Kronik hastalık demek süreğen bir hastalık hali demektir. Sürekli bir müdahale gereği, hekim takibi ve kontrolü gereken hastalıklardır.
Diyabet, hipertansiyon, kalp yetmezliği, böbrek hastalığı, kanserler vb. kronik hastalığı olanların oruç tutmak istediklerinde sağlıkları sıkıntıya düşecek mi?
Uzm. Dr. Maksude Hanedar Kılıç, şu bilgileri paylaşıyor:
Bunu belirlemek için takip oldukları sağlık merkezine oruç öncesinde başvurup durumlarının belirlenmesi, riskleri varsa tespit edilmesi, ramazana öyle girmesi önerilir. Değerlendirmede hastalığın durumu oruç tutma açısından yüksek orta düşük risk grubuna ayrılır. Oruç tuttuğunda riskli durum yaşayacak, var olan hastalığı bozulacak olan hastaların oruç tutmamaları önerilir. Orta riskli hastalara da oruç tutmamaları önerilir.
Oruç tutmak isterlerse alacağı tedbirler öğretilir, kullanacağı ilaçlar düzenlenir. Hafif risk grubunda olanların oruç tutması durumunda ilaçları ve diyeti düzenlenir. Özellikle şeker, yüksek tansiyon, kalp hastaları için orucun ilk günlerinde tansiyon ve şeker ölçümü yapması istenir, sonuçlara göre ramazan orucuna devam etme kararı verilmesi uygun olur
Ramazan’da Diyabet
Ramazan’da diyabet hastası oruca başlamadan önce hekimiyle görüşüp diyabet durumunun ve risk grubunun belirlenmesi gerekir. Oruç tutan diyabet hastasında risk oluşturan durumlar hipoglisemi yani kan şekerinin çok düşmesi ve hiperglisemi yani kan şekerinin çok yükselmesi ve susuz kalmaya bağlı dehidratasyondur. Bu durumun en ileri aşaması kan pıhtılaşması ve emboli riski olabilir. Bu riskleri önceden belirlenen hastalarda tedavi düzenlenir.
İnsülin kullanan hastaların oruç tutup tutamayacakları belirlenir, ona göre insülin dozları ayarlanır. Bazı ilaçların özellikle iftardan sonra bazılarının da sahurda alması gerektiği için bu düzenleme hekim tarafından yapılmalıdır.
Diyabet hastası, oruç tutuyorsa gün içinde sabah sahurdan önce, sahurdan 2 saat sonra, gün ortasında, iftardan önce ve 2 saat sonra kan şekeri ölçümleri yaparak kan şekerinin nasıl seyrettiği konusunda bilgi sahibi olması gerekir. Kan şekerinin çok düşmesi durumunda hipoglisemi komasına ilerlememesi için orucunu bozması gerekecektir.
Ramazan’da Yüksek Tansiyon
Hipertansiyon hastaları ramazandan önceki değerlendirmeleri normalse günde 1-2 ilaç kullanıyorsa diyetine dikkat ediyorsa, tuz alımını arttırmıyorsa, tansiyon ölçümleri normal gideceği için oruçlarını sorunsuz tutabilirler.
Tansiyonları yüksek seyrediyorsa, idrar çıkışı azalıyorsa, baş ağrısı, göğüs ağrısı oluyorsa hekim kontrolü olmalı ve duruma göre orucunu bırakmalıdır. Bu hastalar oruç tutarken özellikle yorucu işlerden, streslerini tetikleyen ortamlardan uzak kalmalıdır.
Ramazandan sonra kazanılan olumlu alışkanlıklar devam ettirilmeli.
Ramazandan sonra beslenme konusunda kazanılan olumlu kazanımlara devam etmeli sağlıklı, az ve yeterli beslenme alışkanlığına devam etmeli.
Ramazanda kilo artışı oluyorsa iftar yemeğinin kalori yükünün fazla olmuş olduğunu gösterir. Ramazandan sonra beslenmeye daha fazla dikkat etmeli egzersizi daha fazla yapmalı.
Ramazandan sonra devam ettirilen aralıklı açlığın kanser, yaşlanma, metabolik sisteme olumlu etki ettiği yapılan çalışmalarda gösterilmiştir.
© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.