Üniversite sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından heyecanlı bir başka süreç, tercihler. Üniversite adaylarının önünde şimdi en az sınav kadar zorlu olan tercih dönemi var.
Puanı hesaplanan yaklaşık 2.9 milyon aday tercih yapma hakkına sahip. Ancak üniversitelerde 1 milyon civarı kontenjan bulunuyor. Sınava katılanların yaklaşık 3’te 1’i üniversiteye girecek. O nedenle adayların başarı sırasını dikkate alarak geniş aralıkta tercih yapmalarında yarar var.
ÖSYM, 18 Temmuz’da Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarını açıklamıştı. Tercihler 5 Ağustos’ta sona erecek.
24 tercih hakkı var
YÖK, tercih için 150 ve 180 puan barajını kaldırdı. Temel Yeterlilik Testi (TYT) puanı hesaplanan herkes Tablo 3’te yer alan ön lisans programlarını; 2022 Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve Yabancı Dil Testi’nde (YDT) ilgili puan türünde puanı hesaplananlar ise Tablo 4’teki lisans programlarını tercihleri arasında gösterebilecekler. Adayların 24 tercih hakkı bulunuyor ancak hepsinin kullanılması şart değil.
"Başarı sırası koşulu" uygulaması devam ediyor mu?
Tıp, diş hekimliği, eczacılık, hukuk, mimarlık, mühendislik ve öğretmenlik programlarını tercih edebilmek için gerekli olan en düşük başarı sırası koşulu uygulaması sürüyor.
Yerleştirme hangi puana göre yapılacak?
Sınav puanı hesaplanan tüm adaylar için ortaöğretim başarı puanı eklenerek yerleştirme puanı hesaplandı. Adaylar, önceki yıllarda olduğu gibi sınav puanına ortaöğretim başarı puanı eklenerek oluşacak yerleştirme puanıyla puan üstünlüğüne göre yerleştirilecek.
Tercihler nasıl sıralanmalı?
Uzmanlar adaylara, kılavuzu dikkatle incelemeleri, tercih aralığını geniş tutmaları, istemedikleri bölümü yazmamaları yönünde tavsiyelerde bulunuyor.
Tercih yapılırken adayların ilgi, yetenekleri, değerleri ve iş gücü piyasasını dikkate alarak tercihte bulunmaları yerinde olacak. Bu tercihlerinde listelerini oluştururken istedikleri üniversite ve bölümleri tercih listesinin ilk sıralarına yazmalı, sonrasında sıralamalarına yakın olan; üstünde ve altındaki üniversite programlarını 2021 yılında oluşan bölüm yerleştirme sıralamalarını göz önüne almalı.
Üniversite kayıtları ne zaman?
YKS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 22-26 Ağustos 2022 tarihleri arasında, elektronik kayıtlar ise 22-24 Ağustos 2022 tarihleri arasında yapılacak.