Kutsal topraklarda Hacı adaylarının Arafat’ta vakfe’ye durduğu Arefe gününde; dünyanın farklı yerlerinde Singapur’da, Malezya’da, İngiltere’de, Kanada’da, Pakistan’da, Avustralya’da, Amerika’da pek çok Müslüman arefe gününü dua halinde ve oruç tutarak değerlendirdi ve toplu iftarlarda buluştu.
Bazı ülkelerin mescitlerinde Zilhicce’nin ilk dokuz günü boyunca düzenlenen iftarlar için herkes evinden bir yiyecek getirdi ve paylaştı. Bazı ülkelerde ihtiyaç sahiplerine iftar verilen organizasyonlar düzenlendi, khayr sahiplerinin sadakaları yerlerine ulaştırıldı.
Peygamber Efendimiz (SAS)’in “Salih amellerin Allah'a en ziyade sevgili olduğu günler bu on gündür! Ondaki her bir günün orucu bir yıllık oruca (sevapça) eşittir”. (Tirmizi, Savm, 52; İbn Mace, Sıyam, 39) Hadisi şerifi uyarınca sadaka kutuları mescitlerde hazır bulundu.
“Beş gece vardır ki duâ reddolunmaz: Receb’in ilk gecesi, Şaban’ın on beşinci gecesi, Cuma gecesi, Ramazan Bayramı gecesi (Ramazan bayramı arefesi), Kurban Bayramı gecesi (Kurban bayramı arefesi).” Ve "Salih amellerin Allah'a en ziyade sevgili olduğu günler bu on gündür! Ondaki her bir günün orucu bir yıllık oruca (sevapça) eşittir”. (Tirmizi, Savm, 52; İbn Mace, Sıyam, 39) Müjdesine kulak veren Müslümanlar iftarın ardından akşam ve yatsı namazlarını birlikte eda etti, salavatı şerifeler getirdi, dua ve niyazda bulundu.
Singapur, Endonezya, Malezya gibi Müslüman nüfusunun ağırlıklı olarak Malaylardan oluştuğu bölgelerde Arefe günü’ne “Arafat bayramı” yahut “kutlu Arefe günü” anlamında “Hari Arafah” denilmekte.
Singapur’da bazı mescitlerde arefe gününe özel olarak düzenlenen programlarda herkesin evinden getirdi yiyecekler paylaşılarak iftar edildi, cemaatle kılınan akşam ve yatsı namazlarının ardından teşrik tekbirleri, tahmid ve tehliller getirildi; arefe gecesinin ve kurban bayramının önemine dair sohbet edildi. Kasideler okunarak, salavatı şerifeler getirilerek yerli tabirle “mevlid” kutlamasını gerçekleştirdi. Yerli tabirle “azkar, iftar, takbir, doa, qasidah” lerden oluşan etkinlikte yöresel içecek sütlü çay “tee tarık” ikramının ardından 7’den 70’e gülümseyen yüzler ertesi gün bayram namazında buluşmak ve bayramlaşmak üzere birbirinden ayrıldı.