TÜİK son verilerine göre Türkiye’nin ‘yaşlı toplum’ kategorisine geçmesine ‘binde 3’lük fark kaldı.
Hem A kuşağı denilen ileri yaş grubunu toplumsal hayatın içinde tutmak hem de Z kuşağı ile bağlarını güçlendirmek amacıyla formüller aranıyor.
Veriler ne gösteriyor?
* ‘Yaşlıların çoğu hastadır ya da sakattır’ kavramı yanlış. 65 yaş üstü yaşların yüzde 75’inden çoğu aslında normal etkinlikleri devam ettirecek kadar sağlıklı.
* Mobil olmak, ilişki kurmak ve topluma katkıda bulunmak yaşlıların en temel haklarından. 10 cm’yi aşmayan “yaşlı dostu kaldırım” ile asansör girişi, merdiven yapısı ve güvenli ortamıyla “yaşlı dostu” binalar için yeni imar planları geliştiriliyor.
* Yaşlılık yönetim sistemi içerisinde etkinlik portalı, dijital okuryazarlık eğitimi, hobi kursları, gönüllü Trafik polisliği gibi çalışmalar planlanıyor.
Sağlıklı beslenme ve sosyal çevre önerisi
* Yaklaşık 1000 yaşlı yetişkini 5 yıl boyunca takip eden bir çalışma, yeşil yapraklı sebze tüketiminin daha yavaş bilişsel gerilemeyle önemli ölçüde ilişkili olduğunu gösteriyor.
* 70 yaşından büyük 11 binden fazla yetişkin üzerinde 2021 yılında yapılan araştırma, yalnızlığın kalp hastalığı riskiyle ilişkili olduğunu da gösterdi.
* 1000’den fazla yaşlı yetişkinden oluşan bir çalışmada biliminsanları depresif dönemlerin sayısı ile Alzheimer riskinin artması arasındaki bağı keşfetti. Haftada en az bir saat gönüllü olanlarda 2.5 kat daha az demans görülüyor.
Veriler, sebze ağırlıklı sağlıklı beslenme ve iyi bir sosyal çevrenin sağlığa ve yaşlılığa olumlu katkı verdiğini gösteriyor.
Hürriyet