Özbekistan'ın ikinci büyük şehri Semerkand, 2 bin 750 yıllık geçmişi, yüzlerce yıllık yapılarıyla dikkat çekiyor.
Türk devletlerine başkentlik yapan, İpek Yolu üzerindeki konumu dolayısıyla dönemin önemli ticaret merkezlerinden biri haline gelen Semerkand, bugün de görkemli yapılarıyla ilgi görmeye devam ediyor.
Ünlü matematikçi ve astronomi bilgini Timur Sultanı Mirza Uluğbey tarafından 1417-1420 yıllarında kurulan ve Uluğbey'in kendisinin de dersler verdiği Uluğbey Medresesi, 1619-1636 yıllarında ilk medresenin tam karşısına yaptırılan Şirdar Medresesi ile 1646-1660 yıllarında iki medresenin ortasında meydana bakacak şekilde inşa ettirilen Tillakari Medresesi, Registan Meydanı'nda yer alıyor.
Semerkand'ın bilim ve eğitim merkezi olan üç medresenin bir arada bulunduğu Registan Külliyesi olarak da adlandırılan meydan, tarihi önemiyle "Semerkand'ın kalbi", "Orta Asya'nın incisi" gibi sıfatlarla anılıyor. 20'nci yüzyılın başından itibaren tarihi eser olarak korumaya alınan Registan Meydanı, yüzlerce yıllık medreseleriyle şehrin sembolü olmayı sürdürüyor.
Semerkand, Registan Külliyesi'nin yanı sıra Emir Timur'un kabrinin bulunduğu Guri Emir Türbesi, döneminin önemli astronomi merkezlerinden Uluğbey Gözlemevi ile Bibi Hanım Camisi, Hazreti Hızır Camisi'nin aralarında bulunduğu sayısız eseri barındırıyor.
Hazreti Hızır Camisi ise Orta Asya'da yaptırılan ilk camilerden olma özelliğini taşıyor.
Bugün pek çoğu tarihi eser olarak korumaya alınan yüzlerce yıllık yapılar, tarih meraklılarını zamanda yolculuğa çıkarıyor.
AA