İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İkindi16:55 Akşam20:01 Yatsı21:31 İmsak04:26 Güneş06:02 İşrak06:42 Öğle13:07
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 21°C Nem %72
Türkçe
16 Şevval 1445 25 Nisan 2024 Perşembe
16 Şevval 1445
Öğle
13:07
İkindi
16:55
Akşam
20:01
Yatsı
21:31
İmsak
04:26
Güneş
06:02
İşrak
06:42
Giriş Yap

Sıcaklarda tansiyona dikkat

19.07.2022    |

Artan sıcaklar ve beraberinde gelen sıvı kaybıyla birlikte tansiyon değerlerine de dikkat etmek gerekiyor. 

Tansiyon denince akla genelde yüksek tansiyon gelir. Hep hipertansiyon yani yüksek tansiyonun sebep olduğu durumlardan bahsedilir. Kardiyologlar yüksek tansiyonu pek sevmez. Çünkü bu hastalık kalp-damar başta olmak üzere kalp kası, böbrek, beyin ve gözde önemli komplikasyonlara yol açabilir. Ayrıca kalp-damar sağlığıyla, ritim bozukluklarıyla ilgili birçok ilaç aynı zamanda tansiyonu da düşüren ilaçlardır. Kalbin iş yükünü de azaltan bu ilaçların kalp hastalıklarının tedavisinde geniş bir yeri vardır.

Genişleyen damarlara da kanı pompalama işi kalbe ait olduğundan sonuçta kalbin iş yükü artar. Bu nedenle kalp yetersizliği olan hastalar sıcak havadan olumsuz yönde etkilendikleri gibi sıcak ve nemli havada bu etki daha da artar. Kalp yetersizliği belirtileri belirgin hale gelir.

Ter ile sıvı ve mineral kaybı olur

Dr. Demet Erciyes, "Vücut sıcaklığını ayarlayan hipotalamustaki bu merkez, aslında bir termostat gibi çalışır. Çevre ısısına bağlı olarak vücut ısısı arttığında yüzeye yakın damarların genişlemesinin yanı sıra ciltte terlemeyi sağlayarak da tedbirini alır. Bu vesile ile serinlemeyi planlayan vücudun bu amacı bazen sıcaklıkla beraber ortamdaki nemin de fazla olması nedeniyle sekteye uğrayabilir. İşte bu nedenle nem oranı yükseldikçe hissedilen sıcaklık da artar ve daha çok rahatsız oluruz. 

Ter ile sıvı elektrolit yani tuz, mineral kaybı da olur. Minerallerdeki bu denge bozulunca bazı istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir. Örneğin özellikle sodyum mineralinin kaybıyla daha da tetiklenen tansiyon düşmeleri ve buna bağlı baş dönmesi halsizlik belirtileri olabilir. Bu şikayetler yaşlı kimselerde, şeker hastalarında, zayıflayayım diye az tuz tüketenlerde, idrar söktürücü alanlarda, tansiyon ilacı kullananlarda, özellikle de sıcak havada daha belirgin olarak ortaya çıkar." diyor.

Neler yapılmalı?

İdrar söktürücü ilaç kullananlar dikkat etmeli: Yüksek tansiyon, kalp yetersizliği ya da daha farklı bir sebepten idrar söktürücü ilaç alanlar mutlaka doktorlarına danışarak sıcak yaz aylarında bu ilaçların dozlarını yeniden düzenletmeleri gerekir. Zira zaten terle beraber su ve mineral kaybı yaşandığından bir de ilaç sebebiyle artan idrarla bu kayıp daha da fazla olur. 

Ağır spordan kaçınmalı: Her ne kadar açık havada yapılan sporları sağlık açısından olumlu aysak da sıcak havada, güneşin altında özellikle ağır sporları hiç tavsiye etmeyiz. Zaten vücudumuz da buna izin veremez çabuk yorulur.

Milliyet 

­

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close