarda kene ısırmasıyla bulaşan bir enfeksiyon hastalığıdır. Kırım Kongo kanamalı ateşinin görülme sıklığı, yaz döneminde artar. Elbette her kene ısırmasıyla bulaşmaz. İç Anadolu ve Karadeniz kırsalı riskli alanlardır. Ateş, halsizlik, kas, eklem, baş ağrısı, bulantı, kusma ve ileri aşama kanamalarla seyreder.
İdrar yolu rahatsızlıkları
Yüzme havuzları ve kirli denizler sık idrar yolu enfeksiyonlarına neden olabilir. İdrar yaparken yanma, sızlama, sık idrara çıkma, kasık ağrısı gibi bulgularla sistit ve ilerlemiş tablolarda ateş, bulantı, kusma, yan ağrısı ile böbrek enfeksiyonları bu grupta yer alır. En sık etken, bağırsak florasında bol miktarda bulunan ve tuvalet temizliğiyle enfeksiyon oluşturan E. Coli isimli bakteridir. Korunmak için kişisel temizlik, idrarı tutmamak ve bol su içmek önemli.