Doğadaki binbir türlü bitki, binbir derde deva oluyor. Bitkiler kimi zaman sofraları süslüyor kimi zaman ilaç yapımında kullanılıyor.
Dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Bitkileri bilinçli bir şekilde kullanmak gerekiyor. Çünkü bilinçsiz kullanım faydadan çok zarar veriyor. Bunun için özellikle kulaktan dolma tariflere karşı mesafeli durmak gerekiyor.
Bitkisel ürünler güvenilir mi?
Bitkilerin tamamlayıcı tedavi olarak ya da sağlığı korumak için kullanılabileceğini belirten Farmakolog Doç. Dr. Zülfiye Gül, “Ancak bununla ilgili dikkatli olunması gereken noktalar var” diyor.
Doç. Dr. Gül, “Yapılan bir araştırmaya göre insanların yüzde 80’i doğal olan bitkisel ürünlerin tamamen güvenilir olduğunu düşünüyor. Ama bu doğru olmayan bir düşünce. Çünkü bitkiler birçok kimyasalın kompozisyonu. İçlerinde birçok kimyasallar var. Ve bunlar bitkinin çeşidine, türüne, yetiştiği bölgeye, hasat edilme zamanına göre tamamen değişiyor. Tabii bitkilerin içindeki etken madde miktarı da bizim için çok önemli.”
Bitkilerle tedavi yöntemi sanılanın aksine yüzde yüz güvenilir olmadığına değinen Doç. Dr. Gül, şu noktaya dikkat çekiyor:
“Bunlardan ilki standartizasyon. Tıbbi ilaçları aldığımızda içinde ne kadar doz olduğunu ne kadar etken madde miktarı olduğunu ve o maddenin insanları hangi düzeyde etkileyeceğini, yan etki profilini gayet iyi biliyoruz. Ama bitkisel ürünlerde bu standartizasyon çok fazla değişiyor.”
Kimler daha fazla dikkat etmeli?
Aslında yapılması gereken basit. Kronik hastalığı olanların bu ilaçları kesinlikle kulaktan dolma bilgilerle kullanmaması gerekiyor. Bitkisel tedavi yöntemlerine dikkat etmesi gereken bir başka grup ise emziren anneler ve hamileler. Mutlaka doktorlarına ya da eczacılarına danışmaları yaşanabilecek olası rahatsızlıkları engellemek açısından büyük önem taşıyor.
TRT