Kurban Bayramı yaklaşırken kurbanlık pazarlarında hareketlilik hızlandı.
Türkiye'de yıllık 960 bini büyükbaş, 2 milyon 850 bini küçükbaş olmak üzere, toplam 3 milyon 850 bine yakın kurbanlık kesim yapılıyor.
Kurbanlık seçiminde dikkat edilecekler
Kurbanlık hayvan alırken öncelikle dış görüntüsünün iyi olması gerekmekte. Genel olarak kurbanlık hayvanların zayıf, düşkün olmamasına dikkat edilmelid. Kurban, fiziki özelliklerinin yanı sıra, burnuna, tüylerine ve gözlerine dikkat ederek seçilmelidir. Kurbanlık hayvanların veteriner tarafından sağlık kontrollerinin yapıldığını teyit eden kulak küpesinin olması gerekiyor.

Bayramda çevreyi kirletenlere ceza verilecek
Kurban Bayramı’nda park, bahçe, cadde, sokak, bina önlerinde kurban kesenlere bin 362 lira idari para cezası uygulanacak. Hayvanlara kötü muamelede bulunanlar 6 aydan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılacak.
Kesim yerleri, genel sağlık şartlarına uygun, dezenfekte edilebilir, zemininde su biriktirmeyen, yeteri derecede aydınlatma ve havalandırması bulunan mekanlardan seçilecek. Satış yerleri belediyelerce her gün sabah ve akşam temizlenecek.
Etlerin muhafa edilmesi nasıl olmalı?
Kesim ve paylaşım yapıldıktan sonra ise etler birbirine değmeyecek şekilde gölge bir yerde bırakılarak kesim sıcaklığının kaybetmesi beklenmeli. Etler soğuduktan sonra buzluğa kaldırılmalı. Et kesildikten bir gün sonra hazırlanmaya başlanmalı, etin dinlendirilmesi gerekiyor.